27.4.09

ΛΙΒΑΝΟΣ. JASAD, ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΤΑΜΠΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Περιοδικό σπάει σεξουαλικά ταμπού στον αραβικό κόσμο
Το τόλμημα της ποιήτριας Τζουμάνα Χαντάντ στον Λίβανο
Το Βήμα, 25/4/2009

ΒΗΡΥΤΟΣ Το πρώτο περιοδικό του αραβικού κόσμου που μιλάει ανοικτά για τη σεξουαλικότητα είναι γεγονός και γνωρίζει πρωτοφανή επιτυχία. Το «Jasad» (σημαίνει «Σώμα» στα αραβικά) γκρεμίζει τα ταμπού σε μια περιοχή όπου βασιλεύει ο θρησκευτικός συντηρητισμός. Η γνωστή λιβανέζα ποιήτριαΤζουμάνα Χαντάντ, η οποία τόλμησε να εκδώσει το περιοδικό, δέχεται καθημερινά δεκάδες υβριστικά γράμματα αλλά επιμένει.
Στο πρώτο τεύχος το «Jasad» είχε εικονογραφημένο αφιέρωμα στις διάφορες στάσεις του Κάμα Σούτρα, άρθρα για την ομοφυλοφιλία και μια στήλη με τίτλο «Η πρώτη μου φορά». Η επιτυχία ήταν άμεση: 4.000 τεύχη πουλήθηκαν μέσα σε 11 ημέρες, ενώ το περιοδικό έχει ήδη εκατοντάδες συνδρομητές στις γειτονικές χώρες. Το δεύτερο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε αποτίνει φόρο τιμής στο... πέος, με φωτογραφίες, ετυμολογική ανάλυση της λέξης, συμβουλές και άλλα.
Η 38χρονη ποιήτρια γνωρίζει ότι ρισκάρει πολλά, ακόμη και το ενδεχόμενο να εκδοθεί φετβά σε βάρος της. Δεν οδηγεί πλέον για λόγους ασφαλείας. Εκτός από τις απειλητικές επιστολές που δέχεται, πειρατές του Διαδικτύου έχουν επιτεθεί 15 φορές στην ιστοσελίδα του «Jasad». Η ίδια συστήνει σε εκείνους που της επιτίθενται να κάνουν μια αναδρομή στην αραβική λογοτεχνική παράδοση. «Οι “Χίλιες και μία νύχτες” θα έκαναν και τον πιο απελευθερωμένο Δυτικό να κοκκινίσει από ντροπή», λέει.
Αν και η ίδια είναι χριστιανή, αρνείται να δαιμονοποιήσει το Ισλάμ για το θέμα του πουριτανισμού και μάχεται για την ελευθερία της έκφρασης ακόμη και στους κόλπους της δικής της θρησκευτικής κοινότητας. Μετά το διαζύγιό της παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στην Κύπρο, διότι ο πολιτικός γάμος δεν αναγνωρίζεται στον Λίβανο. Για να αποφύγει το ενδεχόμενο λογοκρισίας των θεμάτων του περιοδικού της, αρνήθηκε τη συνδρομή χρηματοδότη και επένδυσε 50.000 δολάρια από τον προσωπικό της λογαριασμό για την έκδοση του «Jasad».
Είναι η Μέση Ανατολή έτοιμη για το «Jasad»; Οι περισσότεροι από τους συντάκτες του περιοδικού είναι μουσουλμάνοι. Προέρχονται από τον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο και γράφουν επωνύμως, αλλά οι διαφημιζόμενοι διστάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: