11.6.14

ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ 200.000 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟ PRIDE ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ


Μήνυμα προς τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, να τηρήσει τις υποσχέσεις του για αναγνώριση των σχέσεων συμβίωσης και για στράτευση κατά της ομοφοβίας, έστειλαν οι 200.000 συμμετέχοντες στο χθεσινό Gay pride που πραγματοποιήθηκε στην Ρώμη.
Η πρώτη, φετινή, ιταλική πορεία των υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων ξεκίνησε από την Πλατεία Εσέντρα της Ρώμης, με την συμμετοχή του δημάρχου της Αιώνιας Πόλης, Ινιάτσιο Μαρίνο. Ο Μαρίνο υποσχέθηκε ότι εντός του Καλοκαιριού θα δημιουργήσει ειδικό δημοτικό αρχείο στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται τα ζευγάρια που αποτελούνται από πρόσωπα του ίδιου φύλου.
Στην πορεία πήρε μέρος και ο γραμματέας του κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα, ο οποίος δήλωσε ότι «ενώ από την μία η κοινωνία ωριμάζει όλο και περισσότερο και αναγνωρίζει τα αυτονόητα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και διαφυλικών προσώπων, από την άλλη υπάρχει και μια επικίνδυνη επιστροφή πολλών μορφών ομοφοβίας».
Ένας από τους κύριους οργανωτές της σημερινής πορείας, ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάριο Μιέλι, Αντρέα Μακαρόνε, τόνισε επίσης ότι «σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση Ρέντσι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την νομική αναγνώριση των σχέσεων συμβίωσης και αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχικές υποσχέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, είναι απαράδεκτο». Ο Μακαρόνε πρόσθεσε ότι «η Ιταλία και η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν παρέχουν καμία νομική, επίσημη υπόσταση στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».
Στο φετινό Gay pride της ιταλικής πρωτεύουσας, απουσίασαν τα συνθήματα κατά του Βατικανού. Αυτό είναι συνέπεια, σύμφωνα με σχολιαστές, της νέας γραμμής σεβασμού και ανοχής του πάπα Φραγκίσκου. (newsbeast.gr, 8-6-2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: