Η παραδοσιακή
φανουρόπιτα
Mέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄ / Ψήσιμο: 50΄
Υλικά: Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό
αριθμό (7 ή 9) υλικών.
1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
1 κούπα σπορέλαιο + επιπλέον για
το ταψί
1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
2 κουτ. σούπας κονιάκ
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο
του + επιπλέον για το ταψί
3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κούπα καρύδια, σπασμένα
1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για
πασπάλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί
διαμέτρου 30 εκ.
Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το
ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά,
και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και
ψήνουμε για 50 λεπτά.
Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά
μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει,
πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη. Μυστικό Δεν ρίχνουµε µεµιάς όλο το
αλεύρι, γιατί µπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύµη βγει σκληρή, µπορούµε να
ρίξουµε λίγο περισσότερο χυµό. (kathimerini.gr )
Η πίτα του Αγίου Φανουρίου είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου (27/08) και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία. Επίσης έχει επικρατήσει και ως έθιμο για να προσφέρεται η πίτα ως μια ευλαβική χειρονομία των πιστών για την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου