11.6.17

HAPPY PRIDE!

Δεν σκόπευα να πάω στο φετινό Athens Pride. Αλλά έμεινα Αθήνα αυτό το σαββατοκύριακο και καθώς φιλοξενώ έναν καλό, παλιό φίλο, αποφασίσαμε να περάσουμε να χαζέψουμε κίνηση. Προλάβαμε το τέλος της πορείας και είδαμε κάποια από τα «επεισόδια». Αντεξουσιαστές που συμμετείχαν τα έβαλαν με αστυνομικούς που συμμετείχαν. Το άδικο στη μεριά των αντεξουσιαστών.
Πολύς κόσμος, πολλοί νέοι. Χαίρομαι να παίρνουν τη σκυτάλη στο χέρι τους οι νέοι, να καθορίζουν από νωρίς την τύχη τους. Κάποιες επιφυλάξεις για εφήβους και έφηβες που υιοθετούν ή δέχονται νωρίς να αντιστοιχίσουν τη σεξουαλικότητά τους με συγκεκριμένες ταυτότητες τις έχω εκφράσει και παραμένω. Αυτό δε σημαίνει ότι έχω αντίρρηση νέα παιδιά να εκτίθενται σε όποια δράση ζητά από κοινωνία και πολιτεία να είναι περισσότερο ανοικτές και ανεκτικές.
Πιστεύω ότι για ένα μεγάλο αριθμό νέων δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή αν κάποιοι ανήκουν σε σεξουαλικές μειονότητες. Πιστεύω επίσης ότι σε γενικές γραμμές η ελληνική κοινωνία δεν είναι τόσο φοβική που να δικαιολογεί τόσο μένος από την πλευρά κάποιων ακτιβιστών, τόση επιθετικότητα και διχασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φοβικά στοιχεία της κοινωνίας που στηρίζουν και προωθούν το μίσος δεν πρέπει να απομονώνονται - διαρκώς. Σε κάθε περίπτωση, οι κοινωνίες εύκολα πισωγυρίζουν και η αγρύπνια είναι προαπαιτούμενη. Αλλά όχι άλλη πόλωση στην Ελλάδα – με τίποτα και για τίποτα. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο, δεν συμμετέχω.
Καθίσαμε για λίγο στις μουσικές εκδηλώσεις, μίλησα και σύστησα γνωστούς που συναντήσαμε τυχαία. Ύστερα την κάναμε για ποτό πριν γυρίσουμε σπίτι για ύπνο.
Έχω πάψει από καιρό να νιώθω περήφανος για οτιδήποτε. Εξακολουθώ να πασχίζω να ισορροπώ ώστε να είμαι καλά. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος. Οκ μέχρι στιγμής.
Από την ευχή που άκουγα συνέχεια χθες, απ’ αυτό το Happy Pride στα εγγλέζικα, κρατώ το happy.
Πάντα χαρούμενοι, όλοι!

(Αναδημοσίευση από: Θωμάς Ξωμερίτης  )


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από τις 12.00 το μεσημέρι, οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μεταξύ αυτών, των ΛΟΑΤΚΙ ΑΜΕΑ, η Atlas, που υποστηρίζει ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, οι οικογένειες «Ουράνιο Τόξο», η ομάδα των ΛΟΑΤΚΙ άνω των 50 χρονών, «Περήφανοι Πρεσβύτεροι» (Proud Seniors) και πολλές άλλες, βρίσκονταν στα περίπτερα τους, με έντυπο υλικό και δώρα, συνομιλώντας με τους επισκέπτες και τους περαστικούς για το δικαίωμα των ανθρώπων στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ελευθερία της έκφρασης, τον ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, κλπ.
Το «παρών» έδωσαν πολιτικές ομάδες και κόμματα, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ, Ελλάδας. Επίσης, το «Pride» στήριξαν με την παρουσία τους φοιτητικοί σύλλογοι, όπως από τη Νομική Αθηνών, αλλά και οι αστυνομικοί.
Παράλληλα, στο Gay Pride βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Νίκος Καρανίκας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης.
Κατά τη διάρκεια της πορείας στους δρόμους της Αθήνας σημειώθηκε ένταση όταν κάποιοι από τους διαδηλωτές αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών που συμμετείχαν με μήνυμα κατά των διακρίσεων. Για αρκετή ώρα επικράτησε ένταση που εκδηλώθηκε και με απωθήσεις ενώ στο πλευρό των αστυνομικών βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Καρανίκας και ο Πάνος Λάμπρου.
Το φετινό σύνθημα του «Pride», «Θέμα Παιδείας», «αναδεικνύει τις δυσκολίες κοινωνικής αποδοχής που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ελλάδα. Ο όρος «παιδεία» «εμπεριέχει, με την ευρύτερή του έννοια, τη σχολική εκπαίδευση, την αγωγή, τη δια βίου μάθηση και τον εκπαιδευτικό πολιτισμό μιας κοινωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των διοργανωτών.
Ο Άγγελος Σκίμπας είναι μέλος της συλλογικότητας «Πολύχρωμο Σχολείο», η οποία αποτελείται από εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους. Από το 2009 παράγει υλικό και επιμορφώνει εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων σχετικά με ζητήματα ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού. «Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από νηπιαγωγούς, δασκάλους, καθηγητές, γιατί δεν υπάρχει κανενός είδους εκπαίδευση στη χώρα μας για θέματα φύλου. Ούτε στις σχολές οι φοιτητές λαμβάνουν κάποια ενημέρωση, ούτε σχετικά μαθήματα, ούτε υφίσταται κάποιο πρόγραμμα από το υπουργείο. Αυτό φάνηκε και στο τελευταίο συνέδριο, που κάναμε, από την μεγάλη προσέλευση των εκπαιδευτικών», αναφέρει στο Αθηυναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Σκίμπας. Προσθέτει, επίσης, πως, σχετικά με τα ζητήματα φύλου, είναι βαθιά ριζωμένο στην ελληνική κοινωνία το στερεοτυπικό άνδρας- γυναίκα, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάθε φύλο. Σιγά- σιγά, όμως αυτό, μπορεί να αλλάξει.
Σημειώνεται πως ανακοινώσεις υποστήριξης του «Pride» εξέδωσε, μεταξύ άλλων η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξης στο έντυπο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας «antivirus», μίλησε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, για το σύμφωνο συμβίωσης και τον πολιτικό γάμο. Επίσης, διπλωμάτες από 29 πρεσβείες στην Αθήνα συμμετέχουν και εκφράζουν την υποστήριξή τους στο Athens Pride.

eleftherostypos.gr, 10/6/2017

gay super hero είπε...

Aπό τη μία η γνωστή μαφία των αναρχομπάχαλων που δεν θα ησυχάσει αν δεν βάλει κάτω από την μπότα της οποιαδήποτε μαζική εκδήλωση. Από την άλλη οι εξίσου γνωστοί επαγγελματίες του "φιλελεύθερου" ακτιβισμού με χορηγούς 29 κατασκευαστές πλυντηρίων (τόσες είναι οι πρεσβείες που στηρίζουν το Pride στη νεο-αποικιακή Ελλάδα) υπό τη φιλόξενη Στέγη διαφόρων ευαγών ιδρυμάτων. Στη μέση κυβερνητικά στελέχη του Σύριζα με το ένα πόδι στα κινήματα και το άλλο στα θέλγητρα της εξουσίας. Και στη θέση των πραγματικών ομοφυλόφιλων που συνεχίζουν να διεκδικούν στοιχειώδη αξιοπρέπεια σε μία όλο και πιο δύσκολη καθημερινότητα, μοδάτοι χιπστερονεολαίοι που παπαγαλίζουν τα διάφορα queer μανιφέστα.

Καθόλου happy δυστυχώς, αλλά απέραντα θλιβερή η εικόνα της δυσλειτουργικής Ελλάδας όπως σκιαγραφείται πλέον μέσα από το pride..