.
Σκαλτσούνια από αμυγδαλόπαστα γεμιστά με ξερά φρούτα
Σκαλτσούνια από αμυγδαλόπαστα γεμιστά με ξερά φρούτα
Προετοιμασία+Παρασκευή: 40΄ περίπου
.
Υλικά (για 1 κιλό):
Για την αμυγδαλόπαστα:
70 γρ. φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
100 γρ. ζάχαρη άχνη
400 γρ. λευκά αμύγδαλα, τριμμένα σε σκόνη (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη)
Για τη γέμιση:
180 γρ. διάφορα ξερά φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες κ.λπ.)
100 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο (ή άλλη της αρεσκείας μας)
180 γρ. καρυδόψιχα, τριμμένη σε σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
.
Διαδικασία:
Αμυγδαλόπαστα:
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία ζύμη (αμυγδαλόπαστα). Αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Γέμιση:
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ πολύ καλά τα ξερά φρούτα, τη μαρμελάδα, την καρυδόψιχα, το ξύσμα και την κανέλα.
Σκαλτσούνια:
Ανοίγουμε την αμυγδαλόπαστα σε λεπτό φύλλο πάχους 3 - 4 χιλ.Κόβουμε με μεγάλα κουπ πατ ή, αν δεν έχουμε, χρησιμοποιώντας ως οδηγό ένα πιατάκι από φλιτζάνι του τσαγιού, δίσκους διαμέτρου περίπου 8 - 9 εκ.Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τον διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες ώστε να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.
Πασπαλίζουμε τα σκαλτσούνια με άχνη ζάχαρη.
Από το Στέλιο Παρλιάρο (Γαστρονόμος της Καθημερινής)
Από το Στέλιο Παρλιάρο (Γαστρονόμος της Καθημερινής)
3 σχόλια:
Μου ανοιξες την ορεξη...θα δοκιμασω την συνταγη..Νασαι καλα
Να μας γράψεις αν τα πέτυχες.
Εγώ στην πρώτη και τελευταία απόπειρά μου μάλλον δεν τα κατάφερα σπουδαία.
Και η άσχετη... Δεν τα ψήνουμε;
Δημοσίευση σχολίου