16.11.18

ΤΑ ΠΑΧΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΚΑΛΛΗ ΜΟΥ; - 1


Τα παραπανίσια κιλά φέρνουν κατάθλιψη
Εως τώρα ήταν ασαφές αν το έξτρα βάρος οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίστροφο, δηλαδή αν η κατάθλιψη ευνοεί την αύξηση του βάρους
kathimerini.gr, 15/11/2018
Μπορεί παλαιότερα κάποιοι να ισχυρίζονταν ότι «τα πάχη μου τα κάλλη μου», αλλά η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει μια πολύ πιο ζοφερή αλήθεια. Τα παραπανίσια κιλά μπορούν να «πυροδοτήσουν» κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αυστραλιανή επιστημονική μελέτη, η οποία δείχνει ότι η σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στην κατάθλιψη είναι εξίσου ψυχολογική όσο και βιολογική. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η σχέση παχυσαρκίας-κατάθλιψης ισχύει περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, πιθανώς επειδή οι πρώτες είναι πιο ευαίσθητες για την εικόνα του σώματός τους.
Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι παχύσαρκοι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές αν το έξτρα βάρος οδηγεί σε κατάθλιψη ή το αντίστροφο, δηλαδή αν η κατάθλιψη ευνοεί την αύξηση του βάρους. Η νέα έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα– δείχνει ότι ισχύει κατά βάση το πρώτο, δηλαδή ο μεγαλύτερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας International Journal of Epidemiology, σύμφωνα με τον βρετανικό «Γκάρντιαν», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 292.000 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών, από τους οποίους σχεδόν οι 49.000 είχαν κατάθλιψη. Οι επιστήμονες εστίασαν σε 73 παραλλαγές γονιδίων που συνδέονται με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος και σε 14 γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με υψηλότερο ποσοστό λίπους στο σώμα.
Διαπιστώθηκε ότι γενικότερα οι άνθρωποι με μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος, άρα και μεγαλύτερο βάρος, ήταν πιθανότερο να είναι καταθλιπτικοί. Επίσης, οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης.
Για κάθε αύξηση του δείκτη μάζας δώματος κατά 4,7 μονάδες, η πιθανότητα κατάθλιψης αύξανε κατά 18%, ενώ ιδίως στις γυναίκες κατά 23%.
Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι ασφαλώς πολλοί άλλοι παράγοντες, πέρα από τα παραπανίσια κιλά, μπορούν να συμβάλουν στην εκδήλωση κατάθλιψης, όμως τόνισαν ότι το να έχει κάποιος κανονικό βάρος, μειώνει τις πιθανότητες να νιώσει κατάθλιψη – ιδίως αν πρόκειται για γυναίκα.



Πέντε λόγοι που δε χάνετε βάρος
Ενημερωθείτε για τα λάθη που κάνετε άθελά σας, καθώς και για το πώς μπορείτε να τα διορθώσετε.
vita.gr
Δοκιμάσατε μια δίαιτα, χάσατε λίγα κιλά και μετά τα ξαναπήρατε; Δεν είστε οι μόνοι. Αυτό συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζατε. Γιατί όμως;
1. Η δίαιτά σας είναι υπερβολικά περιοριστική
Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λιπαρά… Βάζοντας πολλούς περιορισμούς και αποκλείοντας πολλές κατηγορίες τροφίμων, οδηγείτε τη δίαιτά σας σε σίγουρη αποτυχία. Το να χαρακτηρίζετε ένα φαγητό «κακό» ή «βρώμικο», θα σας κάνει να νιώσετε ενοχές εκείνη τη φορά που θα λυγίσετε και θα το φάτε.
Άλλωστε, οι περισσότεροι άνθρωποι αποκλείεται να μείνουμε σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για όλη μας τη ζωή.
Επομένως, υιοθετήστε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση εφαρμόζοντας έλεγχο στις μερίδες σας, έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας τρόφιμα.
Όταν είστε πολύ περιοριστικοί παραμονεύει ο κίνδυνος να χάσετε τον έλεγχο και να καταλήξετε να τρώτε υπερβολικά μόλις σας δοθεί η ευκαιρία.
2. Δε μετράτε τις θερμίδες
Όταν ξεκινάτε τη δίαιτά σας, μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως το να περιορίσετε τα ζυμαρικά και τα αναψυκτικά. Αρχικά θα δείτε διαφορά λόγω του αποκλεισμού τροφών με πολλή ζάχαρη και πολλές θερμίδες. Μετά από λίγο όμως, το σώμα σας θα προσαρμοστεί και θα σταματήσετε να βλέπετε την πρόοδο που θα θέλατε.
Η χρήση μιας εφαρμογής υπολογισμού θερμίδων σάς επιτρέπει να έχετε υπό έλεγχο την πρόσληψη θερμίδων από το κάθε γεύμα σας. Διαφορετικά είναι δύσκολο να εκτιμήσετε τις ακριβείς θερμίδες σε κάθε φαγητό.
Συνήθως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο φαγητό τρώμε στην πραγματικότητα και τον αντίκτυπο των θερμίδων που έχει αυτό στο σώμα μας. Μια ειδική εφαρμογή βοηθάει σημαντικά σε αυτό.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το πιο σημαντικό στοιχείο δεν είναι ο αριθμός των θερμίδων, αλλά η ποιότητα του φαγητού. Για παράδειγμα, διαφορετικά θα διαχειριστεί ο οργανισμός σας 100 θερμίδες από λαχανικά και διαφορετικά 100 θερμίδες από ζαχαρωτά. Επομένως, εστιάστε στη διατροφική αξία του κάθε γεύματός σας (σε συνδυασμό με τις θερμίδες).
3. Κάνετε καθιστική ζωή
Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδυάζουν τη φυσική άσκηση με τη δίαιτα προκειμένου να χάσουν βάρος, κάποιοι προτιμούν να περιορίσουν απλώς τη διατροφή τους.
Ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει αρχικά, στη συνέχεια το σώμα σας θα προσαρμοστεί και το αδυνάτισμα θα γίνει δυσκολότερο.
Σε αυτό το σημείο, πολλοί τείνουν να παρατάνε την προσπάθεια απώλειας βάρους, μιας και κουράζονται από το να τρώνε λίγο και να μη βλέπουν πρόοδο.
Κι όμως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εντάξετε 15-30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, ώστε να κάψετε μερικές θερμίδες χωρίς να πεινάσετε!
4. Δεν είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας
Κάνετε πράγματι ό,τι περνάει από το χέρι σας για να αδυνατίσετε; Προσέχετε τη διατροφή σας και γυμνάζεστε; Καμιά φορά κάνουμε ατασθαλίες που πιστεύουμε ότι δε θα χαλάσουν τη δίαιτά μας. Ένα παγωτό μετά το μεσημεριανό γεύμα, κάτι πατατάκια πριν τον ύπνο…
Επομένως, προτού παραπονεθείτε ότι η δίαιτά σας δε λειτουργεί, καλό είναι είτε να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας είτε να κόψετε τις ατασθαλίες.
Μόλις πάρετε στα σοβαρά την προσπάθειά σας και επιμείνετε σε ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα, θα δείτε διαφορά!
5. Τσιμπολογάτε
Μία μπουκιά τώρα και μία μπουκιά μετά, μπορούν πραγματικά να δυσκολέψουν το αδυνάτισμά σας. Μάλιστα, πολλές φορές τείνουμε να ξεχνάμε το τσιμπολόγημά μας και να μη μετράμε καν τις θερμίδες που πήραμε από αυτές τις μικρές μπουκιές.
Το τσιμπολόγημα είναι μια καλή λύση στην πείνα σας, αρκεί να προσμετράτε αυτές τις θερμίδες, καθώς και να κάνετε υγιεινές επιλογές.
Σε κάθε περίπτωση, προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας έτσι ώστε να μην πεινάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα προγράμματα διατροφής λειτουργούν και είναι ικανά να σας δώσουν τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, υπό την προϋπόθεση ότι είστε συνεπής.
Την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ότι η δίαιτά σας δε λειτουργεί ρωτήστε τον εαυτό σας αν κάνετε κάποιο από τα παραπάνω λάθη.
Προτού ξεκινήσετε κάποια δίαιτα ή άσκηση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να σας κατευθύνει προς τις σωστές για εσάς επιλογές.
Να θυμάστε ότι η αλλαγή δεν έρχεται από τη μία μέρα στην άλλη και ότι απαιτεί συνέπεια και υπομονή από εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: