Το καλοκαίρι του 1901 ο Κ. Π. Καβάφης ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο θα επισκεφθούν τον Πειραιά, την Αθήνα και το Νέο Φάληρο και επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια μέσω Μπρίντιζι θα γνωρίσουν στη διαδρομή την Πάτρα και την Κέρκυρα.
Στην ιστορία της πρόσληψης του καβαφικού έργου στην Ελλάδα το ταξίδι αυτό κατέχει καίρια θέση, καθώς στο ταξίδι αυτό, στα γραφεία του περιοδικού Παναθήναια, ο Καβάφης θα γνωρίσει τον Γρηγόριο Ξενόπουλο, που πρώτος αντιλαμβάνεται την αξία του και τον παρουσιάζει στο ελλαδικό κοινό. Από το ταξίδι αυτό ο Καβάφης κρατά ημερολόγιο. Η καθημερινότητα της παραμονής του στην Αθήνα, τα ξενοδοχεία όπου καταλύει, τα μνημεία και τα μουσεία που επισκέπτεται, τα καφενεία όπου ξαποσταίνει, οι άνθρωποι που συναντά καταγράφονται σε σημειώσεις γραμμένες στα αγγλικά.
Αυτό το σπιρτόζικο ημερολόγιο, με σχόλια για τον καιρό και την αθηναϊκή ζέστη που τη μετρά ο Αλεξανδρινός καθημερινά με το θερμόμετρο, για τα γεύματα στα αθηναϊκά εστιατόρια και την εντύπωση που του αφήνουν η πόλη και τα περίφημα μνημεία της, κυκλοφορεί σε μια καλαίσθητη έκδοση με τίτλο Walking in Athens with Constantine Cavafy(2016) από τον εκδοτικό οίκο ETP Books, ο οποίος με έδρα το Νέο Φάληρο άρχισε να δραστηριοποιείται συστηματικά στην έκδοση ελληνικών κειμένων για το αλλόγλωσσο κοινό.
Ο ευχείρωτος τόμος συνοδεύεται από σύντομη εισαγωγή για τη ζωή και το έργο του ποιητή αλλά και πραγματολογικά στοιχεία για το ταξίδι του, από φωτογραφικό υλικό της Αθήνας της Belle Époque, έναν χάρτη της πόλης με όλα τα μέρη που επισκέφθηκε ο ποιητής στα αγγλικά, στα ιταλικά και στα γαλλικά και επεξηγηματικά σχόλια για πρόσωπα και αξιοθέατα και την πορεία τους στον χρόνο.
Ο τόμος παντρεύει εξαιρετικά την περιήγηση με την ιστορία και τη λογοτεχνία και δίνει και βαθαίνει την αντίληψη του επισκέπτη της πόλης παρουσιάζοντας την εξέλιξή της στον χρόνο από μια «πολύ χαριτωμένη πόλη», σύμφωνα με τα λόγια του διεθνώς αναγνωρισμένου Καβάφη, σε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη και, προσφάτως, σε μια μητρόπολη-σύμβολο της κρίσης.
Λαμπρινή Κουζέλη (tovima.gr, 9/2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου