21.5.11

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ



Ημικρανία: «Σφυριά» στο κεφάλι
Υπάρχουν παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα

tovima.gr, 15/4/2011
Χτυπάει όταν δεν πρέπει. Όταν έχεις πολλή δουλειά, όταν λαχταράς λίγο καφέ, όταν στέκεσαι στο μπαρ και πίνεις το ποτό με την παρέα σου. Η ημικρανία είναι εχθρός ύπουλος, πλήττει στατιστικά κυρίως γυναίκες, και καθιερώνει μόνιμες, ενοχλητικές επισκέψεις, μειώνοντας την ποιότητα ζωής. Η αντιμετώπιση δεν είναι μόνον τα σκοτεινά και ήσυχα δωμάτια, τα ψυχρά επιθέματα στο κεφάλι και η λήψη ελαφράς τροφής _ προς καταπολέμηση της ναυτίας που συνοδεύει τον πόνο.

Υπάρχουν παράγοντες που επιδεινώνουν το πρόβλημα, και ενδεχομένως πρέπει να τους αποφεύγετε:
- Το κόκκινο κρασί, τον καφέ, τη σοκολάτα, ορισμένα κίτρινα τυριά, την ασπαρτάμη. Θα πρέπει να τηρείτε ισορροπημένη διατροφή, μακριά από εξαντλητικές δίαιτες, να μην παραλείπετε γεύματα, να μη στερείστε απότομα τροφές, αλλά και να μην καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, αλκοολούχα ποτά, ή πολλά γαλακτοκομικά.
- Τα μπαρ και νυχτερινά κέντρα, στα οποία γίνεται χρήση ειδικών εφέ, ή έχουν περίεργο φωτισμό_ είτε πολύ έντονο, είτε υπερβολικά χαμηλό.
- Τις ασταθείς ώρες ύπνου. Θα πρέπει να αποκτήσετε συνήθειες ως προς τον ύπνο, και σαφώς να κοιμάστε αρκετά.
- Την υπερβολική κούραση, στα όρια της σωματικής εξάντλησης. Ιδιαίτερα επιβαρυντική είναι η κούραση στα μάτια, ύστερα από πολύωρη παραμονή μπροστά στον υπολογιστή.
- Την έκθεση σε καιρικές αλλαγές, όπως η υγρασία ή η βαρομετρική πίεση.
- Τις έντονες μυρωδιές. Ακόμη και ένα βαρύ άρωμα μπορεί να προκαλέσει κρίση ημικρανίας.
- Τα βαριά ή σφικτά αξεσουάρ

Μικρές συμβουλές
Εξασφαλίστε ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σας, ακόμη και αν πρόκειται για μόνο 15 λεπτά καθημερινά. Η μείωση του στρες και οι μικρές προσωπικές απολαύσεις συμβάλλουν στην καταπολέμηση του προβλήματος.
Προβείτε σε ορμονολογικές εξετάσεις. Συχνά υπεύθυνες για τις ημικρανίες είναι οι θεραπείες με αντισυλληπτικά, η εμμηνόπαυση, η έναρξη της περιόδου ακόμη και η κύηση.
Φροντίστε τυχόν οδοντικά προβλήματα, με γνάθους, ή στραβά δόντια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: