23.4.14

Ο ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


Η έκθεση «Ο Αδριανός και η Ελλάδα. Η Villa Adriana μεταξύ κλασικής και Ελληνιστικής Περιόδου», στη Ρώμη, είναι αφιερωμένη στην στενότατη σχέση του ρωμαίου αυτοκράτορα με την Ελλάδα, με εκθέματα προερχόμενα από την Ελλάδα και με την καλλιτεχνικές μαρτυρίες που φιλοξενούνται στην βίλα του Αδριανού στο Τίβολι, λίγο έξω από την Αιώνια Πόλη.
Πρόκειται για πενήντα έργα, είκοσι εκ των οποίων προέρχονται από την Ελλάδα. Η έκθεση διοργανώνεται από την Eφορία Aρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το ιταλικό υπουργείο πολιτισμού κάνει λόγο για «έργα τεράστιας αξίας τα οποία δανείστηκαν από την Ελλάδα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο εξωτερικό».
Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και Νομισματικού Μουσείου, Γιώργος Κακαβάς, ο οποίος πήρε μέρος στην τελετή εγκαινίων, τόνισε ότι «είναι σημαντικό ότι η έκθεση αυτή συμπίπτει με τα δυο εξάμηνα ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην ευρωπαϊκή Ένωση. Μια έκθεση αφιερωμένη σε έναν ρωμαίο αυτοκράτορα που αγάπησε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα, την οποία ήθελε να μετατρέψει σε πολιτιστική πρωτεύουσα της εποχής του».
Όπως εξήγησε ο κ. Κακαβάς «το σημαντικότερο έργο είναι ένα πορτραίτο του Αντίνοου, που βγαίνει για πρώτη φορά από την Ελλάδα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ένα έργο με μεγάλη συμβολική σημασία, το οποίο συμβάλει στο να τονισθεί ακόμη περισσότερο η φιλία της αρχαίας Ρώμης με την Αθήνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: