9.10.17

ΠΡΟΣΕΧΩΣ: "ΤΡΙΤΟ ΦΥΛΟ"

Περίτεχνους πολιτικούς ελιγμούς αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου για να περιορίσει την «φθορά» που έχει προκαλέσει η διάταξη για την αλλαγή φύλου σε 15χρονους και να μετριάσει την αντίδραση της Εκκλησίας χωρίς παράλληλα να θεωρηθεί από τον κομματικό πυρήνα, ως νέα «άτακτη οπισθοχώρηση».
Το σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου που εισάγεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ολομέλεια της Βουλής για να ψηφιστεί το μεσημέρι της Τρίτης, έχει ήδη έχει συγκεντρώσει τις ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας, την οργισμένη αντίδραση της Εκκλησίας, την αρνητική στάση του κυβερνητικού εταίρου (ΑΝΕΛ) και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και αρκετών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης και πλέον ο κ. Σταύρος Κοντονής υπολογίζει μόνο στην στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού για να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Επίσης, όπως έγραψε το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής, η γενική γραμματέας Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη χαρακτήριζε τον περασμένο Μάιο ενδεχόμενη προσθήκη ανηλίκων στις διαδικασίες διόρθωσης φύλου ως «τουφεκιά στον αέρα» που απειλεί τις ζωές των παιδιών. Παράλληλα, η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή στις 4/10/2017 επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στην διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική τους κατάσταση.
Υπό αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με πληροφορίες,  ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από συστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να περιορίσει την εστία κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι πηγές του κυβερνητικού κόμματος εξέφραζαν την δυσφορία τους για τον κ. Κοντονή εξηγώντας ότι μεσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να προκαλέσει σημαντική πολιτική ζημιά στην κυβέρνηση, πρώτα με την τροπολογία που αφορά και την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και τώρα με τους χειρισμούς του στο σχέδιο νόμου για την ταυτότητα φύλου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μεταξύ των σεναρίων για τις διορθώσεις στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται το «ήπιο» που προβλέπει ενίσχυση των προϋποθέσεων για την  διαδικασία διόρθωσης φύλου 15χρονων παιδιών. Ωστόσο, δεν φαίνεται ικανό για να κάμψει τις διαφωνίες που εκφράζονται από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας. Το «συμβιβαστικό» που προβλέπει «σπάσιμο» του επίμαχου άρθρου 3 σε δύο ξεχωριστά με «απομόνωση» της διάταξης που αφορά τους δεκαπεντάχρονους ώστε ενδεχόμενη καταψήφιση να μην συμπαρασύρει και την ρύθμιση «φυλομετάβασης» για ενήλικους (σ.σ. η αλλαγή φύλου ενήλικων, 17χρονων και 15χρονων είναι σε κοινό άρθρο). 
Τέλος, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για πλήρη απόσυρση των ανήλικων από το νομοσχέδιο με την υπόσχεση επαναφοράς τους σε νομοσχέδιο που ήδη έχει προαναγγείλει το υπουργείο Δικαιοσύνης και  αφορά το λεγόμενο «τρίτο φύλο».
Να σημειωθεί ότι από τους 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατά της ρύθμισης για τους 15χρονους προσανατολίζονται να ψηφίσουν οι: Γεωργία Γεννιά (ΣΥΡΙΖΑ), Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ) και Βασίλης Κόκκαλης (ΑΝΕΛ). Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 4-5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να εκφράσουν την διαφωνία τους δια της απουσίας. (potothema.gr, 9/10/2017)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

[...] από κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακούσθηκε τις τελευταίες ημέρες ότι «θα υπάρξουν αλλαγές στο ηλικιακό όριο», πηγές από το υπουργείου Δικαιοσύνης το διαψεύδουν.
Επικαλούνται προς τούτο μια σειρά λόγους που οδήγησαν στο 15ο έτος: επιστημονικοί (ορμονικές αλλαγές), κοινωνικοί (σχέσεις στην εφηβεία, bullying στο σχολείο) και… κρατικοί, καθώς η στρατολογία μεριμνά για την κατάταξη των αρρένων πριν συμπληρώσουν το 18ο έτος τους.
Κατά τις πληροφορίες δε, το 15ο έτος το επιθυμούν και οι ίδιοι οι γονείς των παιδιών που επιδεικνύουν σταθερά διεμφυλική συμπεριφορά για όλους τους παραπάνω λόγους.
Αυστηρές προϋποθέσεις
Από την κυβέρνηση επισημαίνεται με έμφαση ότι η υπό ψήφιση νομική ρύθμιση προβλέπει αυστηρές προϋποθέσεις για την αλλαγή της ταυτότητας, με πρώτη τη συναίνεση των γονέων και τη γνωμάτευση ιατρικής επιτροπής που θα συσταθεί στο νοσοκομείο Αγλαϊα Κυριακού.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω αυστηροποίηση από τον κ. Κοντονή κατά τη σημερινή και αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η πρόταση της ΝΔ, κατά τις πληροφορίες, προβλέπει ότι η αλλαγή φύλου θα μπορεί να γίνεται μόνο μία φορά και αφού θα έχει προηγηθεί ειδική ιατρική γνωμάτευση από αρμόδια επιτροπή, ενώ απορρίπτεται το ενδεχόμενο υιοθεσίας ή γάμου όσων αποφασίζουν να προχωρήσουν στην αλλαγή φύλλου.
Επίσης, αρνητική είναι η ΝΔ στο ηλιακό όριο των 15 ετών που θέτει η κυβέρνηση και αντιπροτείνει τα 18 έτη, με την ενηλικίωση του ενδιαφερομένου
euro2day.gr

Ανώνυμος είπε...

Δίνεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση- πάντα- ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, όταν συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις που θέτει το νομοσχέδιο, αναφέρονται λεπτομερώς, χωρίς να υποβληθεί, όπως γινόταν ως σήμερα, σε χειρουργική επέμβαση η ψυχιατρική θεραπεία.
Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται με τις νέες ρυθμίσεις να εμφανιστεί αυτοπροσώπως σε ειδική αίθουσα των δικαστηρίων, χωρίς δημοσιότητα και με εξασφάλιση της εχεμύθειας.
Η απόφαση του δικαστηρίου για την αλλαγή του φύλου του υποχρεωτικά δημοσιεύεται σε Ληξιαρχείο και η αλλαγή «περνάει» σε ταυτότητα, διαβατήριο και λοιπά.
Οι υπάλληλοι του Ληξιαρχείου και άλλων δημοσίων υπηρεσιών υποχρεούνται σε καθήκον εχεμύθειας σε σχέση με την αλλαγή φύλου των πολιτών.
Αλλαγή φύλου επιτρέπεται και στους έγγαμους, με την προϋπόθεση ότι ο γάμος τους κηρύσσεται αμέσως ανυπόστατος, αλλά αν θέλουν να συνεχίσουν την κοινή τους ζωή, τους δίνεται η δυνατότητα να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση δεν επηρεάζονται οι σχέσεις τους με τα παιδιά τους, αν υπάρχουν, καθώς διατηρούνται στο ακέραιο οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δικαίωμα αλλαγής φύλου παρέχεται δύο φορές. Μία φορά που το άτομο θα αλλάξει το φύλο του και μία ακόμα αν θέλει να επανέλθει στο προηγούμενο.
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιχειρείται, να προβλεφθεί καταστρατήγηση του νόμου και για το λόγο αυτό, αναφέρεται ότι παρά την αλλαγή του φύλου, διατηρούνται σε ισχύ δικαιώματα και υποχρεώσεις που προϋπήρχαν.
Οι εν λόγω διατάξεις είναι από εκείνες που δέχονται επικρίσεις και προκαλούν αντιδράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν τα ανήλικα.
Για τα ανήλικα προβλέπεται δικαίωμα αλλαγής φύλου με προϋποθέσεις αυστηρότερες, όπως είναι φυσικό, τη συναίνεση των γονιών τους και επιπλέον τη γνωμοδότηση πολυμελούς επιστημονικής επιτροπής η οποία συγκροτείται από πολλές ιατρικές ειδικότητες. Η συγκρότηση της θα προβλεφθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Στο νομοσχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για άτομα υπό δικαστική επιτήρηση η κηδεμονία και ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτούνται ιατρικές πράξεις σχετικές με το φύλο, όταν διαπιστώνεται ιατρικά κίνδυνος για την υγεία των ανήλικων και ορίζεται πως και με ποίου την ευθύνη γίνονται.
Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές έχουν γίνει και σε άλλες χώρες, Μάλτα, Ιρλανδία, Αργεντινή, Δανία ενώ σε πολλές χώρες ήδη αποτελεί παρελθόν η προϋπόθεση της χειρουργικής επέμβασης για την αλλαγή του φύλου, όπως στην Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και αλλού.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ελληνική δικαιοσύνη με απόφαση της το 2016 που έχει καταστεί ήδη αμετάκλητη (εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο) έχει αποφανθεί ότι η αλλαγή του φύλου δεν προϋποθέτει χειρουργική επέμβαση κάτι που προσκρούει στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνιστά κατά τον ΟΗΕ βάναυση προσβολή του ανθρώπου.
skai.gr

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Λίαν προσεχώς μάλλον. Έχει ήδη κατατεθεί το σχετικό αίτημα στα ελληνικά δικαστήρια, και στη σημερινή συζήτηση το ποτάμι ζήτησε "κενή ή τρίτη καταχώρηση" για όσους νιώθουν ούτε ακριβώς άνδρες, ούτε ακριβώς γυναίκες. Αναρωτιέμαι τι φρέναρε τον Μαυρωτά και δεν ζήτησε και 3η και 4η και 5η καταχώρηση - τι θα κάνουν οι επαγγελματίες των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και οι βιοποριζόμενοι από τον χειρισμό αυτών των υποθέσεων μετά την ψήφιση του ν/σ "είσαι ό,τι δηλώσεις", άπραγοι θα μείνουν;

Περιμένω να ακούσω ένα λογικό - έστω λογικοφανές - επιχείρημα, πέρα από τα μονότονα κλισέ, το επιχείρημα-λάστιχο "ανθρώπινο δικαίωμα" και τις διάφορες λυπητερές ιστορίες των ανθρώπων που πάσχουν από δυσφορία φύλου που SJW βουλευτές διηγούνται από του βήματος της Βουλής προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα της απόφασής τους. Χιλιάδες λυπητερές ιστορίες εξελίσσονται γύρω τους, αλλά δεν τους είδα να συγκινούνται και να καταθέτουν νομοσχέδια προκειμένου να δώσουν λύση.

Ο εμπαιγμός δε που αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας είναι το δήθεν ενδιαφέρον τους για τα παιδιά.

gay super hero είπε...

Λυπητερές και δακρύβρεχτες ιστορίες πολύ προσεκτικά επιλεγμένες και δασκαλεμένες θα έλεγα εγώ. Γιατί υπάρχουν και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με τη δυσφορία φύλου που καθόλου δεν θα συνηγορούσαν υπέρ των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου.