1.2.17

ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ

Μετά θάνατον δικαίωση για χιλιάδες γκέι άντρες στη Βρετανία
Δόθηκε επιτέλους χάρη στον Όσκαρ Ουάιλντ και σε όσους είχαν καταδικαστεί για ομοφυλοφιλία
Χιλιάδες ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες δικαιώνονται μετά θάνατον μετά και την επίσημη χορήγηση χάριτος από το βρετανικό κράτος. Πριν από δεκαετίες όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν κριθεί ένοχοι για ομοφυλοφιλία, η οποία θεωρούνται σεξουαλικό αδίκημα και τιμωρούνταν. Με την εφαρμογή του επονομαζόμενου νόμου Άλαν Τούρινγκ περίπου 49.000 άνδρες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών. Είχαν όλοι τους καταδικαστεί για εγκλήματα για τα οποία σήμερα θα κρίνονταν αθώοι.
Οι ομοφυλοφιλικές πράξεις αποποινικοποιήθηκαν στη Βρετανία μόλις το 1967, ενώ το 2001 ορίστηκε ως ηλικία συναίνεσης το 16ο έτος και η νομοθεσία εξομοιώθηκε για ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους.
Το 2013 η βρετανική κυβέρνηση χορήγησε χάρη στον διάσημο κρυπτογράφο Αλαν Τούρινγκ, ο οποίος κατάφερε να σπάσει τον κώδικα Enigma των ναζί κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έδωσε χάρη σε έναν άνθρωπο που συνέβαλε στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων περίπου 60 χρόνια μετά την αυτοκτονία του 1954.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας Σαμ Γκιμά δήλωσε ότι η «σημερινή είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα». Ανάμεσα στους 49.000 άνδρες που δικαιώθηκαν είναι και ο Βρετανός συγγραφέας, Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1895 σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα εξαιτίας των ερωτικών του προτιμήσεων. (athensvoice.gr, 31/1/2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια: