3.10.14

Ο ΑΓΝΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ - 1

Θα κατάφερνα ποτέ να κατανοήσω την ελληνικότητά σου; Και δεν εννοώ τα κιτρινισμένα μάρμαρα, ούτε τα τζιτζίκια μέσα στα κυπαρίσσια, ούτε καν την αστραφτερή γαλάζια θάλασσα, αφού τίποτε απ’ όλα αυτά, που εσύ τα απέρριπτες ως γραφικά, δεν σε όριζε ως Έλληνα. [...] 
Χρησιμοποιούσες τη λέξη «αγνότητα», θα προσπαθούσες όμως ποτέ να ορίσεις την έννοια της αγνότητας; Όχι, και σίγουρα όχι για να την αναγάγεις σε δόγμα, κάτι που για σένα σήμαινε απλώς τυραννία. Χρησιμοποιούσες τη λέξη ως εξής: είναι αγνός, τα ζώα είναι αγνά, το άρωμα των λεμονανθών είναι αγνό, η γεύση του λεμονιού είναι αγνή, η λιακάδα είναι αγνή, η μουσική είναι αγνή, όπως επίσης και τα φιλιά είναι αγνά. Κι αυτή, η πλέον ακαθόριστη προϋπόθεση: η αγάπη, στην πιο φωτεινή της έκφανση, είναι αγνή.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Πλαντ, μετά τον θάνατο του επί σαράντα χρόνια Έλληνα συντρόφου του Νίκου Στάγκου, ανασυνθέτει θραύσματα από τη ζωή του «αγνού εραστή» του. Απευθυνόμενος σ’ αυτόν, εξιστορεί αριστοτεχνικά και ισορροπημένα, χωρίς να αγιοποιεί, τη συγκινητική ιστορία της αγάπης τους, καθώς και τον κλονισμό που φέρνει ο θάνατος. Αναθυμούμενος και αφηγούμενος επουλώνει το πένθος του. Συγχρόνως, ανασυστήνει έναν χαμένο παράδεισο. Και αυτή η αίσθηση της αέναης παραδείσιας απλότητας περνάει αυτούσια, ακόμα και από τις πιο θλιμμένες σελίδες του βιβλίου.


Ο Ντέιβιντ Πλαντ (David Plante) γεννήθηκε το 1940 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ (ΗΠΑ). Κρατάει από οικογένεια Γαλλοκαναδών και Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής. Σπούδασε στο Κολλέγιο της Βοστώνης και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain στο Βέλγιο.
Άρθρα, κριτικές και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα (The New Yorker, The Paris Review, The New York Review of Books κ.ά.) Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιήματα, μελέτες και δοκίμια. Πρόσφατα ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Bloomsbury εξέδωσε τον πρώτο τόμο των ημερολογίων του. Για πολλά χρόνια δίδαξε δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Λονδίνο, τη Λούκα της Ιταλίας και την Αθήνα, όπου διατηρεί το δικό του διαμέρισμα στα Εξάρχεια.

1 σχόλιο:

Ξενικός είπε...

οι αγνοί Φιλέλληνες παλαιάς κοπής...
Ξενικός