24.3.17

Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΙΑΔΑΣ

Η κρυφή γοητεία της γενειάδας
Η τριχοφυΐα του προσώπου ενισχύει το σχήμα της σιαγόνας και τονώνει το σεξαπίλ, κατά τους επιστήμονες
tovima.gr, 24/3/2017
Αν ανήκετε στη μερίδα των ανδρών που δεν υποστηρίζουν την τριχοφυΐα του προσώπου, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Νέα σκωτσέζικη μελέτη έδειξε ότι η γενειάδα δεν έχει γίνει τυχαία η τελευταία λέξη της μόδας, αφού κάνει τους άνδρες που την υιοθετούν ακαταμάχητους!
Σύμφωνα με τους ερευνητές των πανεπιστημίων της Γλασκώβης και Σεντ Αντριους, κάτι τέτοιο συμβαίνει ακριβώς επειδή τα γένια ενισχύουν το σχήμα της σιαγόνας, φαρδαίνοντας το σχήμα του προσώπου, γεγονός που εξελικτικά συνδέεται με την αρρενωπότητα και το σεξαπίλ.
Οι ειδικοί έδειξαν σε εθελοντές φωτογραφίες φρεσκοξυρισμένων και γενειοφόρων ανδρών. Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι γενειοφόροι σημείωναν μεγαλύτερη επιτυχία, σε σχέση με τους υπολοίπους, ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για άνδρες με μικρό πιγούνι. Είδαν δηλαδή ότι τα γένια έκαναν τα λεπτά χαρακτηριστικά να μοιάζουν πιο ανδροπρεπή, χαρίζοντας στον κάτοχό τους μια πιο αρρενωπή εμφάνιση. Τα ξυρισμένα πρόσωπα, αντίθετα, με μικρότερο πιγούνι χαρακτηρίζονταν ως λιγότερο ελκυστικά.  
Στο πλαίσιο του πειράματός τους, οι ερευνητές ζήτησαν από περισσότερους από 700 εθελοντές (50% άνδρες - 50% γυναίκες) να αξιολογήσουν 37 ανδρικά πρόσωπα για την εμφάνισή τους κρίνοντας την ελκυστικότητα και την επιβλητικότητά τους. Οι γενειοφόροι με πιο πλατύ πρόσωπο ήταν εκείνοι οι οποίοι συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία αρρενωπότητας και σεξαπίλ.
Κατά τους ερευνητές, το πλάτος του προσώπου επηρεάζεται από τα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία έχει εκτεθεί ο άνδρας κατά τη διάρκεια της εφηβείας του: όσο υψηλότερα τα επίπεδα τεστοστερόνης, τόσο πιο πλατύ το ανδρικό πρόσωπο.
«Από τις απαντήσεις των εθελοντών προκύπτει ότι τα πυκνά γένια ενισχύουν την ανδρική γοητεία. Οι γενειοφόροι άνδρες και με μεγάλη σιαγόνα συγκέντρωσαν σαφώς υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους ξυρισμένους άνδρες με στενότερη σιαγόνα» αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Συνοψίζοντας, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα γένια σε γενικές γραμμές αποπνέουν αρρενωπότητα και επιβλητικότητα, πιθανότητα επειδή ενισχύουν το τυπικό σχήμα του ανδρικού προσώπου» καταλήγουν.
Εξελικτικά, από τον Δαρβίνο και έπειτα ο ρόλος της γενειάδας ως προς την επικράτηση κάποιων ανδρών έναντι άλλων έχει απασχολήσει πολλές φορές τους επιστήμονες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ξυρισμένοι άνδρες είναι σε θέση να αξιολογούν καλύτερα μια απειλή, ενώ το συγκεκριμένο στυλ επιτρέπει και στις γυναίκες να βλέπουν καθαρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου του πιθανού συντρόφου τους.
Αλλοι πάλι θεωρούν ότι τα γένια αποτελούν ένδειξη ανδροπρέπειας και υγείας, αντίστοιχη των εντυπωσιακών χρωματιστών φτερών των αρσενικών πτηνών. Χαρακτηριστικά, οι άνδρες των φυλών της Παπούα-Νέα Γουινέα χρησιμοποιούν τα γένια τους και με κινήσεις της κάτω σιαγόνας τους προσπαθούν να επιβληθούν στον αντίπαλό τους, στο πλαίσιο αγωνιστικών αντιπαραθέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: