18.12.06

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ

«Δεν άντεξα, έγινα άντρας»
Περισσότερες από 230 Ελληνίδες έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια σε επέμβαση αλλαγής φύλου! Ποιος θα περίμενε ότι ανάμεσά τους και πολύ γνωστός καθηγητής Φιλοσοφίας, γιατροί, δικηγόροι, στρατιωτικοί, ακόμα και ένας κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης! Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι φιλήσυχοι και αξιόλογοι. Μετά την εφηβεία τους τόλμησαν να ξαναγεννηθούν, όμως περισσότεροι από 10 δεν τα κατάφεραν. Οδηγήθηκαν με τραγικό τρόπο στην αυτοκτονία λίγο μετά τη μεταμόρφωσή τους! (…)
Μιλώντας στο ΛΟΙΠΟΝ η πρώην γυναίκα Λ.Κ. εξομολογείται:
«Από τότε που κατάλαβα τον εαυτό μου ήξερα πως δεν είμαι κορίτσι. Στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά, παντού συμπεριφερόμουν σαν αγόρι. Κουρευόμουν πάντα αγορίστικα, φορούσα τα ρούχα του αδελφού μου και έπαιζα με τα παιχνίδια του. Όπως μου είπαν οι γονείς μου χρόνια αργότερα, στην αρχή πίστευαν πως συμπεριφερόμουν έτσι επειδή ζήλευα τον αδελφό μου και προσπαθούσα να τον μιμηθώ. Ευτυχώς, κατάλαβαν τι πραγματικά μου συνέβαινε όταν στην εφηβεία μου διαπίστωσαν ότι έβγαινα και είχα ερωτική σχέση με κοπέλες.
Η οικογένειά μου με βοήθησε να γίνω αυτό που πραγματικά ήμουν. Κατανόησαν ότι δεν είναι κάποια παιδική τρέλα ή ψυχοπάθεια, αλλά κάτι εγκεφαλικό, που δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω, ούτε ευθυνόμουν γι αυτό. Στα 20 μου χρόνια άλλαξα φύλο και ξαναγεννήθηκα. Φύγαμε από την επαρχία και μετακομίσαμε στην Αθήνα. Την ιστορία μου γνωρίζουν και όλα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας, τα οποία επίσης έδειξαν κατανόηση και με αποδέχτηκαν. Επιτέλους, ζω όπως ονειρευόμουν». Ενδεικτικό είναι και το περιστατικό με δύο συμμαθήτριες στη Νάξο, οι οποίες είχαν ερωτική σχέση, αλλά, όταν τέλειωσαν το λύκειο, η μία μετακόμισε στην Αθήνα και η άλλη στα Γιάννενα. Η κοπέλα στην Αθήνα παντρεύτηκε και έκανε παιδιά, αλλά όταν συμπλήρωσε τα 35 της χρόνια, αποφάσισε να χωρίσει. Το καλοκαίρι κι ενώ βρισκόταν σε διακοπές με την οικογένειά της στους Παξούς συνάντησε τυχαία την πρώην συμμαθήτρια και σύντροφό της.
Το ειδύλλιο αναζωπυρώθηκε, η κοπέλα έγινε άντρας, παντρεύτηκαν, αλλά τα παιδιά έπρεπε να συμβιβαστούν με την ιδέα πως η μητέρα τους έγινε πατέρας και ότι η νέα γυναίκα του θα ήταν η καινούργια τους μητέρα. Στο εύλογο ερώτημά μας πώς πείθονται αυτά τα παιδιά και δεν αποκτούν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά προβλήματα οι ειδικοί μάς απάντησαν πως η ευφυΐα των γονιών τους ξεπερνά τα εμπόδια και εμφυσά στα παιδιά πως όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι απίθανο, αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.
Οι γυναίκες που αλλάζουν φύλο δημιουργούν επιτυχημένες οικογένειες. Ασφαλώς όμως θα αναρωτιέστε πώς κάνουν παιδιά. Αυτοί που έχουν αδελφούς παίρνουν σπέρμα απ αυτούς, αλλιώς τεκνοποιούν με δότη, με εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν όμως στη χώρα μας και περιπτώσεις όπου οι δύο κόρες της οικογένειας άλλαξαν φύλο και έγιναν και οι δύο άντρες! Ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι αληθινό! Ένα άλλο συγκλονιστικό παράδειγμα είναι αυτό μιας υπαξιωματικού, που υπηρέτησε στο στρατό 13 χρόνια. Λάτρευε τη δουλειά της, γιατί της υπέβαλλε αντρική συμπεριφορά, αλλά ασφυκτιούσε στο γυναικείο σώμα της. Πήρε την απόφαση λοιπόν να παραιτηθεί και αμέσως υποβλήθηκε σε επέμβαση αλλαγής φύλου. Ακόμα και κόρες Ελλήνων μεταναστών έρχονται στη χώρα μας, γίνονται άντρες και ξεκινούν από το μηδέν μια καινούργια ζωή. (…)
Μετά την επέμβαση τι;Η διαδικασία που ακολουθείται μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου έχει να κάνει με την αλλαγή της ταυτότητάς τους. Με απόφαση του Πρωτοδικείου αλλάζουν ονοματεπώνυμο και σβήνονται από τα δημοτολόγια θηλέων.
Στη συνέχεια εγγράφονται στα δημοτολόγια αρρένων άλλης περιοχής και σε 40 ημέρες καλούνται να υπηρετήσουν στο στρατό. Παρουσιάζονται ως νεοσύλλεκτοι, αλλά αμέσως παίρνουν απολυτήριο Ι-5, επειδή ο σχετικός ελληνικός νόμος που θεωρείται πολύ προχωρημένος έναντι άλλων ευρωπαϊκών προβλέπει την απαλλαγή τους κατόπιν βεβαίωσης του πλαστικού χειρουργού ότι έχουν προχωρήσει σε αλλαγή φύλου. Σημειώνεται ότι η αλλαγή φύλου επιτυγχάνεται σε διάστημα περίπου 4 μηνών, ενώ ως άντρες πλέον έχουν κανονική σεξουαλική ζωή.
(Αναδημοσίευση από το περιοδικό ΛΟΙΠΟΝ 8-12-2006)
.
*Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι o ελληνικός νόμος πολύ προχωρημένος έναντι των ευρωπαϊκών. Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ συντηρητική και το κράτος εκφράζοντάς την δεν ανέχεται να διασαλεύεται η «φυσική τάξη των πραγμάτων» με την ύπαρξη «δυσαρμονίας» ανάμεσα στο βιολογικό φύλο, το κοινωνικό φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Γι' αυτό και οι διαδικασίες για την απόκτηση της νέας ταυτότητας είναι ταχύρυθμες.
Άλλωστε – τι σύμπτωση! – την ίδια προοδευτικότητα εμφανίζουν και χώρες όπως η Κούβα και η Περσία.
Διαβάστε σχετικά και πρόσφατη καταχώρηση στο gayrightsgreece για το Ιράν.

13 σχόλια:

artois είπε...

Στο εύλογο ερώτημά μας πώς πείθονται αυτά τα παιδιά και δεν αποκτούν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά προβλήματα οι ειδικοί μάς απάντησαν πως η ευφυΐα των γονιών τους ξεπερνά τα εμπόδια και εμφυσά στα παιδιά πως όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι απίθανο, αλλά κάτι που μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε.

Η απάντηση του ΛΟΙΠΟΝ, γεννά ένα άλλο "εύλογο ερώτημα": Kαι τι γίνεται όταν οι γονείς δεν είναι ευφυείς;

Όπως δεν ήταν η μητέρα-πατέρας του "ενδεικτικού περιστατικού"; (που μόνον "περιστατικό" δεν είναι).

Στην περίπτωση αυτή τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνεται; Αλλαγή φύλου για την μητέρα ή "ανεπανόρθωτα ψυχολογικά προβλήματα για τα παιδιά";

Γιατί τo ΛΟΙΠΟΝ ξεπερνάει πολύ στο "ντούκου" ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα όπως είναι η ευθύνη των γονιών για την ψυχολογική ισορροπία των παιδιών τους. Και νομίζω ότι στην βιασύνη του "αρθρογράφου" να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτού που υποστηρίζει, παραβλέπεται κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Το σημαντικότερο κατά την άποψή μου.


"Οι γυναίκες που αλλάζουν φύλο δημιουργούν επιτυχημένες οικογένειες."

Γνωρίζω ένα τέτοιο "περιστατικό" (έλεος πια με την επιλογή των λέξεων!).

Το στενό κοινωνικό μου περιβάλλον, περιλαμβάνει μία τέτοια (πρώην) "γυναίκα". Δεν άλλαξε πόλη, συνέχισε την εργασία της στη ΙΔΙΑ δημόσια θέση, έκανε καριέρα, έκανε ευτυχισμένη οικογένεια, και κανείς δεν θυμάται πια ότι κάποτε ήταν γυναίκα.

Μόνον που ο Α. ήταν όντως ευφυής και έδωσε τη σωστή λύση όταν έπρεπε και δεν συμπαρέσυρε στην επιλογή τoυ αυτή τα παιδιά του. Τα απέκτησε μετά.

Ανώνυμος είπε...

Σημειώνεται ότι η αλλαγή φύλου επιτυγχάνεται σε διάστημα περίπου 4 μηνών, ενώ ως άντρες πλέον έχουν κανονική σεξουαλική ζωή.

Εγώ πιστεύω ότι κάτι τους λείπει, άρα το "κανονική σεξ. ζωή" είναι υπερβολικό...

Ανώνυμος είπε...

Για αυτές τις περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά πρέπει η μητέρα να είναι πάντοτε μητέρα και να ζει με όποια γυναίκα θέλει. Οι λεσβίες γίνονται καλές μανάδες ενω μία γυναίκα που αλλάζει φύλο χωρίς να σκεφτεί ότι θα τρελάνει τα παιδιά της δε μπορεί να λέγεται καλή μητέρα.

erva_cidreira είπε...

Αναρωτιέμαι τι προτείνετε, artois. Ειδικούς ψυχολογικούς ελέγχους σε όσους συμπολίτες μας υπάρχει υποψία ότι εμφανίζουν δυσφορία φύλου και προληπτική απαγόρευση τεκνοποίησης; Πώς; Με στείρωση; Μήπως να επεκταθεί η πρόληψη και σε άλλες ομάδες, π.χ. τους ψυχασθενείς, τους ανάπηρους, τους αλκοολικούς, τους/τις γκομενιάρηδες, τους «βλάκες» κλπ με το πρόσχημα ή το αιτιολογικό της πιθανής διατάραξης της ψυχικής υγείας των παιδιών;
Όσο για το ποιος μπορεί να είναι καλός γονιός ή όχι, fly1980, υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουμε, άραγε, εκ των προτέρων;
Anonymous, ειλικρινά δεν ξέρω το πόσο κανονική σεξουαλική ζωή έχουν οι εν λόγω συμπολίτες μας. Ούτε καν πώς ορίζεται με ασφάλεια αυτή η κανονικότητα. Πάντως η παραπάνω διαβεβαίωση αποτελεί κοινό τόπο σε όλη τη βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα.
Ένα θέμα που κατά τα άλλα κανείς δεν μοιάζει να θέλει να συζητήσει στη χώρα μας. Ούτε καν ο ΣΑΤΤΕ. Και είναι προς τιμήν του ΛΟΙΠΟΝ που έσπασε πρώτο τη σιωπή, έστω κι αν στο άρθρο υπάρχουν κάποιες λίγες άτυχες διατυπώσεις.

les_boi είπε...

η αληθεια ειναι πως για άρθρο του ΛΟΙΠΟΝ ήταν αρκετα καλη η προσπαθεια...είναι κριμα πάντως που στην Ελλάδα μονο σκανδαλοθηρικα έντυπα ασχολουνται με τετοια θέματα , ακομα και σε γκει περιοδικά δεν έχω διαβασει ποτε κατι για τους τρανς αντρες (οχι οτι έχω δει πολλά για τις τρανς γυναίκες)

Ανώνυμος είπε...

(άλλος ανώνυμος)
Επειδή έχει σημασία να μη στηλιτεύουμε μόνο αλλά να αποδίδουμε και εύσημα όπου χρειάζεται, πράγματι το άρθρο είναι προς τιμήν του Λοιπόν - και μάλιστα το άρθρο ήταν όσο λιγότερο κίτρινο μπορούσε, σχεδόν λευκό, αν λάβουμε υπόψη το είδος του περιοδικού. Αλήθεια, έχει όνομα συντάκτη;

Και Fly1980, καλή μητέρα είναι αυτή (ή αυτός ;) ) που θα εξηγήσει στα παιδιά της με ωριμοτητα, σοβαρότητα και αγάπη. Υποψιάζομαι ότι τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να τρελαθούν από νευρωτικές και ανικανοποίητες μανάδες...

Ανώνυμος είπε...

230 γυναίκες, ε? πω-πω δεν είναι και μικρός αριθμός για τα δικά μας δεδομένα ως χώρα

artois είπε...

Η διατάραξη δεν είναι πιθανή. Η διατάραξη είναι δεδομένη και καλό θα είναι να μην κλείνουμε τα μάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Εύλογο ερώτημα έθεσε το "Λοιπόν", εύλογο ερώτημα έθεσα κι εγώ. Δεν πρότεινα κάτι.

Περί άτυχων διατυπώσεων ήταν ο λόγος, όπως συμφωνήσατε κι εσείς, και περί παράκαμψης ενός σοβαρότατου θέματος. "Στρίβειν διά της ευφυίας"

Αφού το "Λοιπόν", λοιπόν, προτείνει ως λύση την "ευφυία", το πολύ απλό μου ερώτημα, παραμένει: Kαι τι γίνεται όταν οι γονείς δεν είναι ευφυείς;

Τι γίνεται;

Ή το "Λοιπόν" θεωρεί όλους τους ανθρώπους ευφυείς;

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς οι ειδικοί που επικαλείται το Λοιπόν εννοούν με τη λέξη ευφυία ένα είδος αποτελεσματικού χειρισμού της συγκεκριμένης κατάστασης και επικοινωνίας με το παιδί - δεν μιλάμε για την ευφυία του Άϊνστάιν εδώ. Και υποθέτω ότι οι ειδικοί προσφέρουν, ή θά'πρεπε να προσφέρουν, στους γονείς και στα παιδιά βοήθεια για το πώς να χειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Αλλά δεν είναι άδικο, και κάποιος κακόπιστος θα έλεγε εκ του πονηρού, να περιορίζετε το ερώτημα στους ανθρώπους που αλλάζουν φύλο; Τι γίνεται αλήθεια όταν οι γονείς δεν είναι ευφυείς πίριοντ; Ή, όταν δεν είναι ευφυείς και κάνουν ναρκωτικά ή παραμένουν σ'έναν γάμο που δυστυχεί ή χωρίζουν ή ανακαλύπτουν πως το παιδί τους είναι ομοφυλόφιλο ή... ή... ή...; Δυστυχώς, δυστυχέστατα, τα παιδιά διαταράσσονται/υποφέρουν/τα παίζουν κλπ. Κάθε παιδί ανεβαίνει το Γολγοθά, ή την Αρκαδία, που ετοίμασαν οι γονείς του. Κρίμα, όταν ο Γολγοθάς είναι εξαιρετικά ανηφορικός. Αλλά το πρόβλημα είναι στην ευφυία των γονιών, όχι στο αν οι γονείς αλλάζουν φύλο.

Ή εσείς θεωρείτε ότι μόνο τα παιδιά των μη ευφυών ανθρώπων που αλλάζουν φύλο διαταράσσονται;

Ανώνυμος είπε...

ρε ξεκολάτε με τα παιδιά λίγο!
άλλωστε ένας άνθρωπος ο οποίος δεν αισθάνεται καθόλου καλά με το υποτιθέμενο φύλο του- δεν θα λειτουργεί σωστά γενικώς, όσο και αν πιέζεται για το αντίθετο.
Οπωσδήποτε η εκδοχή των παιδιών κάνει το πράγμα ιδιαιτέρως περίπλοκο. Γι'αυτό θα έπρεπε η γυναίκα (ή άντρας) που θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή φύλου να προβεί σε αυτήν -πριν- την δημιουργία οικογένειας (συμφωνώ ότι η "διατάραξη" είναι δεδομένη σε αντίθετη περίπτωση). Αλλά δεν καταλαβαίνω πως και συζητάμε για μιά τέτοια σχετική εξτραβαγκάνζα στην ελληνική πραγματικότητα (αλλαγή φύλου μητέρας) ενώ καλά-καλά η καθε αυτή αλλαγή φύλου (FTM) δεν έχει τεθεί υπό σοβαρού τάπητος (κακώς).... Σα να κρατάει μεγάλο καλάθι το λοιπόν.

erva_cidreira είπε...

Anonymous: Στην ηλεκτρονική έκδοση του ΛΟΙΠΟΝ, στην οποία έχω πρόσβαση τώρα, δυστυχώς δεν υπάρχει όνομα συντάκτη. Με κάποια επιφύλαξη θα σου έλεγα ότι είναι η Ράνια Καρατζαφέρη. Ελπίζω να μην θυμάμαι λάθος.
Artois: το ζήτημα είναι αν θεωρούμε όλους τους συμπολίτες μας ισότιμους ή όχι. Στην Ισπανία που τους θεωρούν, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο επόμενο ποστ, απαιτείται μόνο διάγνωση δυσφορίας φύλου και βεβαίωση γιατρού ότι επί δυο τουλάχιστον χρόνια ακολουθείται αγωγή για προσαρμογή στα χαρακτηριστικά του αιτούμενου φύλου, χωρίς να υποχρεώνεται κανείς να προχωρήσει σε χειρουργική διόρθωση φύλου. Άλλωστε οι περισσότεροι φυλομεταβατικοί προτιμούν να παραμείνουν σε κάποιο στάδιο μεταξύ των δυο φύλων. Κι αυτό ΔΕΝ μπορεί να είναι λόγος στέρησης ατομικών τους δικαιωμάτων.
Κατά τα άλλα, απορώ, πώς συγκινούμαστε με το «Τρανσαμέρικα» ή το «όλα για τη μητέρα μου», αλλά ποτέ με τον γείτονα μας της διπλανής πόρτας που μπορεί να βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση.

artois είπε...

erva_cidreia, το ζήτημα για μένα είναι ΚΑΙ το πώς προφυλάσσονται τα παιδιά από τέτοια σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα. Διότι και τα παιδιά γείτονες της διπλανής μας πόρτας είναι. Συνηθίζω να βλέπω όλους τους "γείτονες της διπλανής πόρτας" και όχι τους μισούς. Όταν η λύση ενός προβλήματος δημιουργεί άλλα προβλήματα, οφείλω να δω και τα δύο. Όχι λύνουμε το ένα και μετά βλέπουμε . Και αναφέρθηκα μόνον στο ατυχές "περιστατικό" που διάλεξε το περιοδικό να μας παρουσιάσει.

Αnonymous that wasn't my point. Kαι βέβαια δεν "θεωρώ ότι μόνο τα παιδιά των μη ευφυών ανθρώπων που αλλάζουν φύλο διαταράσσονται". Θα πρόσθετα μάλιστα ότι διαταράσσονται και τα παιδιά πολλών ακόμα "ομάδων" γονέων, που με πρώτη ματιά φαντάζουν άριστοι γονείς. Αυτό που ήθελα να πω, είναι ότι το περιοδικό καλά θα έκανε να παρέλειπε την αντιεπιστημονική λύση της "ευφυίας", διότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να το ξεπερνάει μ' αυτόν τον τρόπο. Θα μπορούσε να περιοριστεί στο θέμα του και να αφήσει κατά μέρος αυτά που δεν γνωρίζει.

Αν η ευφυία ήταν η λύση των (οποιωνδήποτε) ψυχολογικών προβλημάτων, τότε δεν θα υπήρχαν άνθρωποι με τέτοια προβλήματα διότι θα είχαν αναλάβει την λύση οι ευφυείς.

Και ίσως, το Λοιπόν, πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Ιατρικής μ' αυτή την θεωρία του.

les_boi είπε...

artois συγχέεις καποια διαφορετικά πράγματα,δεν συζητάμε αν ο Τάκης που έκανε αλλαγη φύλου και η Μαρια που είναι βιολογικη γυναίκα θα κανουν καλη ή κακη οικογένεια(ή ο Στεφανος κι ο Αλέξης παρτε όποιο συνδυασμό θέλετε) αλλα συζητάμε αν όλοι οι άνθρωποι πρεπει να έχουν τα ιδια δικαιωματα στο γαμο,στη δημιουργια οικογενειας,στην υιοθεσια.Το ζήτημα δεν είναι τι συμβαίνει σε καθε σπιτι ξεχωριστα,γιατι υπάρχουν άπειρα παραδειγματα δυσλειτουργικων οικογενειων απο ετεροφυλα ζευγάρια αυτο σημαινει πως πρεπει οι ετεροφυλοφιλοι να μην κανουν οικογενεια;το θεμα μας είναι οτι συνανθρωποι μας αποκλειονται ρατσιστικα απο δικαιωματα με μονο κριτηριο το φύλο τους κι αυτο αποτελει τεραστια διακριση,την οποια οφειλουμε να μην αγνοουμε...