25.2.15

ΜΑΔΡΙΤΗ. ΚΑΘΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ


Μαδρίτη: Καθαιρέθηκε ο διευθυντής ασφαλείας του μετρό για τον κατά προτεραιότητα έλεγχο των γκέι
Ο γενικός διευθυντής του μετρό θα συναντηθεί με εκπροσώπους συλλόγων προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων
Skai.gr, 254/2/2015
Καθαιρέθηκε τελικά από τα καθήκοντά του ο επικεφαλής της ασφάλειας στο μετρό της Μαδρίτης μετά την αποκάλυψη ενός εσωτερικού εγγράφου το οποίο ζητούσε από τους φύλακες να ελέγχουν κατά προτεραιότητα τους ομοφυλόφιλους, τους επαίτες και τους μουσικούς που επιβιβάζονταν στους συρμούς.
Μετά
από εσωτερική έρευνα με αφορμή "το αξιοθρήνητο μήνυμα που έστειλε ένας υπάλληλος μιας εταιρείας ασφαλείας, η διεύθυνση (του μετρό) αποφάσισε να επιβάλει πειθαρχικά μέτρα εναντίον δύο υπαλλήλων και να καθαιρέσει από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής της ασφάλειας στη Μαδρίτη" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η δημόσια εταιρεία. Η εταιρεία θεωρεί ότι ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας θα έπρεπε να αποτρέψει την αποστολή αυτού του εγγράφου.
Ο
γενικός διευθυντής του μετρό θα συναντηθεί με εκπροσώπους συλλόγων προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και των αστέγων "για να τους εξηγήσει τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες θλιβερές καταστάσεις στο μετρό" της Μαδρίτης. Το συνδικάτο UGT, το οποίο αποκάλυψε το έγγραφο, είχε απαιτήσει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Η
ομοσπονδία Λεσβιών, Ομοφυλοφίλων και Διαφυλικών της Μαδρίτης από την πλευρά της εξέφρασε "κατάπληξη και αγανάκτηση" για τις οδηγίες που δίνονταν στους φύλακες ασφαλείας, οι οποίες προσβάλλουν "την ισότητα που διασφαλίζεται από το Σύνταγμα" και υποκινούν ομοφοβικές συμπεριφορές.

Για να γίνει πιο κατανοητή η είδηση να διευκρινίσουμε ότι η αναφορά στους ομοφυλόφιλους γίνεται, χωρίς να αναφέρεται ρητά στο έγγραφο, σε σχέση με κάποιους σταθμούς του μετρό της Μαδρίτης που κατά τις νυχτερινές ώρες αποτελούν τόπους γνωριμίας ομοφυλοφίλων, κάποιες φορές με συμπεριφορές που δοκιμάζουν τα όρια της «δημοσίας αιδούς», συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως και της οικονομικής συναλλαγής.
Δικαίως οι ισπανικές λοαδ οργανώσεις διαμαρτύρονται για την αναφορά σε μια πληθυσμιακή ομάδα με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό της και όχι σε συγκεκριμένες παραβατικές συμπεριφορές.
Στην Ελλάδα να θυμίσουμε την σιωπή των αντίστοιχων λοαδ οργανώσεων-σφραγίδων όταν Δήμοι (Αθηναίων, Βουλιαγμένης κλπ) ή Νομαρχίες ξεπαστρεύουν τα σημεία συνάντησης και γνωριμίας των ομοφυλοφίλων με πολύ πιο προσβλητικό και βίαιο τρόπο. Κι ας μην μιλήσουμε για τις συχνά απαράδεκτες συμπεριφορές της δημοτικής Αστυνομίας, όταν υπήρχε, των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης και της Αστυνομίας.
Αντιθέτως κάποια στιγμή θα πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνυπάρξουν στον δημόσιο χώρο ομάδες με διαφορετικές (ερωτικές) συμπεριφορές κάτω από κοινά αποδεκτούς κανόνες κοσμιότητας και ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: