26.2.18

ΑΥΤΟΚΡΑΤΩΡ ΑΔΡΙΑΝΟΣ

Αυτοκράτωρ Αδριανός του Χρήστου Λιακόπουλου 

Σε ένα κείμενο μεστό, ξετυλίγεται η πορεία του φιλέλληνα αυτοκράτορα, του πολύπλευρου Αδριανού. Περιγράφεται γλαφυρά η διαδρομή του, από τα παιδικά του χρόνια, έως το τέλος. Μοιάζει με έναν απολογισμό της ζωής του.
Ο Αδριανός προσπάθησε να είναι διαφορετικός από πολλούς προκατόχους του και μετέπειτα αυτοκράτορες, καθώς διέγραψε τα χρέη των πολιτών προς το κράτος, μοίρασε σε ακτήμονες εδάφη που είχαν αφήσει ακαλλιέργητα οι μεγάλοι ιδιοκτήτες, αύξησε την ελευθερία των γυναικών, εξανθρώπισε τον νομικό κώδικα. ‘Έχτισε βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, λουτρά, ναούς και θέατρα.
Το έργο εστιάζει ιδιαίτερα στον θαυμασμό του για το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, στις μελέτες του, στις επιρροές από τις διδασκαλίες των στωικών και των επικούρειων. Αλλά και στον μεγάλο του έρωτα, για τον νεαρό Αντίνοο.
Έναν έρωτα που είχε τραγικό τέλος, αυτό του Αντίνοου και τον ανείπωτο πόνο του Αδριανού.
Η παράσταση φωτίζει τις σκιές του χρόνου, της ψυχής και του πνεύματος του ήρωα, με τρόπο ώστε η μυθοπλασία να σέβεται την ιστορία.
Εκεί όπου η λευκή τήβεννος του Αδριανού, θα μπορούσε να δώσει την φωτεινή πλευρά της προσωπικότητας και την αγάπη για την καθαρότητα του πνεύματος και  η πορφύρα, την αυτοκρατορική υπεροχή. (writersgang.com)


Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
Τηλ.: 2103428650

Παραστάσεις: Τετ. 7 μ.μ. Μέχρι : 2/4


Δεν υπάρχουν σχόλια: