2.12.11

Ο ΕΛΙΟ ΝΤΙ ΡΟΥΠΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ;

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στο Βέλγιο, με την ορκωμοσία του Έλιο Ντι Ρούπο να αναμένεται τη Δευτέρα, δίδοντας τέλος σε 18 μήνες ακυβερνησίας.
της Μαριλίζ Φασουλοπούλου (axiaplus.gr, 2/12/2011)
Φως στο τούνελ μετά από 537 ημέρες ακυβερνησίας βλέπει επιτέλους το Βέλγιο. Μια εξέλιξη άκρως σημαντική, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη λύση ενός σημαντικού πολιτικού αδιεξόδου στο πυρήνα της κλονιζόμενης από τη κρίση χρέους Ευρωζώνης.
Πραγματικά, μετά και τη τυπική έγκριση του Βασιλιά Αλβέρτου Β', ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, κ.Έλιο Ντι Ρούπο, οι διαδικασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να είναι γοργές -μεταξύ αυτών με τη διανομή των υπουργείων του νέου υπουργικού συμβουλίου- με στόχο την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού τη Δευτέρα. Μιας κυβέρνησης με συνολικά έξι κόμματα, Σοσιαλιστές, Φιλελευθέρους και Χριστιανοδημοκράτες, από αμφότερες τις κοινότητες της χώρας, τους Βαλόνους και τους Φλαμανδούς.
Όσον αφορά στο νέο πρωθυπουργό, τον 60χρονο Σοσιαλιστή Έλιο Ντι Ρούπο, γιο πάμφωτων Ιταλών μεταναστών, θα είναι μόλις ο δεύτερος γαλλόφωνος επικεφαλής της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια, ο πρώτος Σοσιαλιστής ηγέτης από το 1974, όπως και ο πρώτος ανοιχτά δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός χώρας μέλους της Ε.Ε., με ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: