31.10.14

ΤΙΜ ΚΟΥΚ: ΤΟ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΓΚΕΪ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ


Το αφεντικό της Apple, Τιμ Κουκ, παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημοσίως και ξεκάθαρα τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αν και επί πολλά χρόνια δεν είχε πρόβλημα να αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ομοφυλόφιλος - πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε μιλήσει δημοσίως για τον ρατσισμό που βιώνουν οι γκέι και οι λεσβίες στις ΗΠΑ, ενώ τον Οκτώβριο του 2013 το περιοδικό Out τον είχε ανακηρύξει ως ισχυρότερο γκέι του πλανήτη.
Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που δημοσίως αναφωνεί: «Είμαι υπερήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος».
Σε κείμενο που έστειλε στo Businessweek του Bloomberg ο Κουκ γράφει: «Αν και ποτέ δεν έχω αρνηθεί τη σεξουαλικότητά μου, δεν την έχω αναγνωρίσει δημοσίως μέχρι τώρα. Eτσι, επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Είμαι υπερήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος, και θεωρώ ότι το να είμαι γκέι είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που μου έδωσε ο Θεός. Το να είσαι γκέι μου έχει δώσει μια βαθύτερη κατανόηση του τι σημαίνει να είσαι στη μειοψηφία καθώς κι ένα «παράθυρο» να δω πως είναι να ζεις με τις προκλήσεις που οι άνθρωποι σε άλλες μειονοτικές ομάδες βιώνουν κάθε μέρα. Έχω περισσότερη κατανόηση και συμπάθεια για τους άλλους, τα οποία με έχουν οδηγήσει σε μια πιο πλούσια ζωή. Ήταν σκληρή και δυσάρεστη μερικές φορές, αλλά αυτό μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να είμαι ο εαυτός μου, να ακολουθήσω τη δική μου πορεία και να καταφέρω να εξυψωθώ πάνω από τις αντιξοότητες και τη μισαλλοδοξία. Επίσης, με έχει κάνει ανθεκτικό, που είναι πολύ χρήσιμο αν τυχαίνει να είσαι διευθύνων σύμβουλος της Apple».
Ο Κουκ δικαιολογεί αυτή τη μυστικότητα για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στο γεγονός ότι «σε όλη μου την επαγγελματική ζωή, προσπάθησα να κρατήσω την προσωπική μου ζωή σ' ένα βασικό επίπεδο. Έχω ταπεινή καταγωγή και δεν θέλω να τραβάω την προσοχή πάνω μου, αντιθέτως θα ήθελα ο κόσμος να επικεντρώνεται στα ξεχωριστά προϊόντα της Apple».
Ωστόσο, εντός των κλειστών τειχών της εταιρίας, πολλοί ήταν εκείνοι που γνώριζαν την αλήθεια για τον Κουκ, έναν άνθρωπο που είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε gay parade και σε ομιλίες του υποστήριζε με θερμή το δικαίωμα της γκέι και λεσβιακής κοινότητας για ίσα δικαιώματα παντού.
«Πολλοί συνάδελφοι στην Apple γνωρίζουν ότι είμαι γκέι και δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο που με αντιμετωπίζουν. Φυσικά, είχα την καλή τύχη να εργάζομαι σε μια εταιρεία που αγαπά τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και γνωρίζει ότι μπορεί να ανθίσει μόνο όταν κανείς αποδέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου. Δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο εγώ», τονίζει στο άρθρο του ο επικεφαλής της Apple, καταλήγοντας πως «δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων». (tanea.gr, 30/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: