27.8.12

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ SMARTPHONES

Ο έρωτας στα χρόνια των smartphones
Μια νέα εφαρμογή στα κινητά κάνει τους χρήστες «ρεπόρτερ» σεξουαλικών συμπεριφορών, συγκεντρώνοντας δεδομένα για μια κολοσσιαία έρευνα που αφορά το σεξ

Επιμέλεια: Σάκης Μαλαβάκης (tanea.gr, 25-8-2012)
Τα φιλιά που ανταλλάσσουμε με τον σύντροφό μας καθώς περπατάμε στον δρόμο, η συχνότητα με την οποία κάνουμε έρωτα, οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας, οι προσωπικές μας - αποκλειστικά ερωτικής φύσης - ιδιαιτερότητες και επιλογές, οι τρόποι που φλερτάρουμε και οι φορές που χαϊδευόμαστε ή είμαστε τρυφεροί μεταξύ μας, οι πιθανές απιστίες και οι αρνητικές εμπειρίες που ενδεχομένως να έχουμε βιώσει. Ολα αυτά και τα εκατοντάδες ακόμη στοιχεία που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα του κάθε ανθρώπου και την έκφρασή της μπορούν πλέον να «αποθηκευτούν» στη μνήμη του κινητού τηλεφώνου. Στη συνέχεια, όποιος το επιθυμεί μπορεί να αποστείλει (ανώνυμα) τα δεδομένα που έχει συλλέξει στα υπολογιστικά κέντρα του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα. Εκεί αυτά θα αναλύονται μαζί με χιλιάδες ακόμη σεξουαλικής φύσης στοιχεία, με σκοπό να διαπιστωθεί πώς εξελίσσεται η ανθρώπινη σεξουαλικότητα. Και αν όντως το σεξ είναι το μέτρο του παντός, όπως ισχυριζόταν ο Αλφρεντ Κίνσεϊ, πλέον είναι γεγονός ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι δυνατόν να καταγραφεί, να μετρηθεί και να μελετηθεί σε μια εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα. Χάρη σε μια εφαρμογή για smartphones. Ονομάζεται Kinsey Reporter και αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα στην αγορά.
Η ημέρα που επιλέχθηκε για την επίσημη κυκλοφορία αυτής της πρωτότυπης εφαρμογής δεν είναι τυχαία. Σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια ο Αλφρεντ Κίνσεϊ, γνωστός και ως Doctor Sex, έχασε τη ζωή του στην ηλικία των 62 ετών εξ αιτίας μιας ξαφνικής πνευμονίας. Μετά τον θάνατό του εκατοντάδες φανατικοί υποστηρικτές του εύχονταν να μη σταθεί ο χαμός του αιτία για να λησμονηθεί το έργο του και κυρίως η μέθοδος εργασίας του. Μια μέθοδος επιστημονική όσο και ριζοσπαστική: χιλιάδες ανώνυμες συνεντεύξεις με θέμα την ανθρώπινη σεξουαλικότητα και άμεση παρατήρηση της σεξουαλικής συμπεριφοράς των ανθρώπων - συχνά στο σπίτι του Κίνσεϊ και με τον ίδιο να κινηματογραφεί τις ερωτικές συμπεριφορές ανθρώπων παντελώς αγνώστων. Χάρη σε αυτή την ελάχιστα συμβατική προσέγγιση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, ο Αλφρεντ Κίνσεϊ υπήρξε ο πρώτος που θεωρητικοποίησε την άποψη πως η ανθρωπότητα δεν διαχωρίζεται σε ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους «όπως σε μαύρο και άσπρο», αλλά υπάρχουν διαφορετικοί βαθμοί - έξι για την ακρίβεια - οι οποίοι υποδηλώνουν τη σεξουαλική προδιάθεση του καθένα. Και ανέδειξε αλήθειες σκανδαλιστικές για την εποχή εκείνη, οι οποίες όμως έθεσαν τις βάσεις για τη σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του '60: «Η μοναδική παρά φύση σεξουαλική πράξη είναι εκείνη που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Στις πάμπολλες ενστάσεις των αμερικανών ηθικολόγων ο Κίνσεϊ απαντούσε ως εξής: «Δεν είμαστε οι κριτές των συμπεριφορών που περιγράφουμε, είμαστε μονάχα ρεπόρτερ». Και αυτή η νέα εφαρμογή για τα smartphones που κυκλοφορεί σήμερα αποτελεί την πρακτική εφαρμογή αυτής της θέσης του Κίνσεϊ. Και είναι αυτός ο λόγος που ονομάζεται Kinsey Reporter. Στην πράξη, η συγκεκριμένη εφαρμογή παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να αναφέρουν, κατά κάποιον τρόπο να κοινοποιούν σε ένα παγκόσμιο ανώνυμο κοινό, τις σεξουαλικής φύσης εμπειρίες τους και πληροφορίες σχετικές με αυτές. Φλερτ, φιλιά, αγκαλιές, χάδια, έρωτας ομοφυλοφιλικός ή ετεροφυλικός, στοματικός ή πρωκτικός, αυνανισμός, χρήση ή μη χρήση του προφυλακτικού, σαδομαζοχισμός αλλά και αγάπη, ευχαρίστηση, λαγνεία, απιστία και οποιαδήποτε άλλη μορφή έκφρασης της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αποτελεί την πρώτη ύλη του Kinsey Reporter. Για κάθε τυπολογία είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων, ενώ το μέρος όπου πραγματοποιείται η όποια εμπειρία εντοπίζεται αυτόματα μέσω του τηλεφώνου και εμφανίζεται ως σημείο πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη στην οθόνη του κινητού. Ενας φόρος τιμής, λοιπόν, στον Αλφρεντ Κίνσεϊ, μια απλή εφαρμογή - μεταξύ των χιλιάδων που προσφέρονται - η οποία αν διαδοθεί και λειτουργήσει θα μετατρέψει τον κάθε χρήστη σε έναν «ρεπόρτερ» της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, σε έναν σύγχρονο Αλφρεντ Κίνσεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: