19.9.11

...ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ


Με την κοινοβουλευτική συζήτηση για το ζήτημα της σύνταξης χηρείας σε ομόφυλα ζευγάρια ασχοληθήκαμε πριν μια εβδομάδα (εδώ) με βάση δημοσιογραφικές πληροφορίες, σήμερα όμως έχουμε τον ακριβή διάλογο μέσα από τα πρακτικά της Βουλής των (ετεροφυλόφιλων) Ελλήνων.
Απολαύστε τον:

ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΘ΄
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Οι συνταξιούχοι της χώρας μας είναι τα σταθερά θύματα της οικονομικής κρίσης. […]
Ένα δεύτερο ερώτημα που θα ήθελα να κάνω είναι σχετικά με τη συζητούμενη στη διαβούλευση αυτήν τη στιγμή πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, να μεταφέρει ο ένας στον άλλο τη σύνταξή του, τα ομόφυλα ζευγάρια. Ήθελα να ξέρω, αν αυτό είναι στις σκέψεις της Κυβέρνησης και θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που έρχεται προς κατάθεση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):
Κύριε συνάδελφε, η μείωση των συντάξεων είναι γεγονός ότι αποτελεί ένα μέτρο άδικο, επώδυνο, γιατί πρόκειται πολλές φορές και για ανθρώπους οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, χαμηλές συντάξεις. Όμως, κρίθηκε αναγκαίο αυτό το μέτρο το 2010, προκειμένου να περιοριστούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων […]
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Πρόεδρε, οι συνταξιούχοι δεν αντιμετωπίζουν αυτήν τη στιγμή απλά πρόβλημα επιβίωσης, δεν βρίσκονται απλά στα όρια βιωσιμότητας. Τίθεται και θέμα αξιοπρέπειας, διότι όλος ο οικογενειακός προγραμματισμός έχει αλλάξει. Αυτές οι ηλικίες γύρω στα εξήντα έχουν αποδυναμωθεί. […]
Κύριε Υπουργέ, περιμένω μια απάντηση όσον αφορά το θέμα της κληρονομιάς των ομόφυλων ζευγαριών, όταν επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το ζευγάρι πλέον είναι μια ξεπερασμένη έννοια γι’ αυτούς τους κύκλους. Μπορεί να είναι τρεις, τέσσερις, πέντε που ζουν κοινοβιακά. Υπάρχουν, όμως και άλλες πτυχές σε σχέση με την κληρονομιά της σύνταξης: Αν είναι πραγματική ή πλασματική. Αν είναι αληθινή ή όχι στην περίπτωση αυτή. Τι επιπτώσεις θα είχε αυτό στα ασφαλιστικά ταμεία. [...]
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):
Κύριε Χρυσανθακόπουλε, κατανοώ απόλυτα την ευαισθησία σας. Όλοι πρέπει να έχουμε την ίδια ευαισθησία για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τα προβλήματά τους. […]
θέλω να πω ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σε σχέση με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς, άρα καμμία αλλαγή και για την κατηγορία στην οποία αναφερθήκατε για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε η ανάλογη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτό έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των χωρών. Το κόστος θα ήταν όντως πολύ μεγάλο και βέβαια οι περισσότερες χώρες συμφωνούν μ’ αυτήν την άποψη που διατυπώσαμε κι εμείς ότι δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής στο συγκεκριμένο καθεστώς.
[…]Η ανεργία, η ύφεση, η κρίση επηρεάζουν σημαντικότατα, χτυπούν την «καρδιά» κάθε ασφαλιστικού συστήματος και είμαστε σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση, γι’ αυτό πέρα από το να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τους θεσμοθετημένους πόρους για τα ταμεία, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση, να βάλουμε «ανάχωμα» στην αύξηση της ανεργίας. Είναι πάντως συνδεδεμένη η πορεία του ασφαλιστικού με την πορεία που έχει η πραγματική οικονομία της χώρας και όσα συμβαίνουν σ’ αυτό το επίπεδο.
Θεωρούμε ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι όντως ένας από τους δυσκολότερους χειμώνες. Ευελπιστούμε –και αυτό φαίνεται απ’ όλες τις προβλέψεις- ότι το 2011 θα είναι ένας χρόνος σταθεροποίησης της κατάστασης για να περάσουμε σε μια καινούργια πορεία. Αν αυτό δε γίνει βεβαίως το 2012, τα προβλήματα για τα ταμεία θα είναι μεγαλύτερα. Αυτά τα παρακολουθούμε, τα ελέγχουμε. Δεν πρέπει να υπάρχει πάντως αυτήν τη στιγμή καμμία ανησυχία με την καταβολή των συντάξεων. Αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι τώρα να μην υπάρξει η παραμικρή καταβολή των συντάξεων και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es110909.doc.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή...και η δύο πλευρές θεωρούν τα δικαιώματα αυτά ως σπατάλη. Μάλιστα ο Χρυσανθακόπουλος διασκεδάζει το ζήτημα με κύριο στόχο να περάσει προς τα έξω το "εδώ ο κόσμος πεινάει και η κυβέρνηση δίνει συντάξεις στις αδερφές", κάνοντας ταυτόχρονα και φτηνή πλάκα για τα κοινόβια.
Για τον κο Υπουργό τι να πω...πρώτη φορά είναι που μας δουλέυουνε;
Το κακό είναι πως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού συμφωνεί με αυτές τις απόψεις.