3.4.09

Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Η Σουηδία ενέκρινε τους θρησκευτικούς γάμους ομοφυλοφίλων
tanea.gr, 2/4/2009
Μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου γίνεται η Σουηδία, μαζί με τη Νορβηγία, που θα επιτρέπει επίσημα τους θρησκευτικούς γάμους σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Το κοινοβούλιο της χώρας υιοθέτησε χθες με μεγάλη πλειοψηφία νόμο ο οποίος επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να παντρεύονται, όπως και τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, με πολιτικό ή θρησκευτικό γάμο.
Ο νόμος θα ισχύσει από την 1η Μαΐου και οι θρησκευτικοί γάμοι των ομοφυλοφίλων θα μπορούν να τελούνται επίσημα στην εκκλησία.
Μέχρι σήμερα, τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια επέλεγαν το δημαρχείο ή την εκκλησία προκειμένου να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου.
Τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ενώνονταν με συμφωνητικό «σύμπραξης» το οποίο υπογραφόταν σε ειδική πολιτική τελετή.
«Το κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα (σσ: χθες) το νόμο για το γάμο των σεξουαλικά ουδέτερων», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Βουλής.
Από το σύνολο των 349 βουλευτών, 261 ψήφισαν υπέρ του νόμου, 22 κατά, 16 απείχαν ενώ υπήρχαν 50 απόντες.
Η Σουηδία είναι μια από τις πρωτοπόρες χώρες σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

9 σχόλια:

Tales from the other side of town είπε...

Νομίζω ότι δεν είναι ακριβές αυτό περί θρησκευτικού γάμου. Απ' όπου και να την έψαξα την είδηση, δεν είδα κάτι τέτοιο.

Απλά λένε ότι οι κληρικοί μετά από απόφαση της εκκλησίας διαβάζουν ευχή στα ζευγάρια ομοφύλων. Όχι ότι θα τελέσουν θρησκευτικό γάμο ομοφύλων.

Αυτό που γράφουν είναι, ότι δεδομένης αυτής της αλλαγής (πολιτικός γάμος ομοφύλων) ενδεχομένως η Εκκλησία να επανεξετάσει τη στάση της.

erva_cidreira είπε...

Το BBC μεταδίδει:

The new law lets homosexuals wed in either a civil or religious ceremony, though individual churches can opt out.
(...)
The Lutheran Church, the largest church in Sweden, has offered to bless gay partnerships since January 2007, but has still not given formal backing to the term "marriage", and will allow individual pastors to refuse to carry out gay weddings.


Αν αντιλαμβάνομαι σωστά ο θρησκευτικός γάμος ομοφύλων αναγνωρίζεται ως νόμιμος αρκεί να δεχθούν οι εκκλησίες των διαφόρων δογμάτων να τον τελέσουν.

G...P... είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν και χώρες όπου κοιτάνε μπροστά. Γιατί να μην αισθάνεται ένας Σουηδός ευτυχισμένος στην χώρα του έχει ένα απο τα καλύτερα κοινωνικά συστήματα και το κράτος ακούει τον σφυγμό της κοινωνίας. Εδώ αστα καλύτερα.

Tales from the other side of town είπε...

Δίκιο έχεις :-)

gay super hero είπε...

"«Το κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα (σσ: χθες) το νόμο για το γάμο των σεξουαλικά ουδέτερων», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Βουλής."

Προφανώς η σωστή διατύπωση είναι "γάμος ουδέτερος ως προς το φύλο".

Ας μας πει ο μεταφραστής των Νέων τί πάει να πει "σεξουαλικά ουδέτεροι"; Ασέξουαλ;

Unknown είπε...

http://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Sweden

gay super hero είπε...

Αντιγράφω από το χτεσινό δημοσίευμα της Le Monde:

"Η Λουθηρανική Εκκλησία, της οποίας μέλη ήταν το 74% των σουηδών το 2007, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στηρίζει τη νέα νομοθεσία την οποία και πρόκειται να ενσωματώσει κατά τη σύνοδό της τον Οκτώβριο. Οι πάστορες θα έχουν ατομικά το δικαίωμα να αρνηθούν την τέλεση ομοφυλοφιλικού γάμου, αλλά η εκκλησία θα είναι υποχρεωμένη να βρει άλλον ιερέα για να τελέσει το μυστήριο.

Τον Ιούνιο του 2008 το νορβηγικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία που εξουσιοδοτεί τη λουθηρανική εκκλησία -που αποτελεί και επίσημο θρήσκευμα της Νορβηγίας- να τελεί γάμους ομοφύλων. Όμως τέτοιοι γάμοι δεν μπορούν να τελεστούν πριν την υιοθέτηση συγκεκριμένου τελετουργικού - κάτι που τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας συνεχίζουν να απορρίπτουν."

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Όπως διαβάζω "μια από τις πρώτες χώρες του κόσμου γίνεται η Σουηδία, μαζί με τη Νορβηγία, που θα επιτρέπει επίσημα τους θρησκευτικούς γάμους σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια.", μου δημιουργείται μια απορία. Υπάρχει κάτι δυσνόητο στο άρθρο των Νέων, για μένα τουλάχιστον που δεν γνωρίζω την σχέση μεταξύ εκκλησίας και κράτους στην Σουηδία. Και που ανατρέπει την ιδέα που είχα γι αυτή τη χώρα. Και που δεν έχει να κάνει με το συνηθισμένο λάθος "γάμος ομοφυλοφίλων" αντί "γάμος ομοφύλων".

Το κράτος της Σουηδίας μπορεί να παρεμβαίνει στην εκκλησία και να της επιτρέπει ή να μην της επιτρέπει να τελεί διάφορα μυστήρια που προβλέπει το κάθε δόγμα; Όπως τον γάμο π.χ.; Δεν έχει σημασία αν τα ζευγάρια είναι ομόφυλα ή ετερόφυλα. Eιδικά, ένα προηγμένο δυτικό κράτος όπως λέγεται ότι είναι η Σουηδία, μπορεί να παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο στα της εκκλησίας;

Αν δηλαδή τo ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίσει τον γάμο μεταξύ ομοφύλων μπορεί να επιβάλλει στην εκκλησία να τελεί το μυστήριο; Ή, αν η εκκλησία της Ελλάδος αποφασίσει να τελεί το μυστήριο του γάμου μεταξύ ομοφύλων (λέμε τώρα) έχει δικαίωμα το κράτος να της το απαγορεύσει;

Μεγάλη απορία μου κάνει η είδηση. Εκτός αν το σουηδικό κοινοβούλιο αποφάσισε ότι το κράτος θα αναγνωρίζει και θα νομιμοποιεί τους θρησκευτικούς γάμους μεταξύ ομοφύλων και ΤΑ ΝΕΑ μεταφέρουν την είδηση λάθος.

gay super hero είπε...

@ k.s.m

Στη Σουηδία ο χωρισμός εκκλησίας και κράτους επήλθε μόλις πριν δύο χρόνια. Αντίθετα στη Νορβηγία (όπως άλλωστε και στη Βρετανία και την Ελλάδα) συνεχίζει να υφίσταται προνομιακή συνταγματική σχέση της πολιτείας με συγκεκριμένο δόγμα το οποίο και χαρακτηρίζεται ως "επίσημο θρήσκευμα".

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η πολιτεία στη Σουηδία έχει το δικαίωμα να επιβάλλει σε όλες τις θρησκευτικές οργανώσεις την τήρηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που ισχύουν για όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανάμεσα στις οποίες και τα νομοθετικά μέτρα εναντίον των διακρίσεων.

Είναι γνωστό βέβαια ότι τα θρησκευτικά δόγματα συνήθως ζητούν εξαιρέσεις από αυτές τις ρυθμίσεις χωρίς να είναι ξεκάθαρο πού ακριβώς στηρίζεται αυτό το αίτημά τους (π.χ. τα καθολικά ορφανοτροφεία στη Βρετανία αρνούνται να εκδώσουν πιστοποιητικά υιοθεσίας σε γκέι ζευγάρια, γεγονός που έχει προκαλέσει ζωηρή πολιτική διαμάχη στη Βρετανία σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ή όχι).

Νομίζω ότι το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε από όλο αυτό είναι ότι ο περίφημος χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους δεν αποτελεί "πανάκεια" για την προώθηση της ισονομίας όπως διαδίδουν διάφοροι "προοδευτικοί". Υπάρχουν χώρες όπου ισχύει πλήρης χωρισμός (π.χ. η Κύπρος!) και παρόλα αυτά η Εκκλησία συνεχίζει να διατηρεί τεράστια οικονομική -και ως εκ τούτου πολιτική- δύναμη. Αντίθετα σε άλλες χώρες όπου η εκκλησία είναι μία ακόμα δημόσια υπηρεσία χωρίς όμως δικούς της πόρους και περιουσία ο ρόλος της είναι περιορισμένος στα του οίκου της.

Ας μην παρασυρόμαστε λοιπόν από όσους μιλάνε για χωρισμό εκκλησίας και κράτους χωρίς να αγγίζουν την πραγματικά καυτή πατάτα που είναι η εκκλησιαστική περιουσία και φυσικά το παγκάρι.