30.3.19

ΠΡΟΒΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ QUEER ΔΥΣΤΟΠΙΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - 2


Τον Ιανουάριο του 2018, η οργάνωση «ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαιδευτικών» Πολύχρωμο Σχολείο διαμαρτυρήθηκε με επιστολή της στην Athens Voice επειδή στην ετήσια ανασκόπηση του Gay Super Hero, φωτογραφία από το δημοσιευμένο υλικό της συνόδευε την είδηση ότι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην ανάθεση από το Υπουργείο Παιδείας σε ΜΚΟ της διοργάνωσης θεματικής εβδομάδας με θέμα τις «Έμφυλες Ταυτότητες» στα γυμνάσια. Στην επιστολή τους ισχυρίζονταν ότι είναι «άτυπη συλλογικότητα» χωρίς νομική μορφή, ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των εγκεκριμένων ΜΚΟ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας εκπαιδευτικοί. Ισχυρίζονταν επιπλέον ότι η συγκεκριμένη αναφορά πυροδοτεί «θεωρίες συνωμοσίας» περί εντάσεων μεταξύ της συγκεκριμένης οργάνωσης και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η επιστολή τους δημοσιεύτηκε στην Athens Voice η οποία αφαίρεσε την επίμαχη φωτογραφία εξαιτίας της διαμαρτυρίας. Η παρέμβαση αυτή ήταν πιθανώς και ο λόγος που ο GSH διέκοψε τη συνεργασία του με το free press έντυπο. 

Σήμερα μαθαίνουμε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ έχει ανέβει νέο επιμορφωτικό υλικό σχεδιασμένο από το Πολύχρωμο Σχολείο με θέμα την «αποδόμηση των έμφυλων στεροτύπων», το οποίο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υλικό που θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυαδικότητα του φύλου (την οποία και χαρακτηρίζουν «κοινωνικά επιβαλλόμενη»), αναφέρεται επανειλημμένα σε «τρανς παιδιά» με έμφαση στις προκαταλήψεις που αυτά αντιμετωπίζουν και εισάγει στα σχολεία με τη σφραγίδα της ...επιστημονικής αυθεντίας την αμφιλεγόμενη ορολογία των αγγλόφωνων σπουδών φύλου (με γλωσσάρι που περιλαμβάνει τους όρους queer, non-binary, intersex κτλ). Ταυτόχρονα στα ίδια δημοσιεύματα παρατίθεται έρευνα του Πολύχρωμου Σχολείου με βάση την οποία κατακεραυνώνονται οι εκπαιδευτικοί για την «αρνητική τους στάση» απέναντι στο πρόγραμμα. Με την επισήμανση πάντως ότι η υλοποίησή του είναι πλέον υποχρεωτική οπότε κάθε κατεργάρης πρέπει να γυρίσει στον πάγκο του...Τα συμπεράσματα δικά σας. 


2 σχόλια:

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Τώρα πρόβες για ανέβασμα του έργου και στα μικρά νησιά, μέσα από "μη κερδοσκοπικά και πολιτιστικά κέντρα" που διατηρούν "Σχολεία Εκπαιδευτικών" -ό,τι δηλώσεις είσαι, είπαμε-, και που έχουν ως έργο να ...εκπαιδεύουν ...εκπαιδευτικούς. 'Eνα τέτοιο σχολείο δρα και στον Πόρο και παρέχει "Συμπεριληπτική Εκπαίδευση για Όλα τα Φύλα" δι' αφίσας με όνομα αρχείου "Poster-gender-neutrality" (όλα τα φύλα λέμε, όχι μόνο τα μισά).

Μετά την ...συμπεριληπτική για όόόόλα τα φύλα, κάνει νέα σεμινάρια για την ...σωστή προετοιμασία των εκπαιδευτικών (και γονέων αυτή τη φορά) ώστε να έχουν γερά εφόδια για τις Έμφυλες ταυτότητες της Θεματικής Εβδομάδας στα γυμνάσια. Δωρεάν, και όχι μέσα στα σχολεία. Ακόμα.

Τις πάπιες ποιούσες, οι διοργανώτριες, και η διδάσκουσα -γυναίκες είναι- δεν έχουν απαντήσει σε σχόλιά μου/ερωτήσεις, που έχω υποβάλει σε σχετικές αναρτήσεις του τοπικού ειδησεογραφικού ιστότοπου. Προφανώς έχουν καταλάβει ότι δεν πιπιλάω δάχτυλο.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Να βάλετε και "USA Queer Dystopia I, II, III, IV... κ.λπ." όπως προβλέπει ένα αναγνώστι σας που δεν τολμά να σχολιάσει εδώ και ...εκπαιδεύει ανυποψίαστους και αφελείς σε άλλη γειτονιά.