17.9.13

ΤΟ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΑΙΜΑ 11

Huffington Post: Στις ΗΠΑ απαγορεύουν στους ομοφυλόφιλους να δίνουν αίμα
iefimerida.gr, 16.09.2013
Το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ έχει σημειώσει πολλές νίκες τα τελευταία χρόνια (όπως στον τομέα του γάμου και της στρατιωτικής θητείας), ωστόσο ένα κατάλοιπο μίας παλαιότερης ομοφοβικής εποχής παραμένει σταθερά στη θέση του, αφού εδώ και 30 χρόνια στις ΗΠΑ, απαγορεύεται στους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να γίνουν αιμοδότες.
Οπως αναφέρει σχετικό άρθρο στην Huffington Post το ρατσιστικό αυτό μέτρο χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια της επιδημίας του AIDS και η απαγόρευση είναι μια πηγή απογοήτευσης για πολλούς ομοφυλόφιλους ακτιβιστές , καθώς επίσης και σε πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, οι οποίοι ζητούν να ανακληθεί ο νόμος.
Τον Ιούνιο , ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος (ΑΜΑ) ψήφισε για να αντιταχθεί σε αυτή την πολιτική αφού όπως δήλωσε ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου Γουίλιαμ Κόμπλερ, πρόκειται για «διακρίσεις που δεν βασίζονται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.» Μάλιστα τον Αύγουστο, περισσότερα από 80 μέλη του Κογκρέσου έγραψαν στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών , επικρίνοντας την απαγόρευση ως ένα ξεπερασμένο μέτρο που διαιωνίζει λανθασμένα στερεότυπα για τους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Σε ορισμένες πανεπιστημιουπόλεις κολεγίων , οι μαθητές έχουν ξεκινήσει μποϊκοτάζ δωρεάς αίματος έως ότου η απαγόρευση καταργηθεί, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακτιβιστές οργάνωσαν μια «Εθνική Αιμοδοσία Ομοφυλοφίλων» ζητώντας από γκέι άνδρες να επισκεφθούν τα κέντρα αίματος , και να εξεταστούν για να δείξουν ότι το αίμα τους είναι ασφαλές και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να δωρίσουν αίμα αψηφώντας την απαγόρευση .
Εν όψει αυτής της πίεσης , η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) - ο οργανισμός HHS που ρυθμίζει την παροχή αίματος της Αμερικής – τηρεί ακλόνητη στάση. Η απαγόρευση θα αναιρεθεί, υποστηρίζει ο FDA « μόνο αν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι μια αλλαγή στην πολιτική δεν θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα και μπορεί να προλάβει τον κίνδυνο για τους αποδέκτες του αίματος»
Ο FDA αναφέρει ότι η πολιτική του δεν προορίζεται ως επίκριση στον σεξουαλικό προσανατολισμό των δωρητών, αλλά βασίζεται στον τεκμηριωμένο κίνδυνο λοιμώξεων του αίματος , όπως ο ιός HIV , που συνδέονται με τους ομοφυλόφιλους άνδρες.
Σύμφωνα με τον FDA , οι άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ , αλλά αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 61% όλων των νέων μολύνσεων από τον ιο HIV στις ΗΠΑ το 2010 .
Ο FDA εφάρμοσε την απαγόρευση το 1983 , όταν αξιωματούχοι υγείας αναγνώρισαν τον κίνδυνο προσβολής από AIDS μέσω των μεταγγίσεων αίματος . Σύμφωνα με την πολιτική , οι δωρεές αίματος αποκλείονται από κάθε άνθρωπο που έχει κάνει σεξ με άλλον άνδρα από το 1977 που ήταν ημερομηνία έναρξης της επιδημίας του AIDS στις ΗΠΑ.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, είναι σε εξέλιξη λίγες μελέτες που θα μπορούσε να θέσουν τις βάσεις για μια αναθεώρηση της συγκεκριμένης πολιτικής. Η εκπρόσωπος του Υπουργείο Νταιάν Τζιανέλι, δήλωσε στη Huffington Post ότι οι μελέτες αντανακλούν τη δέσμευση για «τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας και της διαθεσιμότητας της παροχής αίματος του έθνους»
Ωστόσο , ορισμένοι ακτιβιστές είναι ανυπόμονοι σχετικά με την ερευνητική διαδικασίας που είναι πιθανό να διαρκέσει αρκετά χρόνια, με αβέβαιο αποτέλεσμα . Υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μιμηθούν την Ισπανία και την Ιταλία , όπου οι απαγορεύσεις της αιμοδοσίας από ομοφυλόφιλους έχουν αντικατασταθεί από πολιτικές που επιτρέπουν τις δωρεές από ομοφυλόφιλους και οι αμφιφυλόφιλους των οποίων αίμα ελεγχθεί ως ασφαλές και των οποίων η σεξουαλική συμπεριφορά θεωρείται ότι δεν ενέχει κανένα κίνδυνο .
Μάλιστα τονίζουν ότι η πολιτική έχει καταστεί άνευ αντικειμένου από την πρόοδο στις δοκιμές που μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό HIV στο αίμα μέσα σε λίγες μέρες από τη μόλυνση.
«Είναι πολύ προσωπικό για πολλούς ανθρώπους που θα ήθελαν να δωρίσουν αίμα και το αίτημα τους απορρίπτεται, παρόλο που δεν είναι ούτε ασθενείς, ούτε φορείς του ιου.», δήλωσε ο Μπράιαν Μούλτον, νομικός σύμβουλος της Εκστρατείας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.
«Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την αιμοδοσία ως καθήκον του πολίτη. Η τρέχουσα πολιτική περιθωριοποιεί τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες.» προσθέτει.
Τον Μάρτιο του 2012, το HHS ζήτησε μια ενδεχόμενη πιλοτική μελέτη για την αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων που θα επιτρέψουν σε ορισμένους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να δώσουν αίμα , διατηρώντας παράλληλα το σημερινό υψηλό επίπεδο ασφάλειας του αίματος, ωστόσο η μελέτη δεν έχει ακόμη αρχίσει .
Ανεξάρτητα από την τύχη της πιλοτικής μελέτης, οι υποστηρικτές της κατάργησης του νόμου τονίζουν ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν τουλάχιστον ως προσωρινό μέτρο, να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία από άλλες εν εξελίξει έρευνες για να κάνουν μια ποσοτική μελέτη και να μιμηθούν τον Καναδά, του οποίου η πολιτική δεν επιτρέπει την αιμοδοσία σε ομοφυλόφιλους που είχαν σεξουαλικές σχέσεις τα τελευταία 5 χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: