1.8.12

ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΛΕΪΝΤ. ΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ ΤΩΝ ΓΚΕΪ ΓΑΜΩΝ

Κάμερον Σλέιντ. Δεκάχρονος υπέρμαχος των γκέι γάμων
της Μάρως Βακαλοπούλου (tanea.gr, 27/7/2012)
Ηταν πανέτοιμος - με το καλό γκρι κοστούμι του, τα γυαλιστερά μαύρα παπούτσια, το μοβ πουκάμισο και τη γραβάτα του. Αλλά και τον λόγο του τον είχε προβάρει αρκετές φορές. Παρ' όλ' αυτά, καρδιοχτύπησε λίγο μόλις τον κάλεσαν στο βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης. Εδωσε λίγα δευτερόλεπτα στον εαυτό του και με αυτοπεποίθηση διέσχισε την κατάμεστη από πολιτικούς αίθουσα. Πλησίασε το μικρόφωνο, έσκυψε το κεφάλι στα χαρτιά του και άρχισε να μιλά.
«Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, μαζί με τη σύζυγό του και τις δύο κόρες του, μίλησε πρόσφατα για τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Κάποιοι τάσσονται υπέρ και άλλοι κατά. Οπως ο Πρόεδρος, έτσι κι εγώ πιστεύω πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν όποιον θέλουν. Ο γάμος είναι μια υπόθεση αγάπης, υποστήριξης και αφοσίωσης. Οπότε ποιοι είμαστε εμείς που θα κρίνουμε;». Με αυτόν τον τρόπο ο Κάμερον Σλέιντ άρχισε να ξετυλίγει τη σκέψη του πάνω στο επίμαχο θέμα του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου.
Ο Κάμερον είναι 10 ετών, ο νεότερος ίσως προσκεκλημένος της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης Κριστίν Κουίν και σίγουρα ο νεότερος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η Κουίν - ομοφυλόφιλη και η ίδια και παντρεμένη από τον Μάιο με τη χρόνια σύντροφό της, τη δικηγόρο Κιμ Κατούλο - τον κάλεσε γι' αυτήν ακριβώς την ομιλία, την οποία ο Κάμερον έγραψε πριν από δύο μήνες με αφορμή έναν μαθητικό διαγωνισμό στο σχολείο του στο Κουίνς. Ο διευθυντής του σχολείου την απέρριψε τότε ως ακατάλληλη. Τα τοπικά Μέσα όμως, που ανακάλυψαν και πρόβαλαν το θέμα, είχαν εντελώς διαφορετική άποψη. Το ίδιο και οι χρήστες του Ιντερνετ. Το βίντεο του μικρού Κάμερον να διαβάζει τον λόγο του έχει μέχρι στιγμής 600.000 χτυπήματα στο YouTube - ο μικρός είχε καταφέρει εν τω μεταξύ να εκφωνήσει τον λόγο του σε ξεχωριστή εκδήλωση του σχολείου του έπειτα από παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.
Τι ήταν όμως αυτό που δημιούργησε σε ένα 10χρονο αγόρι την ανάγκη να θίξει το συγκεκριμένο θέμα; Τον περασμένο Μάιο, εξηγεί η μητέρα του Εϊπριλ Γκράνθαμ-Σλέιντ, ο Κάμερον γύρισε από το σχολείο με την αποστολή να γράψει για κάτι που τον απασχολεί. Κάθησαν λοιπόν μαζί και άρχισαν να ανταλλάσσουν ιδέες. Είχε προηγηθεί η επίσημη δήλωση του Ομπάμα ότι στηρίζει τους γάμους των ομοφυλοφίλων, πράξη που για κάποιους ήταν καθαρά πολιτική, ενώ για άλλους γενναιότητα. Για τον Κάμερον, πάλι, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μεταφέρει αυτή την εθνική συζήτηση στους συνομηλίκους του.
Πριν πιάσει μολύβι και χαρτί, ο μικρός ακτιβιστής θυμήθηκε μια εκδρομή με τη μητέρα του, έναν φίλο και τις δύο μητέρες του, οι οποίες είναι λεσβίες. «Ηταν όπως όλες οι οικογένειες», γράφει στην έκθεσή του. «Η μόνη διαφορά ήταν ότι υπήρχαν δύο μαμάδες αντί για μία μαμά και έναν μπαμπά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: