2.7.16

Ο ΟΗΕ ΑΠΟΚΤΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΔ ΘΕΜΑΤΑ

Tο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να δημουργήσει την πρώτη θέση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΔ κοινότητας (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί).
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης ύστερα από μαραθώνια συζήτηση.
«Είναι ένας σημαντικός σταθμός» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ρολάντο Γκόμες στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW), που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε την απόφαση ιστορική.
Ο εμπειρογνώμονας, ο οποίος θα διορίζεται για 3 χρόνια, θα έχει ως αποστολή την προστασία κατά της βίας και των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Θα πρέπει να εργάζεται σε συνεργασία με τα κράτη για να ενθαρρύνει την υιοθέτηση και την εφαρμογή μέτρων που συμβάλλουν στην προστασία των μελών της κοινότητας.
Η απόφαση -η οποία προτάθηκε από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, το Μεξικό και την Ουρουγουάη- υιοθετηθηκε από 23 κράτη μέλη (από 47 συνολικά).
Δεκαοκτώ ήταν αντίθετα (μεταξύ των οποίων η Ρωσία και η Κίνα), ενώ 6 απείχαν (μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική).
Στην απόφαση καλούνται όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργάζονται με τον εμπειρογνώμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: