Tο ΑΙDS προκαλεί εξομολογήσεις...
της ΕΛΕΝΑΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Το έργο του Γάλλου αυτόχειρα Ερβέ Γκιμπέρ «Το μαυσωλείο του έρωτα» θα παρουσιάσει στην Αθήνα ο συμπατριώτης του, σκηνοθέτης και ηθοποιός Πατρίς Σερό, στα πλαίσια του φεστιβάλ διεθνών παραγωγών «Θέατρο πέρα από τα όρια».
Το έργο του Γάλλου αυτόχειρα Ερβέ Γκιμπέρ «Το μαυσωλείο του έρωτα» θα παρουσιάσει στην Αθήνα ο συμπατριώτης του, σκηνοθέτης και ηθοποιός Πατρίς Σερό, στα πλαίσια του φεστιβάλ διεθνών παραγωγών «Θέατρο πέρα από τα όρια».
Ήδη ο εμβληματικός τίτλος μάς εισάγει στο πικρό θέμα, που μιλάει με λόγο απλό και σπαρακτικό για την αρρώστια του έρωτα, το AIDS. H σκηνοθετική προσέγγιση του Σερό, ο οποίος μοιράζεται με τον Φιλίπ Καλβάριο το κείμενο επί σκηνής, έχει τη λεπτότητα και την εσωτερικότητα μιας αφήγησης, που γίνεται με λόγο αστραφτερό, οργισμένο, πικρό, ρεαλιστικό. «Στην ουσία είναι η εξομολόγηση ενός ανθρώπου που πεθαίνει από AIDS και συμπυκνώνει στις παραληρηματικές αναφορές του έναν κόσμο σπαρακτικό. Οι ιατρικοί όροι, οι φαντασιώσεις, ο έρωτας, η μοναξιά, η φοβία, η αγάπη, η συμπόνια, κατατίθενται ωμά και ποιητικά», εξηγεί ο Σερό. Στην παράσταση η σκηνή είναι γυμνή, αφτιασίδωτη. «Στο κέντρο υπάρχει ένα μεγάλο, στενόμακρο, μαύρο τραπέζι και πίσω από αυτό ένας τοίχος - πίνακας που παράγει ηλεκτρικούς ήχους. Γύρω από το τραπέζι, οι δύο άντρες, ντυμένοι καθημερινά - παντελόνι, πουκάμισο - ερμηνεύουν το κείμενο μέσα από λεπτουργημένη μορφή θεατρικού αναλογίου. Άλλοτε παίζοντας, μια ο ένας μια ο άλλος, τον ασθενή ή κάνοντας τον αφηγητή κι άλλοτε μοιράζοντας τα διαλογικά μέρη.
Ο Πατρίς Σερό λέει για τον συγγραφέα με τον οποίο έγιναν φίλοι μετά τη συνεργασία τους στο σενάριο της ταινίας του «L' Homme Blesse» (1983): «H παράσταση είναι μια ανάγνωση για να τιμήσουμε τον Ερβέ Γκιμπέρ, να κάνουμε να ακουστεί κάτι λίγο από αυτόν τον πλήρη συγγραφέα, τον ανάγωγο, τον άσεμνο, τον αδιάκριτο, τον βαθύ, τον βαθύ αβυσσαλέο».
Ο Ερβέ Γκιμπέρ χτυπημένος ήδη από το AIDS, εξέδωσε το βιωματικό αφήγημα «Στον φίλο που δεν μου έσωσε τη ζωή» και έκανε τα βλέμματα των Γάλλων να στραφούν επάνω του, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ευαισθητοποίησή τους για την «αρρώστια του έρωτα», που τότε ήταν τρομερή. Έναν χρόνο μετά, το 1991, αυτοκτόνησε πίνοντας μια θανάσιμη δόση ντιζιταλίν. Ήταν 36 ετών, από τους επιφανείς αρθρογράφους, κριτικός της «Le Monde» και συγγραφέας 25 βιβλίων - μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, νουβέλες, άρθρα. Πριν ανακαλύψει η Γαλλία έναν σπουδαίο συγγραφέα, είχε γνωρίσει έναν τολμηρό νέο που σκανδάλιζε πολλούς με την ανοιχτή ομοφυλοφιλία του και σοκάρισε περισσότερους με τη δημόσια ομολογία του γύρω από τις ερωτικές σχέσεις που είχε με τον Φουκό.
(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ 05-05-2006)
(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ 05-05-2006)
Ο τίτλος της παράστασης δανείζεται τον τίτλο του από το ημερολόγιο του Γκιμπέρ, που εκδόθηκε το 2001. Κριτικός της Λε Μοντ, συν-σεναριογράφος του Σερό στον «Πληγωμένο άνθρωπο» (1983), φωτογράφος, δημιουργός ταινιών video art και συγγραφέας πολλών μυθιστορημάτων, ο Eρβέ Γκιμπέρ (1955 - 1991), έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, όταν εκδόθηκε το βιβλίο «Στον φίλο που δεν μου έσωσε τη ζωή». H παράσταση ακολουθεί τις σελίδες του ημερολογίου του Γκιμπέρ. Ο σκληρός, βιωματικός, ανυποχώρητος λόγος διασταυρώνεται με το χιούμορ.
«Γνώρισα τον Ερβέ όταν ήταν 19 χρόνων», θυμάται ο Πατρίς Σερό. «Μου είχε δώσει να διαβάσω τα παιδικά παραμύθια που είχε γράψει. Μου άρεσαν και του ζήτησα να δουλέψει πάνω στον “Πληγωμένο άνθρωπο”, που δεν ήταν κανονικό παραμύθι. Μαζί μάθαμε πώς γράφεται ένα σενάριο. Κι ύστερα έγινε ο συγγραφέας που όλοι ξέρουμε, με τη γνωστή μοίρα. Συμφωνούσα με ό,τι δικό του διάβαζα, ο κόσμος του μου πήγαινε, ήμουν περήφανος που ήμουν φίλος ενός συγγραφέα που πάνω του αναγνώριζα τον εαυτό μου. Η αδιάλλακτη αυθάδειά του, η τρυφερή του βιαιότητα και το χιούμορ του με συνόδευσαν σε όλη μου τη ζωή. Ιδού, λοιπόν, μια ανάγνωση για να τον τιμήσουμε, να κάνουμε να ακουστεί κάτι λίγο απ’ αυτόν τον πλήρη συγγραφέα, τον ανάγωγο, τον άσεμνο, τον αδιάκριτο, τον βαθύ, τον αβυσσαλέο».
Oι δύο παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κέντρα στήριξης ασθενών του Hiv/Aids «Σύνθεση» και «Κέντρο Ζωής». Tο έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο και ακολούθησαν οι Bρυξέλλες. Tη μουσική υπογράφει ο Eρίκ Nεβέ.
ΟΙ παραστάσεις παρουσιάζονται με ελληνικούς υπέρτιτλους. Tο Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Aττική Πολιτιστική Eταιρεία με τις «Nύχτες Πρεμιέρας». Eισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τα εκδοτήρια του θεάτρου «Iλίσια» πρωινές και απογευματινές ώρες (10 π.μ.-2 μ.μ., 5-9 μ.μ.).
(Αναδημοσίευση από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 09-05-2006)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου