5.2.14

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΤΕΡΟΦΥΛΟ ΣΕΞ ΜΕ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το σεξ κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία 
Θετικές επιδράσεις σε πολλαπλά επίπεδα -Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα από μελέτες
tovima.gr, 4/2/2014

Το σεξ κάνει καλό στην ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών. «H σεξουαλική επαφή αποτελεί πολύτιμο μυστικό υγείας. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η  σεξουαλική δραστηριότητα δρα ευεργετικά σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο, ενώ αντιθέτως η απουσία της σχετίζεται αρνητικά με την υγεία του ανθρώπου» επισημαίνει ο καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας Δημήτρης Χατζηχρήστου.
Οι «παράμετροι»
Προσθέτει, όμως, ότι από τις μελέτες φαίνεται πως τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία σχετίζονται με την κολπική διείσδυση και τον οργασμό που ακολουθεί. «Οι άλλες σεξουαλικές δραστηριότητες όπως ο αυνανισμός, η πρωκτική επαφή, ο στοματικός έρωτας δεν αποδεικνύεται να έχουν θετική επίδραση στη συνολική υγεία του ατόμου. Η πληροφορία αυτή είναι σημαντική και θα πρέπει αυτοί που ασχολούνται με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση καθώς και οι σεξολόγοι να ενημερώνουν αναλυτικά για τα οφέλη της κλασικής σεξουαλικής επαφής στην υγεία» εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου.
Οι θετικές επιδράσεις στη συνολική υγεία εντοπίζονται σε πολλαπλά επίπεδα. Από τις μελέτες φαίνεται ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει τον χρόνιο πόνο.
«Η κολπική διέγερση σχετίζεται με σημαντικές αναλγητικές ιδιότητες συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες από τη διέγερση της κλειτορίδας. Όσο αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα, η κλασική σεξουαλική πράξη φαίνεται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν αντιθέσει με την πρωκτική επαφή, η οποία σχετίζεται με καταστολή της. Η ερωτική πράξη είναι η μοναδική δραστηριότητα η οποία κουράζει αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα και βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου. Όσον αφορά το ενδοκρινικό σύστημα, η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών όπως της τεστοστερόνης, της οξυτοκίνης, της ντομαπίνης κ.ά. Ενδεικτικά αυτό έχει σαν συνέπεια τη βελτίωση της ερωτικής ζωής και τη μείωση της κατάθλιψης» αναφέρει ο κ. Χατζηχρήστου.
Τα «ρίχνει»… όλα
Επιπλέον, η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει το άγχος, ρίχνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη διαστολική πίεση στην ανάπαυση. «Με τον τρόπο αυτό, το άτομο αντιδρά καλύτερα σε στρεσογόνες καταστάσεις. Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, ενώ είναι μια ικανοποιητική άσκηση για τον οργανισμό. Έχει τις ίδιες θετικές επιδράσεις στον οργανισμό όπως μια δυνατή προπόνηση. Όπως η γυμναστική έτσι και το σεξ θα πρέπει να γίνεται τακτικά για να υπάρχουν τα οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%» προσθέτει ο κ. Χατζηχρήστου.
Οι… μέθοδοι
Εξάλλου μελέτες έδειξαν ότι οι παράμετροι του σπέρματος δηλαδή ο όγκος, η κινητικότητα και η μορφολογία είναι καλύτερες ύστερα από μια κλασική σεξουαλική πράξη συγκριτικά με τον αυνανισμό.
«Τα ευρήματα αυτά συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης λειτουργίας του προστάτη. Η λειτουργία αυτή βοηθά στην αποκατάσταση παθήσεων όπως η φλεγμονή (χρόνια προστατίτιδα), ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Όσον αφορά το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότι η κολπική συνουσία βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του κόλπου και του περινέου. Σε αυτό φαίνεται να βοηθούν οι αντανακλαστικές συσπάσεις που προκαλούνται, οι οποίες δυναμώνουν το πυελικό έδαφος, με αποτέλεσμα την μείωση των επεισοδίων ακράτειας. Επίσης, η προσταγλανδίνη που υπάρχει στο σπέρμα βελτιώνει την αιμάτωση και οξυγόνωση του κόλπου άρα και τη λειτουργικότητά του» εξηγεί ο κ. Χατζηχρήστου.
Τέλος, αναφερόμενος στην επίδραση του σεξ στην ψυχική υγεία επισημαίνει: «Η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ψυχική υγεία. Αναμφίβολα ενισχύει την αυτοπεποίθηση και αυτό καθιστά το άτομο πιο ικανό να διαχειριστεί, να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Επιδρά, όμως, και στη βελτίωση της διάθεσης και μειώνει τα ποσοστά κατάθλιψης, νευρώσεων και ψυχωτικών διαταραχών. Ενισχύει την κοινωνικότητα, την ικανότητα δηλαδή του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετέχει σε κοινές δραστηριότητες. Τέλος τα ευτυχισμένα ζευγάρια κάνουν συχνά σεξ. Μέσα από αυτό φαίνεται ότι δυναμώνει η σχέση και αυξάνει η ικανοποίηση που εισπράττουν από αυτή».

4 σχόλια:

Ξενικός είπε...

στη συνουσία είναι η... ουσία του πράγματος! Ποια "μελέτη" υποδηλώνει ότι πρέπει να είναι απαραιτήτως κολπική η συνεύρεση για να έχει για τον άνδρα ευεργετικό αποτέλεσμα; Ποιό μητροπολίτη ρώτησε πριν γράφει τα περισπούδαστα συμπεράσματά του;...
Ξενικός

Ανώνυμος είπε...

αυτές οι μελέτες έλειπαν από τη μη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην ελλάδα.......

gay super hero είπε...

@ ανώνυμος

Μην έχεις καμια αμφιβολία ότι αν ποτέ δούμε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα ελληνικά σχολεία, αυτή θα είναι διαπαιδαγώγηση στην ετεροφυλοφιλία...

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩΩΩΩΩΩΩΩ , GAY SOUPER HERO :)