4.4.11

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

(Πρόσκληση που έφθασε στο Α.Π. μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)

18 σχόλια:

gay super hero είπε...

Καλά, ας μάθουν πρώτα να διατυπώνουν το αίτημα σε σωστά ελληνικά και μετά βλέπουμε.

Ο "γάμος ομοφυλόφιλων" δεν απαγορεύεται αυτή τη στιγμή. Ένας ομοφυλόφιλος άντρας μπορεί κάλλιστα να παντρευτεί μια ομοφυλόφιλη γυναίκα. Και από ό,τι γνωρίζω όταν ένα αντρόγυνο παντρεύονται κανείς δεν τους ζητάει πιστοποιητικά σεξουαλικού προσανατολισμού.

Αυτό που δεν έχει αναγνωριστεί νομικά είναι ο γάμος ομοφύλων, δηλαδή ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τόσα χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας με τα ίδια και τα ίδια πράγματα. Ορισμένοι απλά αρνούνται να τα εμπεδώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Ως ομάδα Κόκκινη Ορχήστρα, θεωρούμε κορυφαίο ζήτημα τον αντισεξισμό και για αυτό επιμένουμε να οργανώνουμε σχετικές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Η αυριανή μας συζήτηση είναι η τρίτη από τον Οκτώβρη του 2010. Αυτή τη φορά επιλέξαμε να θέσουμε θέμα άμεσης νομιμοποίησης του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ως πίεση προς την κυβέρνηση, που προεκλογικά είχε υποσχεθεί (έστω) την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, και όπως φαίνεται δεν κάνει ΟΥΤΕ αυτό.
Μάλιστα, η Κόκκινη Ορχήστρα και η μαρξιστική οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ παρακολουθούμε τις σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, Καστανίδη, ο οποίος είχε πει σε ραδιόφωνο της Αθήνας ότι το Μάρτιο θα ολοκληρώσει τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. ΚΑΙ αυτό αποδείχτηκε ψέμα τελικά.
Γι’ αυτό το λόγο, αποφασίσαμε να βάλουμε ως τίτλο της εκδήλωσης, το ότι η αριστερά πρέπει επιτέλους να απαιτήσει από την κυβέρνηση τα ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Τώρα που η κυβέρνηση διαψεύδεται ακόμα και στα ψίχουλα που είχε υποσχεθεί (δηλ. το κολοβό σύμφωνο συμβίωσης), η Κόκκινη Ορχήστρα και η μαρξιστική οργάνωση Κόκκινο θεωρούμε ότι πρέπει να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην αριστερά, που στη μεγάλη της πλειοψηφία είτε αδιαφορεί για το θέμα (μαοϊκός χώρος, ΝΑΡ και άλλοι) είτε είναι ανοιχτά εχθρική προς τα αιτήματα των ομοφυλόφιλων (ΚΚΕ).
Έτσι προσπαθήσαμε να κάνουμε μαζικές αφισοκολλήσεις στη Θεσσαλονίκη (στο μέτρο των δυνάμεών μας.) Θεωρούμε χρήσιμο να δημοσιευτεί η αναγγελία της εκδήλωσής και στο δικό σου ιστολόγιο, καθώς υποθέτουμε ότι το επισκέπτονται και gay από τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικά με την εκδήλωση:

Θα διεξαχτεί αύριο, Τρίτη 5 Απρίλη, στις 7, στο στέκι Ετεροτοπία, γωνία Ίωνος Δραγούμη και Πτολεμαίων 42, 2ος όροφος (πρώτο παράλληλο στενό πάνω από την Εγνατία).
Ο τίτλος είναι ο εξής:
«Η αριστερά πρέπει να απαιτήσει:
ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!»
Αναλυτικά το θέμα της εκδήλωσης:
Η Κόκκινη Ορχήστρα, ομάδα συζήτησης και παρέμβασης για το διεθνισμό και την εργατική εξουσία, σας καλεί στην ανοιχτή συζήτηση:
Κρυφοί ομοφυλόφιλοι και κρυφές λεσβίες υπάρχουν παντού: Σε κάθε οικογένεια, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο! Ως πότε αυτοί οι άνθρωποι θα ζουν χωρίς δικαιώματα στο περιθώριο ή σε ψεύτικους "στρέητ" γάμους;
Η αριστερά πρέπει να απαιτήσει:
ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΓΑΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Μούργου, από την οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ και θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Οι ιστοσελίδες των δύο οργανώσεων είναι οι εξής:
- Κόκκινη Ορχήστρα Θεσσαλονίκης http://redorchestra-salonica.blogspot.com/
- ΚΟΚΚΙΝΟ: www.kokkino.org

Το e-mail του Κόκκινου για τα ΛΟΑΤ ζητήματα: lgbt@kokkino.org

Στρατής Γατελούζος είπε...

@ gay super hero

Φυσικά και γνωρίζουμε τη σωστή ορολογία και βάλαμε επίτηδες τη λάθος φράση "γάμος ομοφυλόφιλων" για τον εξής λόγο:

Είχαμε σκοπό και το κάναμε πράξη τελικά να κάνουμε μαζικές αφισοκολλήσεις στην πόλη για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Θέλαμε λοιπόν:

1ον Η αφίσα να τραβάει το μάτι του συντηρητικού μικροαστού της πόλης

2ον Να γίνει εντελώς κατανοητό ότι μιλάμε για ομοφυλοφιλία και ομοφυλόφιλους. Βάλαμε λοιπόν, επίτηδες τη λέξη "ομοφυλόφιλων", που εν πολλοίς είναι λέξη ταμπού, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την επαρχία, αλλά ακόμα και στην Αθήνα των τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων. Θέλαμε να καταλαβαίνει και ο τελευταίος μικραστός της πόλης για ποιό πράγμα μιλάμε.

Πριν στηθεί η αφίσα, το συζητήσαμε διεξοδικά το αν θα βάλουμε "ομοφυλων" ή "ομοφυλοφίλων".

Φίλε gay super hero, η Κόκκινη Ορχήστρα και το Κόκκινο (όπως και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) ασχολούνται ΔΙΑΡΚΩΣ με τον αντισεξισμό και για αυτό το λόγο γνωρίζουμε ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ την ορολογία. Αλλά και όσες ελλείψεις έχουμε, προσπαθούμε ξοδεύοντας άπειρες ώρες από τον ελεύθερό μας χρόνο (εθελοντικά εννοείται), να βελτιωθούμε τόσο σε ό,τι αφορά τα ΛΟΑΤ ζητήματα, όσο και γενικά τον αντισεξισμό.

Με εκτίμηση,
Στρατής Γατελούζος.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

----Θέλαμε λοιπόν: 1ον Η αφίσα να τραβάει το μάτι του συντηρητικού μικροαστού της πόλης... ----

ένα - Αν ομολογείται ότι η πρόθεση των εμπνευστών μιας αφίσας με το αίτημα της θεσμοθέτησης (όχι "νομιμοποίησης") του γάμου μεταξύ ομοφύλων είναι να προκαλέσει τους "συντηρητικούς μικροαστούς" της Θεσσαλονίκης, τότε οι εμπνευστές μπορούν να χαίρονται με την πρόκληση και ας έχουν χάσει τον στόχο.

και δύο - Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι "συντηρητικοί μικροαστοί"; Αν δεν απατώμαι, η πλειοψηφία των "συντηρητικών μικροαστών" δεν είναι αυτή που, κυρίως, επιθυμεί το γάμο;

Κάπου μεταξύ σοβαρότητας και "τα παιδία παίζει" χάνεται η μπάλα, νομίζω.

Στρ είπε...

Αγαπητή μου Κατερίνα,

Μη διαστρεβλώνεις όσα έγραψα:

Εγώ είπα ότι θέλαμε η αφίσα "να τραβάει το μάτι". Εσύ μου βάζεις λόγια στο στόμα ότι θέλαμε "να προκαλέσουμε". Sorry, αλλό ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ...

Από που συμπεραίνεις ότι χάνεται ο στόχος; Ποιός είναι ο στόχος που τέθηκε, και μάλιστα χάθηκε κιόλας;

Αν νομίζεις ότι με το απαξιωτικό σου ύφος, του τύπου: "Κάπου μεταξύ σοβαρότητας και "τα παιδία παίζει" χάνεται η μπάλα, νομίζω."

Από που προκύπτει ότι παίζουμε;;;;;

Κάθε είδους κριτική είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά όχι και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.

Καλά τώρα το δεύτερο επιχείρημά σου, ότι οι μικροαστοί είναι που θέλουν το γάμο, τί να σχολιάσω;
Είναι παραπάνω από προφανές ότι δεν εννούσα τον ομοφυλόφιλο μικροαστό, αλλά τον ετεροφυλόφιλο μικροαστό, που δεν έχει δει σχεδόν ποτέ ή ποτέ κάποιον ομοφυλόφιλο στην καθημερινή του ζωή και κρατά μία ομοφοβική στάση απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Θέλαμε να τραβήξουμε το μάτι του ετεροφυλόφιλου μικροαστού, και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι όλες σχεδόν οι αφίσες μας σκίστηκαν...

Θέλω όμως να κάνω κι εγώ την κριτική μου σε εσένα, αλλά και στον gay super hero:
Για εμάς που οργανώσαμε τη σημερινή ανοιχτή συζήτηση (με τεράστιο προσωπικό κόστος σε χρόνο και χρήμα) είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ότι με εντελώς επιθετικό ύφος απαξιώνετε αβασάνιστα την προσπάθειά μας, που είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣΤΑΤΗ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ Α Ν Ι Δ Ι Τ Ε Λ Η Σ.

Δύο ερωτήσεις μόνο θέλω να σας κάνω:
Ξέρετε και άλλες αριστερές-κομμουνιστικές συλλογικότητες (όπως το ΚΟΚΚΙΝΟ και η Κόκκινη Ορχήστρα και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) που να κάνουν παρόμοιες εκδηλώσεις, ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ Κ Ο Ν Τ Ρ Α ΣΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ που είτε λέει ότι τη καταπίεση των ομοφυλόφιλων είναι ασήμαντο θέμα (μαοϊκός χώρος και άλλοι) είτε είναι ανοιχτά εχθρικοί προς τους ομοφυλόφιλους; (ΚΚΕ)

Και δεύτερον:
Ποιές προτείνετε ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας (ως ΚΟΚΚΙΝΟ, Κόκκινη Ορχήστρα, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) στο θέμα της αλληλεγγύης προς τις/τους ΛΟΑΤ;
Είναι ειλικρινέστατη αυτή τη ερώτηση που σας κάνουμε. Μας ενδιαφέρει πραγματικά τί προτάσεις κάνουν οι ίδιοι οι ομοφυλόφυλοι.

Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Δε μπήκε σωστά το όνομά μου, στο προηγούμενο σχόλιο.

Στρατής.

Ανώνυμος είπε...

@ Κατερίνα σ-Μ.
Λαθος κανεις,το γαμο θελουν 1)οσοι δε νιωθουν ιδιαιτερα κολακευμενοι με το γεγονος οτι ενω εχουμε ιδιες υποχρεωσεις με τους στρειτ (φοροι,εργασια,υπακοη στους νομους) παρολα αυτα δεν εχουμε τα ιδια δικαιωματα,αρα ειμαστε πολιτες β' κατηγοριας και 2)αυτοι που θελουν να εξασφαλισουν τον εαυτο τους και τον συντροφο τους για θεματα πρακτικα και αχαρα συνηθως αλλα υπαρκτα και σημαντικα,ο γαμος δινει νομικη υποσταση σε μια σχεση,αλλιως για το κρατος εφοσον δε σας συνδεει συγγενεια εξ αιματος,ειστε απλα δυο ξενοι.Δε νομιζω οτι υπαρχουν πολλοι γκει που θελουν να παντρευτουν για να πανε με νυφικο στο Δημαρχειο.

Ο τυπος παραπανω δεν ειπε οτι ηθελαν να προκαλεσουν κ τον τελευταιο μικροαστο αλλα να τον κανουν να ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ για τι πραγμα μιλανε.Μεγαλη διαφορα.

@ gay super hero
ελεος ανθρωπε μου,αντι να υποστηριξουμε μια τετοια κινηση,αναλωνομαστε στο να λεμε εξυπναδες τυπου "μαθε πρωτα ελληνικα κ μετα ζητας και γαμο αγραμματε".Ειτε εγινε σκοπιμα ειτε ηταν οντως λαθος,αφαιρει κατι αυτο απο τη σοβαροτητα του θεματος?το ειπα σε σωστα ελληνικα?

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

---- Ποιός είναι ο στόχος που τέθηκε; ...----

Στρατή,
αν δεν έχετε θέσει στόχους, τότε προς τι η κίνηση; Να περνάει η ώρα;

Τραβάω το μάτι = προκαλώ την προσοχή.
Θα το εννοούσα ως μη πρόκληση αν σκοπό είχατε να "τραβήξετε το μάτι" όλων των συμπολιτών σας, ως προς την ουσία του ζητήματος, και όχι μόνον των "συντηρητικών μικροαστών της πόλης". Το να αποτελεί στόχο της αφίσας σας ένα συγκεκριμένο κοινό (έτσι όπως θέλετε να το ορίζετε) που δεν έχει καμμία σχέση με την ικανοποίηση του αιτήματος, το ερμηνεύω ότι, ναι, δεν σας απασχολεί αυτό καθαυτό το αίτημα. Η άρση της ανισονομίας δεν εξαρτάται ούτε από τους συντηρητικούς μικροαστούς ούτε από τους συντηρητικούς ή μη μεγαλοαστούς, αρκεί η πολιτική βούληση. Ο αγώνας δεν είναι μεταξύ ομοφυλοφίλων και συντηρητικών μικροαστών, γι αυτό και έγραψα για "παιδικά παιχνίδια".

Ως προς το ότι τον γάμο δεν τον θέλουν μόνον οι συντηρητικοί μικροαστοί θα συμφωνήσω. Ξέρουμε ότι τον θέλουν και οι συντηρητικοί μεγαλοαστοί, και οι συντηρητικοί βασιλείς ή αριστοκράτες. Εκείνοι που δεν τον θέλουν είναι οι "προχώ", οι αντίθετοι των συντηρητικών παναπεί.

----Είναι ειλικρινέστατη αυτή τη ερώτηση που σας κάνουμε. Μας ενδιαφέρει πραγματικά τί προτάσεις κάνουν οι ίδιοι οι ομοφυλόφυλοι. Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντησή σας. ----

Μπορείτε να θέσετε την ερώτηση σας στα gay θεματικής ιστολόγια. Αν δεν τα γνωρίζετε μπορώ να σας βοηθήσω, ξέρω κάποια. Αλλά, όπως βλέπω, μπορείτε να βρείτε αρκετά κι εδώ, στα λινκς του Απέναντι Πεζοδρόμιου.

υ.γ.
Η ανιδιοτέλεια από μόνη της δεν αποτελεί εγγύηση ορθής δράσης και αποτελεσματικότητας.
- - - - -

the man,
Δεν μου χρειάζονται "βασικά μαθήματα" για την αναγκαιότητα της άρσης της ανισονομίας. :-)

Το σχόλιό μου ήταν προσαρμοσμένο στην τοποθέτηση του Στρατή περί "συντηρητικών μικροαστών". Ο γάμος είναι πανάρχαιος θεσμός που, ομιλώντας για την χώρα μας, "συντηρείται" προς το παρόν μόνον μεταξύ ετεροφύλων. Υπό αυτή την έννοια είναι ένας άκρως συντηρητικός θεσμός. Οι "προχώ" τον απορρίπτουν. Διαφωνείς;

gay super hero είπε...

@ the man

Πέρα από τα προφανή ζητήματα ισονομίας, ο γάμος έχει να κάνει επίσης και με την έννοια της συντροφικότητας και τη δημιουργία οικογένειας. Προσωπικά δεν ξέρω κανέναν να παντρεύεται ούτε για το νυφικό ούτε για να πληρώνει λιγότερους φόρους.

Κατά τα άλλα τα είπε καλύτερα από μένα η Κατερίνα στο πρώτο της σχόλιο. Απλά να προσθέσω ότι η αποτελεσματικότητα μιας πολιτικής παρέμβασης εξαρτάται από τη μελέτη και τη δουλειά που έχει γίνει από πίσω. Δυστυχώς αυτό μπορούμε να το κρίνουμε μόνο από αυτό που βλέπουμε (και με την πικρή εμπειρία όσων έχουν καεί στο χυλό και φυσάνε και το γιαούρτι). Αν κάποιοι αδικούν τον εαυτό τους, σίγουρα δεν φταίνε οσοι το επισημαίνουν.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Φίλη Κατερίνα,

Πιστεύουμε ότι έχεις παρεξηγήσει ΕΝΤΕΛΩΣ το Κόκκινο και την Κόκκινη Ορχήστρα.

Παρόλα αυτά, εφόσον θεωρείς την αντισεξιστική μας δράση ως παιδιακίστικη και λάθος, περιμένουμε με ενδιαφέρον να μας προτείνεις τις δικές σου ώριμες και σωστές ιδέες, τις οποίες είναι πολύ πιθανό να εφαρμόσουμε στην επόμενη εκδήλωσή μας για τις/τους ΛΟΑΤ.

Και αυτό σου το λέω, διότι όσοι είμαστε μέλη ή επαφές της Κόκκινης Ορχήστρας, του Κόκκινου και της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, θα συνεχίσουμε κατά προτεραιότητα να ασχολούμαστε με ζητήματα που αφορούν τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους, τις διαφυλικές και τους διαφυλικούς. Πιστεύουμε απόλυτα ότι ο σοσιαλισμός είναι το πανηγύρι ΟΛΩΝ των καταπιεσμένων, και γι' αυτό συμμετέχουμε στους αγώνες τους. Και ο σοσιαλισμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αηδιαστικά καθεστώτα του δήθεν "υπαρκτού σοσιαλισμού" του πρώην ανατολικού μπλοκ, στα οποία οι ομοφυλόφιλοι καταπιέζονταν και στέλνονταν στα στρατόπεδα εργασίας-γκουλάγκ.

Εμείς πιστεύουμε ότι στο σοσιαλισμό οι λεσβίες και οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να έχουν ΙΣΑ ακριβώς δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους. Όμως ΔΕΝ ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΜΕ τη διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων για τις/τους ΛΟΑΤ, για όταν έρθει ο σοσιαλισμός. Απαιτούμε, όπως λέει και αφίσα μας, να δοθούν ίσα δικαιώματα στους ομοφυλόφιλους ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!
Γι' αυτό το λόγο, θα συνεχίσουμε ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ την αντισεξιστική μας δράση.

Επομένως, περιμένουμε και τις απόψεις των ίδιων των ΛΟΑΤ για το πώς και με ποιό περιεχόμενο πρέπει να οργανωθούν οι επόμενες δράσεις των 3 οργανώσεών μας.
Σ' ευχαριστούμε πολύ που μας προτείνεις τα gay ιστολόγια, αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε μαζί σου και θέλουμε τη δική σου γνώμη, που προφανώς τη θεωρείς ώριμη, σωστή και συγκροτημένη γνώμη, σε αντίθεση με τη δικιά μας στάση, που τη χαρακτηρίζεις παιδιακίστική και ανώριμη.

Περιμένουμε, λοιπόν, να μας πεις ποιές είναι οι δικές σου σωστές και ώριμες προτάσεις.

Φιλικά,
Στρατής Γατελούζος,
από Κόκκινη Ορχήστρα, Κόκκινο και ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Στρατή,
δεν γνωρίζω ούτε το Κόκκινο ούτε την Κόκκινη ορχήστρα και η αλήθεια είναι πως δεν έχω ούτε τον χρόνο ούτε και την διάθεση να μάθω για μια ακόμα κίνηση ανάμεσα στις εκατοντάδες των κινήσεων. Σχολίασα επειδή συμβαίνει να επισκέπτομαι το Απέναντι Πεζοδρόμιο, και έτυχε να διαβάσω ό,τι έγραψες για τον στόχο της αφίσας. Δεν χρειάζεται να γνωρίζω την ιστορία της ζωής σου, ούτε την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος για να γράψω την άποψή μου. Την όποία ήδη είπα με τα δύο σχόλιά μου και δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο. Εκτός, ίσως, του ότι όταν εσύ πήγαινες προς τον σοσιαλισμό και τον αντισεξισμό εγώ γύριζα και δεν μου χρειάζονται λόγοι από μπαλκόνια. (διάβασε φωναχτά το τελευταίο σχόλιό σου και θα καταλάβεις).

Συνεχίστε με ό,τι νομίζετε, - προσωπικώς χαιρετίζω τους νέους που δραστηριοποιούνται σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Όταν όμως αναλαμβάνετε, με δική σας πρωτοβουλία, δράση υπέρ κάποιας κοινωνικής ομάδας φροντίστε να βάζετε ξεκάθαρα και καλοδιατυπωμένα τα δικά της αιτήματα και μην τα χρησιμοποιείτε για να ανοίξετε ή να συντηρείτε κόντρες με άλλες ομάδες.

Εύχομαι να ξεπεράσετε σύντομα τα αντι-μικροαστικά σας σύνδρομα γιατί, ως κόκκινοι (το χρώμα μου), δεν νομίζω πως θα βρείτε ανταπόκριση, κατανόηση ή συμπαράσταση από τους μεγαλοαστούς.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Φίλη Κατερίνα,

Φυσικά και απευθυνόμαστε και στους μικροαστούς (δηλαδή στο μικρό κεφάλαιο), κυρίως όμως απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας, δηλαδή στους εργαζόμενους και άνεργους, που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Ο κόσμος της εργασίας στη μεγάλη του πλειοψηφία, δυστυχώς έχει πολύ συντηρητικές απόψεις σε ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Έχει αυτό που λέμε "μικροαστική νοοτροπία".

Κανένα αντί-μικροαστικό σύνδρομο δεν έχουμε, σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους φορείς της μικροαστικής νοοτροπίας. Αυτό που θέλουμε είναι να συμβάλλουμε, ώστε να αλλάξει αυτή η συντηρητική νοοτροπία.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΩΝ.
ΑΛΛΑ ΜΑΧΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, την οποία πιστεύουμε ότι υποθάλπει ο ίδιος ο καπιταλισμός (με την αγαστή συνεργασία της Εκκλησίας ΑΕ)

Ακριβώς λοιπον επειδή απευθυνόμαστε στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, θέλαμε ο τίτλος της αφίσας να τραβάει το μάτι, και να γίνει απόλυτα κατανοητό σε ΟΛΟΥΣ για τί ακριβώς μιλάμε. Θεωρήσαμε ότι η φράση "γάμος ομοφυλόφιλων" θα γίνει πιο κατανοητή, σε σύγκριση με το "γάμος ομόφυλων". Αυτό είναι όλο.

Με τη μεγαλοαστική τάξη, προφανώς και δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση.


Κατερίνα, δε θέλω να σου απαντήσω στο ίδιο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΑΤΟ ύφος στο οποίο μου γράφεις.
Πες μου όμως κάτι:
Πώς μπορείς και συνάγεις αβίαστα το συμπέρασμα ότι εμείς ως Κόκκινη Ορχήστρα, Κόκκινο, και ΟΚΔΕ-Σπάρτακος "χρησιμοποιούμε τα αιτήματα των ομοφυλόφιλων για να ανοίγουμε ή να συντηρούμε κόντρες με άλλες ομάδες;"
Αυτό είναι μία ΠΟΛΥ βαριά κουβέντα, Κατερίνα...
Προφανώς και πρέπει να τεκμηριώσεις αυτήν σου την κατηγορία.

Όσο για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, λες να συμπυκνώνεται σε 15 σειρές κειμένου;; Διότι τόσα έγραψα σχετικά με αυτό το θέμα: 15 σειρές, που θεώρησα ότι σχετίζονται με τη συζήτηση.

Κανένα λόγο από κανένα μπαλκόνι δεν έβγαλα:
Απλά είπα το αυτονόητο:
Όταν κάνεις κριτική, πιστεύω ότι η κριτική σου πρέπει να ακολουθείται και από αντιπρόταση. Αν όσα κάνουμε εμείς, ως Κόκκινη Ορχήστρα και Κόκκινο σου φαίνονται ανώριμες και λάθος δράσεις, μας ενδιαφέρει πολύ να μάθουμε ποιές πιστεύεις ότι είναι οι ώριμες και σωστές δράσεις. Και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να τις εφαρμόσουμε κιόλας.
Αυτό δεν είναι κήρυγμα από του άμβωνος.
Είναι ειλικρινές ενδιαφέρον για διάλογο.

Παρεπιπτόντως, είμαι και εγώ ο ίδιος ομοφυλόφιλος. Και σίγουρα δε θα ήθελα να χρησιμοποιούνται τα gay αιτήματά μου, για να συντηρηθούν κόντρες με άλλους αριστερούς, που είναι είτε εχθρικοί είτε αδιάφοροι προς τους ομοφυλόφιλους. Αν διαπίστωνα κάτι τέτοιο στο Κόκκινο, δεν υπήρχε περίπτωση να συνέχιζα να αρθογραφώ στο "περιοδικό Κόκκινο" για το ΛΟΑΤ ζήτημα:
http://www.kokkino.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1925:2010-11-05-12-02-58&catid=30&Itemid=85
Το παραπάνω κείμενό μου το Κόκκινο το έβαλε στο "σαλόνι" του περιοδικού, κάτι που δείχνει πόσο μεγάλη σημασία δίνει στον αγώνα για ίσα δικαιώματα για τους ομοφυλόφιλους.

Σε διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι το ενδιαφέρον του Κόκκινου, της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος και της Κόκκινης Ορχήστρας για το ΛΟΑΤ ζήτημα είναι ειλικρινέστατο, και βασίζεται στο ότι πιστεύουμε πως
"Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ Ο Λ Ω Ν ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ".

Και πάλι φιλικά,
Στρατής,
φίλος της Κόκκινης Ορχήστρας, του Κόκκινου και της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος.

Ανώνυμος είπε...

@ Κατερίνα σ-Μ.

Οι φρασεις "δε μου χρειαζονται μαθηματα" και "οταν πηγαινες εσυ εγω γυριζα" φτανουν και περισσευουν νομιζω.Δε χρειαζεται να πεις κατι αλλο,το πιασαμε το νοημα :-)

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

the_man,
χαίρομαι που κατάλαβες, πάντα προσπαθώ να είμαι σαφής. Τώρα που το έπιασες, τσάκω το γερά να μην σου φύγει.
:-)


Στρατή, σόρρυ. Ψιλοβαρέθηκα την καθοδήγηση.
Καλό αγώνα!

Στρατής Γατελούζος είπε...

Κατερίνα, επιμένω να τεκμηριώσεις την κατηγορία σου ότι το Κόκκινο, η Κόκκινη Ορχήστρα και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος "χρησιμοποιούμε τα αιτήματα των ομοφυλόφιλων για να ανοίγουμε ή να συντηρούμε κόντρες με άλλες ομάδες".
Δεν μπορείς να πετάς μια σκληρή και πολύ βαριά κατηγορία και μετά να λες ότι "ψιλοβαρέθηκα".......

I am all ears.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Στρατή,
τεκμηριώνω και τελειώνω: μετά το πρώτο σχόλιο του gay super hero που αφορούσε στην λανθασμένη διατύπωση του αιτήματος, ομολόγησες πως το κάνατε "επίτηδες" και μετά από σκέψη, με σκοπό "να τραβήξετε το μάτι των συντηρητικών αστών της πόλης".

Ότι αδιαφορείτε για την σωστή διατύπωση του αιτήματος και σκοπίμως το υποβάλετε λανθασμένα, το ερμηνεύω ως πρόθεσή σας να κοντράρετε, μέσω της αφίσας, που αφορούσε αποκλειστικώς σε ένα αίτημα της λοαδ κοινότητας, τους "συντηρητικούς αστούς" και τους "μικροαστούς" όπως έγραψες στην συνέχεια. Οι "μικροαστοί" είναι κι αυτοί μία κοινωνική ομάδα που περιλαμβάνει το ποσοστό ομοφυλοφίλων που αναλογεί στον αριθμό της, και που εσείς οι ...μεγαλοαστοί είστε απέναντί τους, είστε σε κόντρα, και θέλετε να τους ...διαφωτίσετε. Ως μικροαστή κι εγώ που, όμως, όπως οι χιλιάδες των μικροαστών ΔΕΝ χρειάζομαι διαφώτιση από αυτόκλητους "προστάτες" και, προφανώς αυτοπροσδιοριζόμενους ως "προοδευτικούς", βρίσκω απαράδεκτο το να βρίσκετε ευκαιρία να με κοντράρετε μέσα από την "αλληλεγγύη" που επιδεικνύετε προς τους λοαδ. Αν όντως σας ενδιαφέρει το ζήτημα, οι αρμόδιοι υπουργοί και τα κοινοβουλευτικά κόμματα της προτίμησής σας αναμένουν την πίεσή σας, με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εμείς οι μικροαστοί δεν έχουμε την αρμοδιότητα να ικανοποιήσουμε το αίτημα. Και θα περιμένουμε να μας ενημερώσετε τι κάνατε προς την σωστή κατεύθυνση.

Είναι δικαίωμά μου να κρίνω όπως νομίζω αυτά που έγραψες. Έτσι το κρίνω λοιπόν, έτσι τ' ομολογώ. Αν εσύ θέλεις να το παίξεις αδίκως εγκαλούμενος και να το εισπράττεις ως "κατηγορία", είναι δικό σου πρόβλημα.

Αυτά και τέλος από εμένα. Ήμουν παραπάνω από σαφής - στο ζωγράφισα.

Στρατής Γατελούζος είπε...

Κατερίνα,

Δε θα επανέλθω στο θέμα του μικροαστισμού και ότι τάχα μου εμείς θέλουμε να τους διαφωτίσουμε (με τον απαξιωτικότατο τρόπο που το θέτεις...) Σου τα ανέλυσα διεξοδικότατα σε προηγούμενη απάντησή μου.

Διαφωνούμε ΚΑΘΕΤΑ με την άποψή σου ότι πρέπει να πιέζουμε μόνο στο επίπεδο της Βουλής. Θεωρούμε ότι τα αιτήματά των ομοφυλόφιλων πρέπει να γίνουν αιτήματα ΟΛΗΣ της εργατικής τάξης, αλλά και των μικροαστών, δηλαδή των μικρών κεφαλαιούχων.

Όμως αρκετά πλέον με την ευγένεια και την ψυχραιμία με την οποία σου απαντούσα ως τώρα.
Θα σε ερμηνεύσω και εγώ, όπως ΕΓΩ το βλέπω το θέμα:
Θεωρώ ΕΝΤΕΛΩΣ κακοπροαίρετη τη στάση σου. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΓΑ ΞΙΓΚΙ...

Αυτό που έγραψα και το διαστρεβλώνεις κατά το δοκούν, είναι ότι θέλαμε η αφίσα να τραβάει το μάτι του συντηρητικού μικροαστού της πόλης. Προφανώς και αναφερόμουν στους STRAIGHT μικροαστούς, οι οποίοι ενδεχομένως και να μην κατανοούσαν αμέσως τον όρο "Γάμος ομοφύλων". Γι' αυτό και επιλέξαμε να βάλουμε στην αφίσα "Γάμος ομοφυλόφιλων".

Εννοείται ότι δεν αναφερόμουν στους Gay μικροαστούς. Για αυτούς ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως είναι δεδομένο ότι γνωρίζουν τί είναι ο γάμος ομοφύλων και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως θεωρώ ότι αποδέχονται το αίτημα για ίσα δικαιώματα.

Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των straight της εργατικής τάξης (και πολλοί κρυφογκεί) είναι εναντίον του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Μην προσπαθείς ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ να ανακαλύψεις ότι προσβλήλθηκες ως "μικροαστη". ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ!!
(εκτός κι αν είσαι straight εργαζόμενη και διαφωνείς με τα ίσα δικαιώματα στους gay)

Νομίζω στο έκανα τελείως λιανό. Όχι μόνο στο ζωγράφισα, αλλά στο έπαιξα και στο ...πιάνο.

Εκτός βέβαια κι αν θέλεις να το παίξεις "προσβεβλημένη".
Δικό σου πρόβλημα.
(για να χρησιμοποιήσω το ΙΔΙΟ ακριβώς υφάκι σου.....)

Φιλικά,
Στρατής.

ΥΓ. Ούτε λέξη δεν είπες σχετικά με το ότι η Κόκκινη Ορχήστρα, το Κόκκινο και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος "χρησιμοποιούμε τα αιτήματα των ομοφυλόφιλων για να ανοίγουμε ή να συντηρούμε κόντρες με άλλες ομάδες". Από πού προκύπτει αυτό; Πώς το τεκμηριώνεις;;;;
Γιατί τέτοια μούγγα επί αυτόυ του θέματος;;; Πετάς μια ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ, και μετά δηλώνεις και αγανακτισμένη από πάνω!

Όσο κι αν ψάξεις, Κατερίνα, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙΣ. Η Κόκκινη Ορχήστρα, το Κόκκινο και η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος είναι οργανώσεις που έχουν στ' αλήθεια ως προτεραιότητά τους τα ζητήματα των ΛΟΑΤ. Και τα μέλη και οι φίλοι αυτών των οργανώσεων, προσπαθούμε σε σταθερή βάση και εντελώς ανιδιοτελώς και εθελοντικά να μαχόμαστε για την καθιέρωση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών και γενικά ίσων δικαιωμάτων.

Ανώνυμος είπε...

Ελα ρε κοπελια,μην εκτιθεσαι αλλο,κριμα ειναι....:-)