26.12.18

QUEER ΔΙΑ ΠΑΣΑΝ ΧΡΗΣΙΝ - 1


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη (18/12), ακτιβιστές της ομάδας Lesbians and Gays Support the Migrants, «χάκαραν» εκατοντάδες διαφημιστικές ταμπέλες του μετρό του Λονδίνου, με «οδηγίες» για το «πως να σταματήσετε μια απέλαση σε περίπτωση που συμβεί μπροστά σας»
Η ομάδα Lesbians and Gays Support the Migrants (Λεσβίες και Γκέι που Υποστηρίζουν τους Μετανάστες), μια ομάδα ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστών που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο και έχουν εμπνευστεί το όνομά τους από την θρυλική παρέμβαση υποστήριξης των ομοφυλόφιλων προς τον αγώνα των ανθρακωρύχων κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ στα μέσα της δεκαετίας του '80, αποφάσισαν να προβούν σε μια κίνηση κατά των απελάσεων μεταναστών που λαμβάνουν χώρα από τις βρετανικές αρχές.
Lesbians and Gays Support the Migrants@lgsmigrants
Ακολουθώντας την παράδοση που τόσο βαθιά χάραξε στη βρετανική δημόσια σφαίρα και το βρετανικό κίνημα η εμβληματική ομάδα των LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) - με το να θέσει το ζήτημα της διαθεματικότητας των κοινωνικών αγώνων συνδέοντας τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφυλων με το εργατικό κίνημα, στην χρονική κορύφωση μάλιστα της αυταρχικής επέλασης του νεοφιλελευθερου σχεδίου της τότε βρετανίδας πρωθυπουργού - ο ομάδα των LGSMigrants, συνδέει τον δικό της αγώνα με ένα από τα πιο επίκαιρα ζητήματα της εποχής μας. Αυτό της μετανάστευσης και του ρατσισμού που τη συνοδεύει.
 «Δες το, Πες το, Σταμάτησέ το»
Αφορμή, εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη/τριας, αποτέλεσε και η καμπάνια που είχε διεξάγει πρόσφατα η εταιρία Συγκοινωνίες του Λονδίνου (ΤFL) με τίτλο "See It, Say It, Sorted" (Δες το, Πες το, Τακτοποιήθηκε"), σε συνεργασία με την αστυνομία και την τοπική κυβέρνηση, όπου μέσω των διαφημιστικών πάνελ των σταθμών, καλούσαν τους πολίτες να καταγγέλουν οτιδήποτε θεωρήσουν ύποπτο. Αποτέλεσμα οι τηλεφωνικές γραμμές να γεμίσουν με κλήσεις για «ύποπτους» σκουρόχρωμους και γενειοφόρους και την αστυνομία να προβαίνει με τη σειρά της σε πληθώρα ελέγχων και συλλήψεων κατά μεταναστών.
H τοπική εφημερίδα Evening Standard είχε τονίσει τον ρατσιστικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης καμπάνιας, έχοντας λάβει τα εξοργιστικά σχόλια των αναγνωστών της, ενώ ο Guardian είχε ρωτήσει τους αναγνώστες του, εάν θεωρούν το συγκεκριμένο σλόγκαν, το «ενοχλητικότερο του αιώνα».
Σύνθημα της χθεσινής πρωτοβουλίας λοιπόν: «Δες το, Πες, Σταμάτησέ το» (See it, Say it, Stop it). Αναφερόμενοι προφανώς στον ρατσισμό και την τρομοϋστερία που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
«Εμπνευσμένες από τους LGSM της δεκαετίας του '80, οι Λεσβίες και οι Ομοφυλόφιλοι που Υποστηρίζουν τους Μετανάστες, είμαστε μια κουήρ ομάδα που στέκεται αλληλέγγυα προς άλλες κοινότητες, οι οποίες αντιμετωπίζουν την κρατική βία και τις επιθέσεις από τα ΜΜΕ», αναφέρουν στο σύντομο βιογραφικό τους. «Στην παρούσα πολιτική συγκυρία, οι μετανάστες δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα της ακροδεξιάς βίας, δαιμονοποιούνται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες από το κράτος. Οι LGSMigrants αντλούν από τη δύναμη της κουήρ κοινότητας και την κατανόηση της ιστορίας των αγώνων μας ώστε να σταθούν στο πλάι εκείνων που βρίσκονται στην αιχμή της κυβερνητικής καταπίεσης σήμερα». (left.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: