25.7.18

ΚΟΥΒΑ. Ο ΓΑΜΟΣ ΩΣ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΕΝΩΣΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥΣ;


Το κοινοβούλιο της Κούβας ενέκρινε την Κυριακή το προσχέδιο του νέου Συντάγματος της χώρας που αναγνωρίζει την ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις, ενώ ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπει τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό του. 
Το νέο κείμενο του Συντάγματος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση. Από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα προτού υιοθετηθεί οριστικά. 
«Έχουμε ένα προσχέδιο, το οποίο (…) θα ενισχύσει την ενότητα των Κουβανών γύρω από την επανάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του κοινοβουλίου. 
Ο Ντίας- Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στις 19 Απριλίου, διαβεβαίωσε ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης «κάθε Κουβανός θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να συμβάλει στο κείμενο του Συντάγματος το οποίο αντικατοπτρίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας». 
Το προσχέδιο, που εκτείνεται σε 224 άρθρα, επαναβεβαιώνει «τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα» του πολιτικού συστήματος της Κούβας καθώς και τον ηγετικό ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος, του μοναδικού στη χώρα. Ωστόσο σε αυτό δεν θα περιλαμβάνεται το άρθρο που όριζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστικής κοινωνίας.
[…]Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα στο νέο Σύνταγμα γάμος θα ορίζεται η οικειοθελής ένωση μεταξύ δύο ατόμων, χωρίς να διευκρινίζεται το φύλο τους. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων, ένα από τα βασικά αιτήματα της κουβανικής ΛΟΑΤ κοινότητας, εναντίον της οποίας γίνονται μεγάλες διακρίσεις στη χώρα. […] 
(tovima.gr, 23/7/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια: