17.6.16

ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟ PRIDE ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Περίπου 1000 ήταν οι ακτιβιστές που συμμετείχαν στο Gay Pride στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια για την αποφυγή επεισοδίων.
Είναι η πρώτη φορά που το Gay Pride έλαβε χώρα στο κέντρο του Κιέβου χωρίς να σημειωθούν επιθέσεις από ομάδες ακροδεξιών εις βάρος των διαδηλωτών.
Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα. Μάλιστα προχώρησαν σε 57 προσαγωγές ακροδεξιών διαδηλωτών, που επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας. (gr.euronews.com)
Western diplomats joined gay rights activists on a Pride march in Kiev on Sunday and spoke of signs of progress on gay rights in Ukraine after the event passed off largely without incident.
Ukrainian authorities have increased their support for LGBT (lesbian, gay, bisexual and trans-gender) rights since a pro-Western government came to power after the 2014 Maidan protests; but critics say homophobic attitudes remain widespread.

Περισσότεροι από 700 ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων διαδήλωσαν σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στο κέντρο του Κιέβου, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στο τρίτο γκέι-πράιντ που οργανώνεται στη χώρα αυτή όπου η ομοφοβία παραμένει ιδιαίτερα διαδεδομένη.
Για πρώτη φορά φέτος, η συγκέντρωση οργανώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πολλές χιλιάδες αστυνομικοί και μέλη της Εθνοφρουράς, του σώματος που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή ώστε η πορεία, που κράτησε περίπου 20 λεπτά, να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς επεισόδια.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν πλακάτ με τη φράση "Τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ (σ.σ. "λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί") = Ανθρώπινα δικαιώματα". Άλλοι κρατούσαν ουκρανικές σημαίες ή σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου ενώ στην πορεία επικρατούσε το σύνθημα "Ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω απ' όλα".
Στην πορεία συμμετείχαν και αρκετοί Ουκρανοί πολιτικοί, όπως οι βουλευτές Μουστάφα Ναϊέμ και Σέργκι Λετσένκο.
Οι αστυνομικές αρχές του Κιέβου εξέφραζαν φόβους για συγκρούσεις, όπως εκείνες που είχαν σημειωθεί πέρσι με υπερεθνικιστές διαδηλωτές. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, πέντε άνθρωποι ύψωσαν ένα πανώ με τη φράση "Το Κίεβο αντιστέκεται στην προπαγάνδα της σοδομίας, είμαι κατά του γκέι πράιντ στην Ουκρανία". Ωστόσο οι αστυνομικοί τους απομάκρυναν πολύ γρήγορα από το σημείο της συγκέντρωσης.
Στο πρώτο γκέι πράιντ στην ιστορία της Ουκρανίας, το 2013, συμμετείχαν περίπου 100 άνθρωποι. Την επόμενη χρονιά η "πορεία της ισότητας", όπως ονομάζεται επισήμως η συγκέντρωση, ματαιώθηκε επειδή η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια των διαδηλωτών. Το 2015 η συγκέντρωση οργανώθηκε την τελευταία στιγμή, μακριά από το κέντρο της πόλης, από τον φόβο επεισοδίων. Κράτησε μόλις δέκα λεπτά και διαλύθηκε όταν οι συμμετέχοντες δέχτηκαν βροχή από πέτρες και σκουπίδια από τους υπερεθνικιστές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 10 άνθρωπο (imerisia.gr)

1 σχόλιο:

gay super hero είπε...

https://oikotimes.com/2016/06/09/jamala-embraces-kyivs-pride-and-calls-mayor-klitschko-to-ensure-security/