9.11.18

ΤΑΝΖΑΝΙΑ. ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ


Δέκα άνδρες  συνελήφθησαν στη Ζανζιβάρη επειδή «είναι γκέι», μετά τη δημιουργία ομάδας κρούσης από υψηλόβαθμο πολιτικό με σκοπό το κυνήγι ομοφυλόφιλων.
Οι συλλήψεις έγιναν όταν η αστυνομία έκανε επιδρομή σε πάρτι, μετά από καταγγελία πολίτη στις Αρχές.
Πριν από λίγες ημέρες ο Paul Makonda, περιφερειακός επίτροπος στο Dar es Salaam της Τανζανίας, είχε ανακοινώσει ότι μία ομάδα παρακολούθησης ομοφυλόφιλων θα έκανε χρήση των social media για να τους εντοπίζει και να τους συλλαμβάνει.
Μάλιστα ενθάρρυνε τους πολίτες της χώρας να δίνουν ονόματα στις Αρχές όποιων υποπτεύονταν ότι είναι γκέι, ώστε να ερευνηθούν. Στη συνέχεια η κυβέρνηση αποδοκίμασε τα σχόλιά του, ωστόσο η ομοφυλοφιλία συνιστά ακόμη έγκλημα στη βαθιά θρησκευόμενη Τανζανία και η ρητορική κατά των γκέι βρίσκεται σε άνοδο μετά την εκλογή του προέδρου John Magufuli το 2015.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, διευθυντικό στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας στην ανατολική Αφρική δήλωσε: «Είναι σοκαριστικό αυτό που έγινε, ειδικά μετά τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τανζανίας ότι κανείς δεν θα στοχοποιούνταν και δεν θα συλλαμβανόταν εξαιτίας του πραγματικού ή του θεωρούμενου σεξουαλικού προσανατολισμού του, όπως και της ταυτότητας φύλου του. Αυτή η άθλια επίθεση εναντίον πολιτών της Τανζανίας που απλώς εξασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, δείχνει τους κινδύνους που προκύπτουν από την εμπρηστική και ρατσιστική ρητορική σε υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Τώρα φοβόμαστε ότι οι άνδρες αυτοί μπορεί να υποβληθούν με τη βία σε πρωκτική εξέταση, καθώς αυτή είναι η μέθοδος την οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να “αποδείξει” την ομοφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί, αυτοί οι άνδρες πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως».
Οι δέκα άνδρες κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα, παρά το γεγονός ότι επισήμως δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον τους. Έξι ακόμη άνδρες που βρίσκονταν στο πάρτι κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη.
Η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι άνδρες συνελήφθησαν με την κατηγορία της σύναψης γάμου, με την αστυνομία να ισχυρίζεται ότι τους βρήκε να κάθονται σε ζευγάρια «δύο δύο».
Την περασμένη εβδομάδα, ο επίτροπος Makonda, που είναι στενός σύμμαχος του προέδρου της χώρας, ανέφερε: «Έχω λάβει αναφορές ότι υπάρχουν τόσο πολλοί ομοφυλόφιλοι στην πόλη μας και ότι διαφημίζουν και πωλούν τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο. Γι’ αυτόν τον λόγο ανακοινώνω στους κατοίκους του Dar es Salaam: αν ξέρετε κάποιον γκέι να το αναφέρετε σε εμένα, δώστε το όνομά του». (newsbeast.gr, 7/11/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια: