15.11.16

ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑΜΕ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Αλλάζει ο τρόπος που περπατάμε όταν μιλάμε στο κινητό
ygeia.tanea.gr, 14/11/2016
Η χρήση κινητού τηλεφώνου στη διάρκεια της βάδισης μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που περπατάμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ εξέτασαν τον τρόπο βάδισης σε κυλιόμενο διάδρομο 22 εθελοντών, οι οποίοι φορούσαν 62 ανακλαστήρες φωτός (reflective markers) στα χέρια, τον κορμό, την πύελο και τα πόδιά τους.
Οι ανακλαστήρες αυτοί τοποθετούνται σε συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις και χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της κίνησης και πλήθους παραμέτρων της βάδισης, όπως η κάμψη των γονάτων, η κίνηση των ισχίων και η ταλάντωση του ποδιού.
Κατά την έναρξη του πειράματος οι εθελοντές περπατούσαν με τα χέρια ελεύθερα, ενώ στη συνέχεια οι ερευνητές τους ζήτησαν να πάρουν τα κινητά τους και να πληκτρολογήσουν αρκετές φορές έναν αριθμό, διατηρώντας την ίδια ταχύτητα στον διάδρομο.
Όπως διαπίστωσαν, από την πρώτη στιγμή που αποσπάσθηκε η προσοχή τους από τη βάδιση οι εθελοντές άρχισαν να περπατούν με περίεργο, μεγάλο διασκελισμό, με τα γόνατα λυγισμένα σε κάθε βήμα και τους αστραγάλους τεντωμένους, σαν να προετοιμάζονταν να υπερπηδήσουν κάποιο εμπόδιο.
Η αλλαγή αυτή δεν ήταν συνειδητή: οι εθελοντές νόμιζαν ότι περπατούσαν όπως και προηγουμένως.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σώμα λαμβάνει υποσυνείδητα αυτή την αμυντική στάση, διότι αισθάνεται ότι η προσοχή δεν είναι συγκεντρωμένη στη βάδιση, επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πτώσης.
Επιπλέον, οι μεγάλοι διασκελισμοί ενδεχομένως υιοθετούνται για να απομακρύνονται τα άλλα άτομα που ενδεχομένως μας περιβάλλουν και να «ανοίγει» ο χώρος ώστε να αντισταθμιστεί η μειωμένη όραση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: