26.4.14

ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ "ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΛΟΑΝ"

Τζο Όρτον: μισό αιώνα μετά αποκαθίσταται το πιο προκλητικό έργο του
O Τζο Όρτον (1933-1967) έριξε το γάντι στον συντηρητισμό των Βρετανών με τις μακάβριες κωμωδίες του.
Μάνια Στάικου (clickatlife.gr, 23/4/2013)
Στην Ελλάδα τα δημοφιλέστερα έργα του είναι τα «Loot» και «Τι είδε ο μπάτλερ». Όμως το αριστούργημά του με το οποίο «συστήθηκε» στο κοινό της εποχής του ήταν το «Entertaining Mr Sloane» το 1964.
Μισό αιώνα μετά από την επεισοδιακή πρεμιέρα του, το έργο αποκαθίσταται επιτέλους στην αρχική μορφή του, χάρη στην έρευνα της ακαδημαϊκού Έμμα Πάρκερ από το Πανεπιστήμιο του Leicester. Ο Τενεσί Ουίλιαμς είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη μαύρη κωμωδία ως «από τα πιο αστεία έργα» που είχε δει ποτέ. Κι όμως το τολμηρό ερωτικό τρίγωνο του θεατρικού είχε σοκάρει κοινό και κριτικούς, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τη φήμη του Τζο Όρτον. 
Στην υπόθεση του έργου, δύο μεσήλικα αδέλφια, η Κάθυ και ο Εντ, διεκδικούν  την ερωτική προσοχή του αινιγματικού, νεαρού «Άδωνη», του Σλόαν, ο οποίος αναστατώνει την οικογενειακή ρουτίνα. Όμως το παρελθόν του επισκέπτη είναι σκοτεινό, όπως υποψιάζεται ο Κεμπ, ο ηλικιωμένος πατέρας των δύο αδελφών.
Σύμφωνα με την έρευνα της Έμμα Πάρκερ, ο Τζο Όρτον ήθελε ο ήρωάς του, ο  Σλόαν να είναι 17 και όχι 20 ετών- όπως παρουσιάζεται στην γνωστή εκδοχή του κειμένου. Μια «λεπτομέρεια» αποκαλυπτική της προσπάθειας να γίνει το έργο λιγότερο προκλητικό. 
«Πολλοί επικεντρώνονται στη ζωή του Τζο Όρτον και ήθελα να επαναφέρω την προσοχή στο έργο του. Νομίζω ότι το Entertainining Mr Sloan είναι το καλύτερο θεατρικό του παρότι πολλοί πιστεύουν ότι αποτελεί τον προπομπό των Loot και Τι είδε ο Μπάτλερ», υποστήριξε η Έμμα Πάρκερ.
Το τραγικό τέλος του Τζο Όρτον ήρθε σε ηλικία μόλις 34 ετών, όταν τον σκότωσε ο εραστής του και επίσης συγγραφέας, Χάλιγουελ με εννιά σφυριές στο κεφάλι, λίγο πριν αυτοκτονήσει και ο ίδιος. Στο πανεπιστήμιο του Leicester βρίσκεται το πλήρες αρχείο του Τζο Όρτον.
Σε δηλώσεις της, η Έμμα Πάρκερ τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου, τόσο για το βρετανικό θέατρο όσο και για το κίνημα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων: ο Τζο Όρτον «ως συγγραφέας της εργατικής τάξης και γκέι παρουσίασε τον ομοφυλόφιλο πόθο στη σκηνή πριν νομιμοποιηθεί η ομοφυλοφιλία το 1967 και το κατόρθωμά του ήταν τεράστιο».

1 σχόλιο:

Ξενικός είπε...

ο Sloan των 17 ετών δεν θα ήταν Mr Sloan. Χάνοντας το "Mr" θα κέρδιζε ασφαλώς πόντους γοητείας...
Ξενικός