18.8.11

ΕΛΙΞΙΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙ... ΣΚΥΛΟΙ

Ελιξίριο υγείας οι... σκύλοι
(ygeia.tanea.gr) Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Οι σκύλοι μπορεί να ωφελούν σημαντικά την υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες τους αποκτούν θαυμάσια φυσική κατάσταση όταν τους βγάζουν καθημερινά και για πολλή ώρα βόλτα.
Στην πραγματικότητα, όσοι διαθέτουν ένα σκυλάκι για συντροφιά έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες να γυμνάζονται όσο συνιστάται για καλή υγεία – δηλαδή τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
«Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να πείσουμε τον κόσμο να γυμνάζεται, το έχουμε καταλάβει αυτό καλά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάθιου Ρηβς, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
«Ωστόσο, η ύπαρξη ενός σκύλου στο σπίτι φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την φυσική δραστηριότητα του ιδιοκτήτη του – και είναι καλά τεκμηριωμένο πως η αύξηση αυτή ωφελεί σημαντικά την υγεία», πρόσθεσε.
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 5.900 εθελοντές, οι 2.170 εκ των οποίων είχαν σκύλο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το 60% από τους ιδιοκτήτες των σκύλων πληρούσε τις συστάσεις για συστηματική, μετρίας εντάσεως φυσική δραστηριότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν διέθεταν σκύλο μετά βίας ξεπερνούσε το 30%.
Επιπλέον, το 50% των ιδιοκτητών σκύλων ξεπερνούσαν το μισάωρο περπάτημα την ημέρα.
Συνολικά, τα δύο τρίτα των εθελοντών που είχαν σκύλο διέθεταν το λιγότερο 10 λεπτά κάθε φορά που έβγαζαν τον σκύλο τους βόλτα – και οι περισσότεροι τον έβγαζαν έξω περισσότερες από μία φορά την ημέρα.
Όπως γράφουν ο δρ Ρηβς και οι συνεργάτες του στην «Επιθεώρηση Φυσικής Δραστηριότητας & Υγείας» (JPAH), οι ιδιοκτήτες σκύλων αποκομίζουν ένα ακόμα όφελος, καθώς συνολικά τείνουν να υιοθετούν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής σε σύγκριση με όσους δεν έχουν σκύλο.
Το εύρημα αυτό αποδίδεται στο ότι η ύπαρξη ενός κατοικιδίου στο σπίτι σχετίζεται με συνολική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής και συνεπώς στην ψυχική διάθεση και στην ενεργητικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: