9.6.17

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ


Να απορρίψει τη χορηγία της καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού “Eldorado Gold” αποφάσισε το Athens Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το Athens Pride σημειώνει: “Μετα απο προσεκτικό έλεγχο και με αφορμή παρατηρήσεις μελών της κοινότητάς μας σε σχέση με τη χορηγία της ELDORADO GOLD στο φετινό Athens Pride - Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας, αποφασίστηκε απο κοινού απο την επιτροπή Διοργάνωσης και την πολιτική ομάδα του Athens Pride η απόσυρση της χορηγίας και η επιστροφή των χρημάτων”.
avgi.gr, 26-5-2017

Η  LGBTQI+ ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις  ακτιβίστριες και τους ακτιβιστές του κινήματός μας  που με την άμεση κατακραυγή και αντίδρασή τους ανάγκασαν την οργανωτική του Athens Pride μέσα σε λίγη ώρα από τη δημοσιοποίηση να αποσύρει την ELDORADO από τους χορηγούς της διοργάνωσης.
Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι σαν αγωνίστριες –ές έχουμε τη δύναμη να επηρεάζουμε καταστάσεις αλλά δείχνει και πόσα πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν μέσα στο ίδιο το κίνημά μας.
Αποδεικνύει πόσο προβληματικό γεγονός είναι, η διοργάνωση της μεγαλύτερης εκδήλωσης ενάντια στις διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων να βρίσκεται στα χέρια όχι όλων εμάς, αλλά μιας ΜΚΟ, η οποία δέχεται χρήματα από καπιταλιστικούς οργανισμούς σαν να είναι ανώνυμη εταιρεία. Στην προκειμένη περίπτωση από μια διαβόητη εταιρεία που καταστρέφει το περιβάλλον μιας  ολόκληρης περιοχής  χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τη διαπλοκή, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία, τον χρηματισμό και τις σχέσεις της με το κράτος, που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο της Χαλκιδικής με διαδηλώσεις και πορείες και οι οποίες αντιμετωπίζουν την καταστολή και τα δικαστήρια.
Κατά την άποψή μας δεν είναι μόνο η ELDORADO προβληματική, αλλά ολόκληρο το σύστημα των χορηγών, που ουσιαστικά ξεπλένει τις αμαρτίες και ανομίες καπιταλιστικών φορέων στο όνομα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+. Από αυτή την άποψη εναντιωνόμαστε και στην Vodafone των υποκλοπών, και στους φορείς ιδιωτικής υγείας (τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία ρημάζουν) και ασφαλώς στις πρεσβείες, με αποκορύφωμα την Αμερικάνικη. Από τη μεριά μας είχαμε καταγγείλει και στο παρελθόν το «pink washing», δηλαδή τον εξωραϊσμό εταιριών και κρατών όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που τολμούν να μιλάνε για τους γκέι και τις λεσβίες τη στιγμή που δολοφονούν Παλαιστίνιους, Σύριους και Ιρακινούς και συχνά και τα ίδια τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις χώρες τους, στις επικράτειες του Τραμπ και του Νετανιάχου.
Τέτοιες πρακτικές πάνε χέρι-χέρι με αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και αποκλεισμούς μέσα στην οργανωτική και είχαν  οδηγήσει πριν δυο χρόνια στην αποξένωση και αποχώρηση από το pride του κομματιού των τρανς. Αποδεικνύεται επίσης πόσο προβληματική ήταν η υποτίμηση  της πολιτικής συζήτησης που τόσο έχει ανάγκη ο κόσμος μας, αλλά και πώς μέσω του εξωστρακισμού των κομμάτων, η λήψη αποφάσεων (με πολιτικό χαρακτήρα) τελικά καταλήγει στα χέρια μιας ομάδας που δεν λογοδοτεί πουθενά.
Η πραγματικότητα ειναι ότι το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα δεν χρειάζεται ΜΚΟ ούτε χορηγούς για να οργανώσει τις διεκδικήσεις και τις μέρες μνήμης όπως το pride. Ό,τι κατακτήσαμε μέχρι τώρα κερδήθηκε με τους ανιδιοτελείς αγώνες που δώσαμε μαζί με τα κομμάτια και τις οργανώσεις της κοινωνίας που μας συμπαραστάθηκαν. 
Προτείνουμε λοιπόν να διαλυθεί η ΜΚΟ «Athens Pride» και να προχωρήσουμε στην αυτοοργάνωση της γιορτής Περηφάνειας με ανοιχτό, δημοκρατικό και διαφανή τρόπο λειτουργίας σε όλα τα ζητήματα. Στηρίγματα, σύμμαχοι  και «χορηγοί» μπορεί να είναι οι συλλογικότητες που μοιράζονται την ανησυχία για χειραφέτηση, απελευθέρωση και αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την ομοφοβία-τρανσφοβία, βάζοντας ξανά την πολιτική συζήτηση και την πάλη στο κέντρο:  Εκτός από όλες και όλους εμάς είναι οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία (π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσοκομεία κ.ο.κ), πολιτικά κόμματα και οργανώσεις που στην πράξη υπερασπίζονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ και δημοκρατικά δικαιώματα.
Με αυτό το περιεχόμενο θα παρέμβει η ομάδα μας και μέσα στη διοργάνωση, για να διεκδικήσουμε ένα pride αντίστοιχο της παράδοσης του Stonewall και των αγώνων που έχουμε να δώσουμε σήμερα.
antarsya.gr, 29-5-2017

Κάλεσμα σε αντιcisτημική πολιτική παρέμβαση στο Athens Pride 2017
Athens Pride 2017: Για άλλη μια χρονιά είμαστε καλεσμέν@ θεατ@ σε ένα νεοφιλελεύθερο φεστιβάλ υπερηφάνειας μαζί με κράτος, ΜΚΟ, χορηγούς - ένας εκ των οποίων παρολίγο να γίνει και η Eldorado Gold – και καθόλου χώρο για όλ@ εμάς: πουστάρες, τραβέλια, ανώμαλα, διαφορετικά, φτωχά, πρεζάκια, οροθετικά, μεταναστ@, γυναίκες, νταλίκες και άλλα υποκείμενα που συστηματικά αποκλείονται απο την πολιτική και την αισθητική που το Athens Pride εκπροσωπεί. Φέτος μάλιστα το Πράιντ μας επιφύλασσε μια έκπληξη: τη συμμετοχή σε αυτό της ελληνικής αστυνομίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΛΟΑΤ Αστυνομικών (EGPA)!
Σε μια προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να συγκροτηθεί ένας ριζοσπαστικός πόλος πολιτικών παρεμβάσεων στο υπάρχον θεσμικό Pride, δημιουργήσαμε πέρσυ την queer φεμινιστική πρωτοβουλία Queer Ντεκαπάζ, ως ένα όχημα για την ανάδειξη του Athens Pride ως καθρέφτη της κυριαρχίας με δομικά και καταστατικά θεσμικό χαρακτήρα. Φέτος συγκροτήσαμε εκ νέου τη συνέλευσή μας πάνω στις ίδιες βάσεις και στόχους και καλούμε όλα τα συντροφικά υποκείμενα για το συντονισμό μιας συλλογικής πολιτικής παρέμβασης, όπου το καθένα μπορεί να έρθει με δικό του λόγο και υλικά.
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Συντάγματος, πριν την Παρέλαση.
Queer Ντεκαπάζ και σύντροφ@
ΥΓ: Περισσότερα για το λόγο και τις δράσεις του Queer Ντεκαπάζ μπορείτε να βρείτε στο blog: queerntekapaz.wordpress.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι διαβάζουν τα ματάκια μας...