23.9.13

Η ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ "ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ 4 ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Η κολονοσκόπηση «αποτρέπει τέσσερις στους δέκα καρκίνους του εντέρου»
ygeia.tanea.gr
Το 40% όλων των καρκίνων στο παχύ έντερο θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έκαναν κολονοσκόπηση, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Η εξέταση μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά (κατά 62%) και τη θνησιμότητα από τη νόσο, προσθέτουν οι ερευνητές, οι οποίοι βασίζουν τα συμπεράσματά τους στην παρακολούθηση επί δύο δεκαετίες 88.900 εθελοντών, οι 1.815 εκ των οποίων εκδήλωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου και 474 έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του.
Όπως διαπίστωσαν, η συστηματική κολονοσκόπηση μείωνε τόσο τη συχνότητα, όσο και τη θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το εύρημα αυτό, λένε οι ερευνητές, υποστηρίζει τις ισχύουσες οδηγίες για κολονοσκόπηση μία φορά κάθε 10 χρόνια σε όσους έχουν μέσο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Όσοι, όμως, έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτού του καρκίνου ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων του παχέος εντέρου, πρέπει να εξετάζονται συχνότερα.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο εγκυρότερο ιατρικό περιοδικό του κόσμου, την «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), δείχνει επίσης ότι τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει και μία άλλη εξέταση, η σιγμοειδοσκόπηση.
Στην κολονοσκόπηση εισάγεται από τον πρωκτό ένας καθετήρας με κάμερα για να εξεταστεί σε όλο το μήκος του το παχύ έντερο, με μία διαδικασία που συχνά γίνεται με νάρκωση των ασθενών.
Η σιγμοειδοσκόπηση - που συνιστάται να γίνεται μία φορά κάθε 5 χρόνια απ’ όσους έχουν μέσο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου - είναι μία εξέταση αντίστοιχη με την κολονοσκόπηση, με τη διαφορά ότι δεν εξετάζει ολόκληρο το παχύ έντερο αλλά το χαμηλότερο τμήμα του και συνήθως δεν απαιτεί νάρκωση.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Χάρβαρντ, η σιγμοειδοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40%, επειδή δεν μπορεί να ανιχνεύει τους όγκους που αναπτύσσονται στο ανώτερο τμήμα του οργάνου.
Ο ετήσιος έλεγχος
Εν των μεταξύ, μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος της NEJM, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και ο έλεγχος των κοπράνων για αίμα προστατεύει τους ασθενείς.
Στην πραγματικότητα, όταν γίνεται μία φορά τον χρόνο μειώνει κατά 32% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ όταν γίνεται μία φορά κάθε δύο χρόνια τον μειώνει κατά 22%.
Η δεύτερη μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στην Μινεάπολη, μεταξύ 46.500 εθελοντών, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 16 χρόνια.
«Τα συμπεράσματα αυτών των μελετών υποδηλώνουν ότι είναι σωστές οι διεθνείς συστάσεις για τον περιοδικό προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο δρ Ντουράντο Μπρουκς, διευθυντής του Τμήματος Προστατικών & Κολοορθικών Καρκίνων της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).
«Για να είμαστε ειλικρινείς, πολλοί ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στην κολονοσκόπηση ή δεν είναι πρόθυμοι να υποβληθούν σε αυτήν», συνέχισε. «Όμως, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως όταν προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις σε αυτούς τους ασθενείς, όπως η σιγμοειδοσκόπηση και η εξέταση των κοπράνων, είναι πιθανότερο να υποβληθούν τελικά σε τσεκ απ».
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου επιστημονικά λέγεται καρκίνος του κόλου και του ορθού ή κολοορθικός καρκίνος, επειδή το παχύ έντερο αποτελείται από το ανιόν κόλον, το εγκάρσιο κόλον, το κατιόν κόλον και το ορθό.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς να παρεξηγηθώ, αναρωτιέμαι μόνο αν φωτογραφίες σαν αυτη που συνοδεύει το ποστ βοηθούν τον κόσμο να ξεπεράσει τα κόμπλεξ ή τους φόβους που έχει σχετικά με την κολονοσκόπηση και να κάνει την εξέταση... Καλημέρα

erva_cidreira είπε...

Θα έλεγα πως ναι.
Όποιος έχει την εμπειρία της κολονοσκόπησης θα ευχόταν η πραγματική διαδικασία να έμοιαζε έστω και λίγο με τη φωτογραφία της ανάρτησης. :-)