naftemporiki.gr, 7/12/2012
Tις πόρτες του κλείνει, έπειτα από 30 χρόνια λειτουργίας, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Η αδυναμία εξεύρεσης πόρων για την επισκευή και συντήρηση του κτηρίου - τα σχέδια του οποίου είχε αναλάβει ο ίδιος ο ζωγράφος, προκειμένου να στεγάσει τα έργα του- είναι η αιτία που οδηγεί στο κλείσιμο.
Το Μουσείο Μπενάκη αγκαλιάζει τους πολύτιμους θησαυρούς τέχνης που φυλάσσονταν στο Ίδρυμα, και τους φυλά, πλέον, σε δικούς του χώρους.
«Το ίδρυμα λειτουργούσε χάρη στα έσοδα από τα εισιτήρια των εκθέσεων και από το πωλητήριο, ενώ η ψηφιοποίηση των συλλογών Τσαρούχη, έγινε με βοήθεια από ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ανέφερε η πρόεδρος του Ιδρύματος, Νίκη Γρυπάρη.
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η δράση του Ιδρύματος δε σταματά, καθώς οι συλλογές και τα αρχεία του θα φυλάσσονται πλέον στο Μουσείο Μπενάκη.
"Θεωρήσαμε πολύ απαισιόδοξη τη σκέψη να κλείσουμε το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, γι' αυτό και ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το Μπενάκη", πρόσθεσε η κυρία Γρυπάρη.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών φορέων θα είναι ανοιχτή για το κοινό, από σήμερα, η έκθεση "Γιάννης Τσαρούχης: Μελέτες για 17 θέματα", η οποία δίνει την ευκαιρία στους θαυμαστές του ζωγράφου να ξεναγηθούν στον καλλιτεχνικό του κόσμο, μέσα από την παρουσίαση σπάνιου υλικού.
"Το σύνολο του υλικού του Ιδρύματος Τσαρούχη έχει ήδη μεταφερθεί στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίον από τούδε και στο εξής θα οργανώνει σταδιακά εκθέσεις στηριγμένες στο έργο που μας έχει κληροδοτήσει", ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου, Αγγελος Δεληβοριάς.
Αποκαλύπτοντας τον τρόπο, με τον οποίο προετοίμαζε και εκτελούσε τους πίνακές του ο σπουδαίος μας ζωγράφος, με υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, η έκθεση επιχειρεί μία νέα προσέγγιση του έργου του.
Το Μουσείο Μπενάκη, συνεχίζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία του με το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, τιμά τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά πρωτότυπο αρχειακό υλικό, στο κτίριο της Πειραιώς 138, στην έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου 2013.
Καθώς "εισχωρεί" στο εργαστήριο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς του '30, που για 60 περίπου χρόνια ζωγράφιζε ακατάπαυστα, η έκθεση επικεντρώνεται σε μια λιγότερο γνωστή πλευρά της δημιουργίας του Γιάννη Τσαρούχη, δηλαδή στον τρόπο, με τον οποίο επεξεργαζόταν τα θέματά του.
Το πολύπλευρο έργο του αποκωδικοποιείται μέσα από την εξέταση των θεμάτων που τον ενέπνεαν και την ανάδειξη του πώς χρησιμοποιούσε και αφομοίωνε στοιχεία από την ελληνική παράδοση, την ευρωπαϊκή ζωγραφική και τη μοντέρνα τέχνη.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται προσχέδια, σχέδια, σπουδές, δοκιμές, παραλλαγές στο ίδιο θέμα, ολοκληρωμένα ζωγραφικά έργα, αντικείμενα που χρησιμοποιούσε, όπως τα φτερά πεταλούδας που ο ίδιος είχε κατασκευάσει για μία σειρά έργων του και φωτογραφίες των μοντέλων του και του τρόπου που τα έστηνε.
Έτσι, το πλούσιο και σύνθετο καλλιτεχνικό του έργο, που αποπνέει όλη την ουσία της συνάντησης της ελληνικής τέχνης με τη μοντέρνα ζωγραφική του 20ού αιώνα, προσεγγίζεται από τη σκοπιά της δημιουργικής διαδικασίας που ακολουθούσε ο Γιάννης Τσαρούχης, για να αποδώσει τα θέματα του.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, διοργανώνονται ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες οι νεαροί φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν νοερά μέσα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη και να γνωρίσουν τον κόσμο της έρευνας και της μελέτης που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη, ενώ, ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στη δημιουργική πράξη μέσα από διαρκή διάλογο, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, διοργανώνονται ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις οποίες οι νεαροί φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν νοερά μέσα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη και να γνωρίσουν τον κόσμο της έρευνας και της μελέτης που χαρακτηρίζει τη ζωγραφική του Γιάννη Τσαρούχη, ενώ, ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στη δημιουργική πράξη μέσα από διαρκή διάλογο, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων (κατόπιν συνεννόησης), και το κόστος συμμετοχής είναι 3 ευρώ το άτομο.
Στο ίδιο πλαίσιο, το εορταστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ταξιδεύοντας σε γιορτινές ιστορίες με τα φτερά του Γιάννη Τσαρούχη" για παιδιά του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, το οποίο περιλαμβάνει κατασκευές και θεατρικά παιχνίδια, θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 23 και από τις 27 έως τις 30 Δεκεμβρίου, από τις 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Για συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, απαιτείται η κράτηση θέσης και το κόστος συμμετοχής είναι 8 ευρώ το άτομο.
Ξεναγήσεις
Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, τις Παρασκευές στις 6 το απόγευμα και τα Σάββατα στις 11 το πρωί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση από την Πρόεδρο του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη, και την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Βασιλική Τζούτη. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο κατά δύο ευρώ.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ.: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 7 Δεκεμβρίου 2012 31 Μαρτίου 2013. Τιμές εισιτηρίων: 5, 2,5 (μειωμένο) ευρώ, ενιαίο εισιτήριο: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα: τηλ.: 210 8062636-7.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου