24.6.09

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ. ΤΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΙΜΑ 4

Image Hosted by ImageShack.us
.
Γραπτή Ερώτηση, από τους Ευρωβουλευτές Marco Cappato (ALDE) και Marco Pannella (ALDE) προς την Επιτροπή και θέμα «Ομοφυλόφιλοι αιμοδότες» και αριθμό πρωτοκόλλου 3671/09 . Την αντιγράφουμε από την σελίδα της Ευρωβουλής:
.
Στις 27 Μαρτίου, στο Μιλάνο, ο κ. Lorenzo Masili προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο του Μιλάνου για να προσφέρει για πρώτη φορά αίμα.
Οι γλυκαιμικές εξετάσεις ήταν καλές και ο κ. Masili ενημέρωσε τον ιατρό ότι δεν έπασχε ποτέ από λοιμώδεις ασθένειες, οι αιματολογικές του παράμετροι ήταν πάντοτε φυσιολογικές, αθλείται τακτικά, χαίρει άκρας υγείας και έχει επί 8 έτη μονογαμική σχέση με τον σύντροφό του.
Ο ιατρός ενημέρωσε τον αιμοδότη ότι αποτελεί «άτομο υψηλού κινδύνου», ότι οι σεξουαλικές του σχέσεις έχουν «επικίνδυνο χαρακτήρα» και ότι θα έπρεπε ο ίδιος να αντιληφθεί πως δεν θα κρινόταν κατάλληλος διαβάζοντας τους κανόνες για τους δυνητικούς αιμοδότες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε το κέντρο αιμοληψίας, «…ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία των ανδρών που διατηρούν ομοφυλοφιλικές σχέσεις –ανεξαρτήτως του αριθμού των συντρόφων– βασίζεται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οδηγία 2004/33/ΕΚ(1)) και στην ιταλική νομοθεσία (υπουργική απόφαση της 13.4.2005, παράρτημα 4), οι οποίες απαγορεύουν τη δωρεά από άτομα με επικίνδυνες συμπεριφορές…».
Δεν θεωρεί η Επιτροπή,
- ότι στην περίπτωση αυτή είναι εμφανής μια διακριτική μεταχείριση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις ιατρικές και επιστημονικές παραμέτρους που καθορίζουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι άτομο υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη δωρεά αίματος, και ότι τα επιχειρήματα για την υποστήριξη των θέσεων αυτών είναι επιστημονικώς αβάσιμα;
- ότι δεν είναι η ομοφυλοφιλία ή η ετεροφυλοφιλία που καθιστούν περισσότερο ή λιγότερο «υψηλού κινδύνου» ένα άτομο σε σχέση με τη δωρεά αίματος, αλλά ο τρόπος ζωής σε ορισμένους ειδικούς τομείς;
- ότι είναι αβάσιμη η αναφορά του κέντρου αιμοληψίας στην ευρωπαϊκή οδηγία 2004/33/ΕΚ και στο παράρτημα 4 της ιταλικής υπουργικής απόφασης της 13.4.2005, καθώς σε καμία περίπτωση αυτές δεν προβλέπουν τον αποκλεισμό από τη δωρεά αίματος των ατόμων που δεν έχουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά και, πολύ περισσότερο, των ομοφυλοφίλων;

2 σχόλια:

Φελεσάκης Στ. είπε...

Έλεος πια! Μα δεν το ξέρουν οι δύο ευρωβουλευτές (που έχουν και το θράσσος να υποβάλουν ερωτήσεις και μάλιστα γραπτά) ότι οι ετεροφυλόφιλοι δεν κάνουν ποτέ πρωκτικό σεξ και χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό;;; - Κάτι μου λέει ότι πρόκειται για κρυφο-gay που πάνε να σαμποτάρουν την ασφάλεια της κοινωνίας μας. Στην πυρά - στην πυρά.

Ανώνυμος είπε...

μάλλον είναι τελείως άσχετοι, έχεις δίκιο. Στην Ελλάδα απογορέυεται να δώσει αίμα όποιος/α είχε οποιαδήποτε ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977 και μετά.

Απορώ πως στην Ιταλία αφήνουν τις λεσβίες να δίνουν αίμα.