30.4.06

"ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ" ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΚΕΪ ΚΟΣΜΟ (;;!!!)

Oι περιπέτειες ενός ετεροφυλόφιλου ζευγαριού από τον Bλαδίμηρο Kυριακίδη
«Παράνομοι» σε έναν γκέι κόσμο
Του Π. Κάγιου
Aπό την... ανάποδη μάς μαθαίνει τις σχέσεις η ταινία «Straight story» με τον Bλαδίμηρο Kυριακίδη, όπου η ομοφυλοφιλία είναι το «νόμιμο» και η ετεροφυλοφιλία το «παράνομο» και διαφορετικό
To «Straight story» του Βλαδίμηρου Κυριακίδη είναι μια καθαρόαιμη κωμωδία που άρχισε τα γυρίσματά της και φιλοδοξεί να μας μάθει τα πάντα γύρω από τις σεξουαλικές σχέσεις, αλλά απ' την... ανάποδη. Σε μια κοινωνία όπου φυσιολογικές είναι μόνο οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, τι πιο «φυσιολογικό» από το να τα παίζει ο ένας από τους δύο μπαμπάδες σου γιατί είσαι straight, να παθαίνει την πλάκα της η μαμά σου επειδή δεν είσαι λεσβία και να πλακώνει η αστυνομία στο straight bar! Ή, ακόμα πιο... διαστροφικά να ακούγεται το «φύγε Στέλιο, κρατάω μαχαίρι» ανάμεσα σε δύο άντρες ερωτικούς συντρόφους σε στιγμή ακραία σύγκρουσης, θυμίζοντας τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Φούντα!
«Πρόκειται για μια ανατρεπτική, ερωτική κωμωδία, που αποσκοπεί μέσα από παρεξηγήσεις, αντεστραμμένες καταστάσεις των ερωτικών σχέσεων όπως τις ξέρουμε στην κοινωνία μας, να χαρίσει με το παράλογο χιούμορ της το γέλιο στον θεατή» λέει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης γι' αυτή την πρώτη σεναριακή και σκηνοθετική του απόπειρα (σενάριο και σκηνοθεσία μαζί με την ηθοποιό και σύντροφό του Έφη Μουρίκη). Μια ανατρεπτική κωμωδία η οποία, μάλιστα, είναι ανεξάρτητη παραγωγή και δεν χρειάστηκε το κρατικό δεκανίκι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και βρήκε στήριξη από ιδιωτικές εταιρείες (Αργοναύτες, Audiovisual - Προοπτική) με στόχο να επικοινωνήσει με το μεγάλο κοινό και όχι να απευθυνθεί σε μια μικρή ομάδα φανατικών σινεφίλ.
Ο Γιάννης και η Σοφία, λοιπόν, του «Straight story», είναι δύο νέοι που έχουν την ατυχία να... ερωτευτεί ο ένας τον άλλον! Οι γονείς τους παθαίνουν πολλαπλά... εγκεφαλικά μόνο και μόνο στο άκουσμα αυτής της σχέσης, οι γείτονες αλλάζουν πεζοδρόμιο όταν τους συναντούν, οι μεγαλύτεροι απαιτούν το κλείσιμο των μπαρ όπου συχνάζουν αυτά τα... μιάσματα και όλη η κοινωνία ανεξαιρέτως θέλει να ξεφορτωθεί αυτούς τους ανώμαλους και τους ομοίους τους!
Γιατί όμως αυτή η εκκολαπτόμενη σχέση αντιμετωπίζεται σαν... έγκλημα; Ποιο είναι το κουσούρι της;
«Ότι είναι straight! Ο Γιάννης και η Σοφία είχαν την... κακή τύχη να γεννηθούν σε έναν διαφορετικό κόσμο από τον δικό μας, όπου το φυσιολογικό είναι να ερωτεύονται, να παντρεύονται και να κάνουν οικογένειες μόνο άτομα του ίδιου φύλου. Οι οικογένειες αποτελούνται μόνο από μπαμπάδες ή μαμάδες και οποιοσδήποτε τολμήσει να ισχυριστεί ότι καμία φορά και τα ετερώνυμα έλκονται μπαίνει σε μαύρη λίστα» απαντάει ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, έχοντας, κιόλας, μπει στο κλίμα της ταινίας και του ρόλου του. Άλλωστε αυτές τις ημέρες φώναξε για πρώτη φορά το πρώτο «μοτέρ, πάμε!» και άρχισαν τα γυρίσματα. «Αν νομίζετε, τελικά, ότι ξέρετε τα πάντα για τις σχέσεις "από την καλή", ήρθε η ώρα να τις μάθετε και από την... ανάποδη!»
Τους ρόλους της ομοφυλόφιλης, φυσιολογικής, κοινωνίας τού «Straight story» θα μοιραστούν μαζί με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άνθιμος Ανανιάδης, Κανελλίνα Μενούτη, Μένη Κωνσταντινίδου, ενώ τον βίο τους θα φωτίσει ο διευθυντής φωτογραφίας Σίμος Σαρκετζής και την εκτέλεση παραγωγής θα κάνει ο Γιάννης Ιακωβίδης της «Πολίτικης κουζίνας» και των «Νυφών».
Λένε ότι η κοινωνία μας μοιάζει «σαλεμένη», αλλά παραμένει «συντηρητική». Τι ρόλο έρχεται να παίξει μια κωμωδία σαν το «Straight story»;
«Το χιούμορ θα βγαίνει μέσα από τις καταστάσεις και το παράδοξο του θέματος. Σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι η ερωτική έλξη των δύο... παράνομων πρωταγωνιστών (Γιάννη - Σοφία), ώστε να μπορέσει ο θεατής να ταυτιστεί με τους ήρωες. H αισθητική της ταινίας θα δώσει μία ανάταση στα χρώματα και μια άλλη διάσταση κόντρα στο γκρίζο της σημερινής Αθήνας. Οι χώροι, προσεκτικά επιλεγμένοι, θα αναδείξουν τη μοντέρνα πλευρά της πόλης μας, όπως και το στάιλινγκ των ηθοποιών».
Πώς θα παρασύρετε τον θεατή στη λογική του κόσμου της ταινίας σας; Δεν φοβάστε μήπως όλη αυτή η ιστορία δεν γίνει πιστευτή;
«Ο ρυθμός της ταινίας θα είναι γρήγορος, με κίνηση μηχανής, καταγράφοντας, έναν άλλο ρεαλισμό από αυτόν που ξέρουμε και το στοίχημα είναι το παρανοϊκό και το ανορθόδοξο να λαμβάνεται από τον θεατή ως κοινό γούστο της πλειοψηφίας. Κάτι, εδώ που τα λέμε, το οποίο δεν θέλει και μεγάλη προσπάθεια στις μέρες μας!».
.
(Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ 29-04-2006)

Δεν υπάρχουν σχόλια: