31.1.17

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙ ΓΟΥΟΡΧΟΛ

Τιμώντας τον Αντι Γουόρχολ
Διήμερο αφιέρωμα στον πρωτοπόρο δημιουργό στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Γ. Ζουμπουλάκης (tovima.gr)
Το ίδιο συναρπαστικός στις μέρες μας όπως την εποχή που γεννιόταν, ο κινηματογράφος του Άντι Γουόρχολ βασίζεται στην παρατήρηση, την ηδονοβλεψία, τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την επανάληψη. Ο Γουόρχολ επιμηκύνει το χρόνο, παίζει με την έννοια της «ανίας», αρνείται ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να βρίσκεται συνεχώς πίσω από την κάμερα. Σπρώχνει τα όρια του mainstream, απλώς και μόνο για να επαληθεύσει τη φιλοσοφία του, που ήθελε τις ταινίες του να προβάλλονται διαρκώς μέσα στο Factory, ή και έξω από αυτό, χωρίς απαραίτητα κάποιος να τις βλέπει.
Στις 22 Φεβρουάριου 30 χρόνια κλείνουν από το θάνατό του Αντι Γουόρχολ.
Η κατάλληλη αφορμή για ένα πλούσιο αφιέρωμα στον κινηματογράφο του, μια διοργάμωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με την ιστοσελίδα Flix.gr. Mε αφετηρία το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου και προορισμό το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου, ο πέμπτος όροφος της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση θα συναντήσει το ζωντανό σκηνικό του Factory: προβολή ταινιών από μηχανές 16mm, διαδραστικές συζητήσεις για το σινεμά του Γουόρχολ, μουσική από βινύλια και ολονύχτιο πάρτι με μουσική της εποχής, κυρίως από συγκροτήματα που συνδέθηκαν μαζί του: The Velvet Underground, Lou Reed, Nico, John Cale, Bob Dylan, The Rolling Stones, David Bowie κ.ά., αλλά και συγκροτήματα και καλλιτέχνες που επηρέασαν η επανάσταση του Factory και το glam rock 'n' roll μιας ολόκληρης γενιάς.
Τίτλος του αφιερώματος «12+ ώρες με τον Αντι Γουόρχολ». Θα προβληθούν επτά ταινίες του, όλες σε κόπιες 16mm  προερχόμενες κατευθείαν από το The Circulating Film Library του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης. Σούπερ σταρ μιας ολόκληρης εποχής -από την "it girl" του Factory, Έντι Σέτζγουικ, μέχρι τους Velvet Underground, και από τον ποιητή Τζέραρντ Μαλάνγκα μέχρι τη θρυλική Viva- θα αφηγηθούν με το δικό τους τρόπο την ιστορία μιας ατόφιας επαναστατικής ιδέας που ήθελε το Factory να γίνεται το Χόλιγουντ του underground και τον Άντι Γουόρχολ να ενσωματώνει στην υπερπαραγωγική του ιδιοφυία το σινεμά έτσι όπως δεν το είχε δει κανείς πριν (και μετά) από αυτόν.

Τι θα δούμε
Το εξάωρο «Sleep», την πρώτη ταινία που γύρισε ο Γουόρχολ σε 16mm. Το «Poor Little Rich Girl», η γνωστότερη ταινία με την Έντι Σέτζγουικ και φόρος τιμής στην ομώνυμη ταινία του 1936, με πρωταγωνίστρια τη Σίρλεϊ Τεμπλ. Το «Vinyl» που είναι η πρώτη (και πρώιμη) μεταφορά στο σινεμά του μυθιστορήματος «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες. Το γυρισμένο εξολοκλήρου στα λίγα τετραγωνικά μιας νεοϋορκέζικης κουζίνας «Kitchen». Το «The Nude Restaurant», ή αλλιώς η απάντηση του Γουόρχολ στη μόδα της βιομηχανίας πορνό, Το σπάνιο «The Life of Juanita Castro», μια πολιτική δήλωση πάνω στο φασισμό. Τέλος, το «The Velvet Underground and Nico», το σημαντικότερο ντοκουμέντο που γύρισε ο Άντι Γουόρχολ για το συγκρότημα. Οι ταινίες θα προβληθούν σε ενιαίο πρόγραμμα και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την ουσία του σινεμά όπως το όρισε ο Άντι Γουόρχολ.
Η ιδέα του Άντι Γουόρχολ να φέρει τη βιομηχανία του Χόλλυγουντ στα μέτρα των ποτέ ηθοποιών ή ηρώων, ούτε καν σταρ, αλλά κατευθείαν σούπερ σταρ του Factory και να δοκιμάσει με ρίσκο πάνω στις έννοιες του real time και του «μπανάλ», επιβεβαιώνει σε κάθε θέαση των ταινιών του τη διαχρονική επίδραση ενός πρωτοποριακού σινεμά, ελεύθερου από συμβάσεις, γνήσια rock 'n' roll, ανεπιτήδευτα ποιητικού, πιο πολιτικού από το επονομαζόμενο πολιτικό σινεμά των δεκαετιών του '60 και του '70, ρηξικέλευθα queer για τις διεκδικήσεις και την ανάδειξη της LGBT κοινότητας. Ενός σινεμά, εν τέλει, προφητικού για το low budget ανεξάρτητο σινεμά του σήμερα και του αύριο και για τα ρίσκα που συνεχίζει να παίρνει το Χόλλυγουντ, προπομπού των reality shows, της κυριαρχίας του YouTube, του «κάνω σινεμά οτιδήποτε με οτιδήποτε», της πλήρους αναθεώρησης του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής, εκμετάλλευσης, θέασης των ταινιών, όλων δηλαδή όσα αναγνωρίζουμε σήμερα ως σύγχρονη οπτικοακουστική κουλτούρα.

Πρόγραμμα προβολών
Σάββατο 4 Φεβρουαρίου
16:00 Poor Little Rich Girl (66 λεπτά)
17:30 Κάν' το σαν τον Άντι Γουόρχολ - Ανοιχτή Συζήτηση* (60 λεπτά)
19:00 The Life of Juanita Castro (66 λεπτά)
20:30 Kitchen (70 λεπτά)
22:00 The Nude Restaurant (100 λεπτά)
Κυριακή 5 Φεβρουαρίου
00:00 Vinyl (70 λεπτά)
00:30 Πάρτι (στο φουαγιέ του 5ου ορόφου)
01:30 The Velvet Underground and Nico (67 λεπτά)
02:30 Sleep (321 λεπτά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: