20.5.14

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΧΑΠΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ HIV

Προληπτικό χάπι που προστατεύει από το AIDS
Γιάννης Δεβλετζόγλου (tanea.gr, 20-5-2014)
Για πάνω από 30 χρόνια το μήνυμα είναι σαφές: για μην να κολλήσετε AIDS να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό. Σήμερα, για πρώτη φορά τα δεδομένα αλλάζουν στις ΗΠΑ καθώς το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσε νέες οδηγίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού HIV. Σύμφωνα με αυτές και ώσπου να ανακαλυφθεί το εμβόλιο, τα άτομα υψηλού κινδύνου θα μπορούν να παίρνουν ένα χάπι την ημέρα το οποίο, όπως αποδείχθηκε, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό HIV.
Πρόκειται για το φάρμακο με την εμπορική ονομασία Τruvada (φωτογραφία) που λαμβάνουν εδώ και χρόνια αρκετοί οροθετικοί για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης. Επίσης, δίνεται ως μετεκθεσιακή προφύλαξη για έναν μήνα, δηλαδή σε περιπτώσεις που κάποιος δεν είναι θετικός στον ιό και είχε «ατύχημα» κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά το χάπι, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες που εξέδωσε το CDC, είναι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες και ετεροφυλόφιλα ζευγάρια όταν ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός και οι χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών ουσιών.
Οι μελέτες για την αξιοπιστία του φαρμάκου έδειξαν ότι όταν λαμβάνεται καθημερινά μπορεί να μειώσει τα ποσοστά μετάδοσης του ιού περισσότερο από 90%

Άντε να δούμε ποιοι, και πώς, θα το πλασάρουν στους Έλληνες ομοφυλόφιλους.

5 σχόλια:

Ξενικός είπε...

η τελευταία σου φράση τα λέει όλα. Προκειμένου να πετύχουν καλές πωλήσεις, το φαρμακευτικό κύκλωμα μπορεί να φτάσει στο σημείο να παροτρύνει τον κόσμο να... δοκιμάσει και λίγο τη διαφορετικότητα. Έντεχνα. Θα το δούμε κι αυτό...
Ξενικός

Ανώνυμος είπε...

Θα καλύπτουν τα ταμεία ένα τόσο ακριβό φάρμακο; Είναι δυνατόν; Και μόνο για προληπτικούς λόγους;

gay super hero είπε...

Ποιες είναι οι παρενέργειες της αντιρετροϊικής αγωγής σε έναν υγιή οργανισμό; Πόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος αν εγκαταλείψει το προφυλακτικό και κάνει περιστασιακή (και όχι καθημερινή) χρήση του εν λόγω χαπιού; Και τέλος ποιος θα επωμιστεί το τεράστιο κόστος της εν λόγω θεραπείας;

Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα από τους λάτρεις της φαρμακολογίας...

SK είπε...

Εδώ στις ΗΠΑ η συζήτηση για το PrEP όπως συνήθως αναφέρεται (από τα αρχικά του pre-exposure prophylaxis) έχει ανάψει για τα καλά στους γκέι κύκλους, αλλά ακόμη σχετικά λίγοι το παίρνουν.

Το κόστος είναι ένας λόγος (συνήθως πάνω από $1000 το μήνα, αλλά οι πιό πολλές ασφαλίσεις το καλύπτουν: ένας γνωστός μου που το παίρνει πληρώνει $30 το μήνα). Άλλος λόγος ίσως είναι η επιφύλαξη μέρους της ιατρικής κοινότητας και μερικών αντι-HIV οργανώσεων να το συστήσουν, από φόβο μήπως προκαλέσει υπερβολικό εφησυχασμό, καθώς και από την πιθανότητα εξάπλωσης άλλων αρρωστιών που γίνονται όλο και πιο επιθετικές (π.χ. σύφιλη) ή που αρχίζουν να εμφανίζουν παραλλαγές που δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη φάρμακα (π.χ. γονόρροια).

Από την άλλη υπάρχουν πολλοί που λένε ότι το να περιμένουμε από όλους τους γκέι να χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό είναι παράλογο, ιδίως από τις νεότερες ηλικίες που δεν έχουν το παράδειγμα του φόβου που έζησαν οι μεγαλύτεροι. Οπότε το να μην υποστηρίζουμε τη χρήση ενός φαρμάκου που προστατεύει μέχρι και 99% είναι σχεδόν εγληματικό.

Νομίζω ότι από τη στιγμή που η συζήτηση έχει πλέον φτάσει στο mainstream, και ιδίως τώρα που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ το έφερε στο προσκήνιο, τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν πολύ πιο γρήγορα. Το κόστος ασφαλώς θα πέσει όταν μεγαλώσει η κατανάλωση, καθώς μάλιστα και άλλες μεγάλες φαρμακευτικές ετοιμάζουν παρόμοια φάρμακα.

Η προσωπική μου γνώμη αυτή τη στιγμή είναι ότι το PrEP είναι ένα ακόμα μέσο καταπολέμησης του HIV, και πολύ χρήσιμο για ορισμένους πληθυσμούς, αλλά όχι η τελική πανάκεια. Είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω όταν υπάρξουν περισσότερα στοιχεία.

Ανώνυμος είπε...

Όποιο βήμα γίνεται για την καταπολέμηση του HIV πιστεύω οτι είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Προσωπικά προτιμώ το προφυλακτικό μιας και δεν παίρνω ούτε ασπιρίνη αν δεν υπάρχει λόγος, πόσο μάλλον αντιρετροϊκή αγωγή.
Πιθανόν για ανθρώπους που λειτουργούν κάτω απο διαφορετικές συνθήκες να είναι χρήσιμο.