13.10.17

ΛΟΓΙΚΗ ΑΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ

Μπέρδεμα «αυτοπροσδιορισμού»…
AddThis Sharing Buttons
Του Θανάση Κ. (antinews.gr, 11/10/2017)
--Η ΝΔ σωστά έκανε που απέρριψε το νομοσχέδιο Κοντονή συνολικά - επί της αρχής και κατ’ άρθρο.
--Σωστά έκανε που είπε ρητά τη δική της άποψη, που είναι άλλωστε και η παγκόσμια πρακτική (και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ) πως η αλλαγή φύλου δεν γίνεται με απλή αίτηση, αλλά κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.
--Σωστά έκανε που καταψήφισε πλήρως τη fast track αλλαγή φύλου απ’ όποιον θέλει, όποτε θέλει.
--Και σωστά διακήρυξε πως όταν έλθει στην διακυβέρνηση, θα καταργήσει τον (ψηφισμένο πλέον) νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και θα τον αντικαταστήσει με την δική της πρόταση που είναι πολύ πιο κοντά στις καλύτερες «διεθνείς πρακτικές».
Μέχρις εδώ καλά. Αλλά μόνο μέχρι εδώ. Γιατί δεν θα πανηγυρίσουμε κι όλα. Κάθε άλλο.
Έγιναν δύο σφάλματα που μπορεί να τα πληρώσουμε τελικά και θα μπορούσαμε να τα πληρώσουμε πολύ ακριβά.
* Πρώτον, άργησε η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τα πράγματα: Ότι απορρίπτει, ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο συνολικά. Άργησε.
Ενώ υπήρχαν και φωνές που πρότειναν να το ψηφίσει ή να το ψηφίσει επί της αρχής, ή να καταθέσει απλώς κάποιες τροπολογίες.
Ευτυχώς οι φωνές αυτές δεν εισακούστηκαν τελικά. Αλλά δημιούργησαν μιαν εικόνα «σύγχυσης» και «αμφιταλαντεύσεων», που δεν ωφέλησε καθόλου την εικόνα της ΝΔ.
* Και δεύτερον, στο τέλος τα… μπέρδεψαν πάλι! Μίλησαν για «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού» (του ατόμου).
Και ταυτόχρονα ζήτησαν… ιατρική γνωμάτευση προκειμένου να γίνει αλλαγή φύλου! Πολύ σωστά ζήτησαν ιατρική γνωμάτευση!
Αλλά δεν τους είπε κανείς, πως για ό,τι χρειάζεται «ιατρική γνωμάτευση» δεν μπορούμε να μιλάμε για «αυτοπροσδιορισμό»;
Η «ιατρική γνωμάτευση» καταργεί τον «αυτοπροσδιορισμό»!
Και ο «αυτοπροσδιορισμός» αποκλείει την ιατρική γνωμάτευση.
Εδώ τα μπέρδεψαν, πράγματι...
Ο αυτοπροσδιορισμός του ατόμου αφορά την ελεύθερη βούλησή του. Και είναι σχεδόν απόλυτος. Η αλλαγή φύλου δεν αφορά τη «βούληση» του ατόμου, αφορά τη «φύση» του! Και κυρίως, αφορά το πώς αναγνωρίζει η Πολιτεία το άτομο.
Εδώ ΔΕΝ είσαι ό,τι δηλώσεις! Επαναλαμβάνω: Πουθενά στον κόσμο!
Το πρόβλημα ήταν ότι ως πρόσφατα, μόνο σε άτομα που προχωρούσαν σε «εγχείριση» και ορμονοθεραπεία αναγνωριζόταν το δικαίωμα να αλλάξουν φύλο και επίσημα (δηλαδή αναγνωρισμένα από την Πολιτεία).
Και παντού, κρατιόταν αρχείο του παλαιού ονόματος (φύλου) για να μη χαθούν δικαιώματά του, αστικά, κληρονομικά, ασφαλιστικά κλπ.
Τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε το δικαίωμα και σε μη «εγχειρισμένα» άτομα (σωστά!), αλλά αφότου έχει διαπιστωθεί ιατρικά η «ασυμβατότητα» του «ανατομικού φύλου» με το βιολογικό (DNA) ή το οργανικό (ορμονική λειτουργία).
Καταργήθηκε η προϋπόθεση ιατρικής «θεραπείας», αλλά ΔΕΝ καταργήθηκε η προϋπόθεση ιατρικής διάγνωσης! (Και παραμένει, βέβαια, η αρχειακή καταχώρηση του παλαιού ονόματος-φύλου…).
--Στις ΗΠΑ το πρόβλημα (ασυμβατότητα φύλου, των transgender) θεωρείται ως medical condition. Δηλαδή «ιατρική κατάσταση» - πάθηση. Και γι’ αυτό απαιτείται διάγνωση της «κατάστασης», πριν γίνει επίσημη (νομική) αλλαγή φύλου.
--Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει συστήσει – κι αυτό - την ανάγκη «ιατρικής γνωμάτευσης»! Κι αυτό επικαλέστηκε σωστά η ΝΔ. Κι ό,τι απαιτεί την ανάγκη «ιατρικής γνωμάτευσης», όπως κι ό,τι αναγνωρίζεται ως «πάθηση», ΔΕΝ εμπίπτει πια στο «αυτοπροσδιορισμό» του ατόμου! Αλλά στη διαγνωστική αρμοδιότητα των γιατρών.
Τις «παθήσεις» μας ΔΕΝ τις επιλέγουμε! Άρα δεν είναι θέμα «επιλογής».
Κι ό,τι δεν είναι θέμα «επιλογής», δεν εμπίπτει στην «ελευθερία της βούλησης», άρα δεν έχει σχέση με τον «αυτοπροσδιορισμό» του ατόμου.
Κακώς επικαλέστηκε η ΝΔ τον «αυτοπροσδιορισμό» στην περίπτωση αυτή. Πυροβόλησε, άθελά της, το άλλο της επιχείρημα – το σωστό – για την ανάγκη «ιατρικής γνωμάτευσης». Έδωσε την – κακή - εντύπωση πως προσπαθεί να δώσει «εξετάσεις φιλελευθερισμού»! Γι’ αυτό μάλλον, επικαλέστηκε, το δικαίωμα «αυτοπροσδιορισμού».
Είπε το σωστό, αλλά το είπε με χίλια ζόρια και πολύ μπερδεμένα. Κι έτσι δεν πείθει.

[…]

Δεν υπάρχουν σχόλια: