19.9.11

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ


Θέμα: «Προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε θέματα χορήγησης και ανανέωσης άδειας παραμονής και εργασίας στην χώρα»

Αθήνα , 17 Φεβρουαρίου 2011

3. Σύντροφοι Έλληνα ή πολίτη Ε.Ε. στο πλαίσιο καταχωρισμένης συμβίωσης
Όπως και κατά το παρελθόν είχε επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη (βλ. μεταξύ άλλων το με Α.Π. :12872.2.3 /09/20.7.2010 έγγραφο) χρήζει ειδικής ρύθμισης το θέμα της χορήγησης άδειας διαμονής συντρόφων Έλληνα ή πολίτη Ε.Ε. στο πλαίσιο καταχωρισμένης συμβίωσης. Συγκεκριμένα με το Ν. 3719/2008 καθιερώνεται πλέον στην ελληνική έννομη τάξη το σύμφωνο συμβίωσης για τους ετερόφυλους συντρόφους. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2004/38/ΕΚ και του Π.Δ. 106/2007 δικαίωμα εισόδου και διαμονής σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. αναγνωρίζεται κατ’ αρχήν και στους συντρόφους πολιτών της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα στις σχετικές διατάξεις του Ν. 3719/2008 δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα δικαιώματα που αποκτούν οι υπήκοοι τρίτων χωρών ύστερα από σύναψη συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης με έλληνα πολίτη, ούτε έχει επέλθει τροποποίηση των υφιστάμενων διατάξεων του Ν. 3386/2005 προκειμένου να εξομοιωθούν ως προς την άδεια διαμονής με τους συζύγους των Ελλήνων ή των πολιτών της E.E. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι και στην περίπτωση αυτή η αποσπασματική ρύθμιση για τα ανωτέρω ζητήματα , καθώς και τα νομοθετικά κενά, τα οποία εντοπίζονται αναφορικά με τα δικαιώματα των συντρόφων της καταχωρισμένης συμβίωσης, δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή τόσο του αλλοδαπού συντρόφου, όσο και του Έλληνα ή του πολίτη της Ε.Ε., ο οποίος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με αλλοδαπό τρίτης χώρας.
Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρόμοια με τα ανωτέρω προβλήματα εντοπίζονται και για το θέμα της χορήγησης άδειας διαμονής για συντρόφους ή συζύγους πολιτών της Ε.Ε. σε περίπτωση, που το σύμφωνο ή ο γάμος έχει συναφθεί μεταξύ ομοφύλων.
Πρόταση: Προκειμένου να αρθούν οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις ή προβλήματα κατά την εφαρμογή της ισχύουσας εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι τα ανωτέρω θέματα θα πρέπει ρητώς να ρυθμισθούν με τροποποίηση του Π.Δ. 106/2007 με την οποία ρητά θα προβλέπεται ότι το δικαίωμα διαμονής αναγνωρίζεται και στους συντρόφους Ελλήνων και πολιτών της Ε.Ε., καθώς και σε ομόφυλους συντρόφους ή συζύγους πολιτών της Ε.Ε.

http://www.synigoros.gr/pdf_01/PROTASEIS%20SYNHGOROY%20TOY%20POLITI%20GIA%20METANASTEYSH%20final.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: