28.8.14

ΧΙΛΗ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΦΥΛΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣε μια από τις πιο συντηρητικές χώρες της Ν.Αμερικής και με πρόσφατα περιστατικά βίας σε βάρος ομοφυλόφιλων, ένας νεαρός αξιωματικός των Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο 24χρονος Μαουρίσιο Ρουίς, το ίδιο το Σώμα στο οποίο υπηρετεί δεν τον εμπόδισε στο να κάνει την ανακοίνωσή του.
Ο Ρουίς αποφάσισε να μιλήσει στους ανωτέρους του για την ομοφυλοφιλία του, «από σεβασμό» για τον εαυτό του και διότι δεν ήθελε «να κρύβεται και να ζει μια διπλή ζωή», όπως είπε.
Οι τοπικές οργανώσεις των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων έχουν εγκρίνει την απόφαση του νεαρού άνδρα να μιλήσει δημοσίως, καθώς αρκετές περιπτώσεις βάναυσων διακρίσεων τα τελευταία χρόνια έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.
«Έκανε την ιστορία του μοναδική για αυτούς τους γενναίους ανθρώπους που κάνουν το πρώτο βήμα» δήλωσε ο Όσκαρ Ρεμούντια εκπρόσωπος του Κινήματος για την Ενσωμάτωση και Απελευθέρωση των Ομοφυλοφίλων (MOVILH).
Τα βασανιστήρια και η δολοφονία το 2012 του Ντάνιελ Σαμούδιο ενός νεαρού ομοφυλόφιλου ο οποίος πέθανε μετά από 25 μέρες στο νοσοκομείο, είχε βαθιά συγκλονίσει τη χιλιανή κοινωνία.
Τέσσερις μήνες μετά την τραγωδία, στη χώρα θεσπίστηκε νόμος κατά των διακρίσεων, που ονομάζεται «Νόμος Σαμούδιο». Για πρώτη φορά στη νομοθεσία της Χιλής υπάρχει η καταδίκη των «αυθαίρετων διακρίσεων» λόγω φύλου, θρησκείας, φυλής ή κοινωνικής θέσης. (news.in.gr, 28/8/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: