1.9.12

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΤΣΕΣ

Μαρμελάδα με σύκα κι αποξηραμένες πιπερίτσες
του Yuri de Gortari

Υλικά
1 κιλό σύκα (χωρίς την φλούδα)
500 γρ. ζάχαρη
1 μεγάλο λεμόνι
1 ποτήρι κρασιού σκούρο ρούμι (ή κόκκινο ξηρό κρασί)
2 chiles pasilla
1 chile guajillo
1 chile ancho
1 chile de árbol
1 chile mulato
1 ποτήρι κρασιού νερό
(προαιρετικά μπαχάρι, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο)

Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τις αποξηραμένες πιπεριές από το βράδυ σε χλιαρό νερό και το πρωί τις αλέθουμε στην μουλινέτα. Εναλλακτικά, τις βράζουμε όπως είναι αποξηραμένες σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν και πάλι τις αλέθουμε στην μουλινέτα.
Αφήνουμε τα σύκα με το νερό και την ζάχαρη για μία ώρα στην κατσαρόλα, αφού τα ανακατέψουμε καλά.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και μόλις αρχίσει η μαρμελάδα να βγάζει φουσκάλες, χαμηλώνουμε και προσθέτουμε τις πιπεριές και τον χυμό λεμονιού. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα, ανακατεύοντας συνέχεια γιατί κολλά εύκολα. Ξαφρίζουμε όπου χρειαστεί. Προς το τέλος προσθέτουμε και το ρούμι.
Για να βεβαιωθούμε ότι έχει πήξει επαρκώς η μαρμελάδα, βάζουμε μια κουταλιά σε πιατάκι στην κατάψυξη για 2 λεπτά. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε την πυκνότητα, αν δηλαδή χωρίζει το μείγμα όπως περνάμε το κουτάλι από το πιατάκι.
Η καυτερή και πικάντικη αυτή μαρμελάδα ταιριάζει πολύ με αλμυρά σκληρά τυριά, φρέσκα κρεμώδη λευκά αλλά και σαν "αλοιφή" σε μεγάλα κομμάτια κρέατος που ψήνονται στον φούρνο. Επίσης, και σαν συνοδευτικό κρεάτων.

Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο Sobreviviendo

Διαβάστε επίσης:
Sobreviviendo: Δάσκαλοι της μαγειρικής
Το απέναντι πεζοδρόμιο: ΜΕΞΙΚΟ 1810 - 2010. ΓΙΟΥΡΙ ΝΤΕ ΓΚΟΡΤΑΡΙ - ΕΝΤΜΟΥΝΤΟ ΕΣΚΑΜΙΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: