31.3.08

Η ΕΕΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ

Image Hosted by ImageShack.us
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
_____________________________________________________
ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΒΑΜΒΑ 6 (3ος όροφος), 106 74 ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210-7233221, 210-7233216, fax:210-7233217, e-mail:
info@nchr.gr, website: www.nchr.gr
.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

.
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ, ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΗΔΗ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ

Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον την δημόσια συζήτηση σχετικά με το νομοσχέδιο περί Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης που καταρτίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας πριν την κατάθεσή του στην Βουλή. Επιφυλάσσεται, δε, να καταθέσει τις παρατηρήσεις και συστάσεις της για την νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς, όπως υπαγορεύεται από τον θεσμικό της ρόλο.

Ενώ το προτεινόμενο Σύμφωνο σαφώς απαντά σε ρεαλιστικές κοινωνικές ανάγκες, η μη συμπερίληψη των ζευγαριών ιδίου φύλου στις ρυθμίσεις του συνιστά εξαρχής σημείο αδυναμίας του όλου εγχειρήματος, καθώς επιλέγει αφενός να μην θεραπεύσει πραγματικές και διαπιστωμένες εκκρεμότητες αστικής και οικογενειακής φύσεως, και αφετέρου να μην συμμορφωθεί με σειρά δεσμευτικών και για την χώρα μας ρυθμίσεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η ΕΕΔΑ επισημαίνει αυτή την δυσμενή διάκριση σε βάρος των ζευγαριών ιδίου φύλου, και θεωρεί σκόπιμο να υπενθυμίσει –όπως το έκανε ήδη και στον Υπουργό Δικαιοσύνης- πως έχει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2004 τοποθετηθεί συνολικά επί των θεμάτων που άπτονται των εν λόγω διακρίσεων και έχει καταθέσει σειρά προτάσεων προς τους αρμόδιους φορείς, εκ των οποίων η πρώτη αφορά την νομική αναγνώριση της συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου: «Η ΕΕΔΑ υποστηρίζει την νομική αναγνώριση της πραγματικής συμβιωτικής σχέσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ούτως ώστε να αρθούν οι δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος τους σε κληρονομικό, φορολογικό, ασφαλιστικό, υγειονομικό, συνταξιοδοτικό, προνοιακό και εργασιακό επίπεδο. Προτείνεται η σύσταση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία θα διερευνήσει όλες τις όψεις αυτής της αναγνώρισης, αξιοποιώντας την υπάρχουσα διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό πλαίσιο, και προσμετρώντας τις τοποθετήσεις μιάς σειράς φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν προς την κατεύθυνση του αποτελεσματικού χειρισμού του ζητήματος».

Στην παρούσα συγκυρία, η Εθνική Επιτροπή καλεί την Πολιτεία να επανεξετάσει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στο πνεύμα της σκοπούμενης ισοπολιτείας, και όχι της εκτός τόπου και χρόνου ηθικολογίας που δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην πραγματική εναρμόνιση της ελληνικής έννομης τάξης με τις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Χριστίνα Παπαδοπούλου, επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΕΔΑ, στα τηλ.: 2107233221-2
----------------------------------------------------------------
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα νομοθεσίας και πολιτικών που σχετίζονται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Έχει συσταθεί με τον νόμο 2667/1998 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000. Σ’αυτήν εκπροσωπούνται τριάντα φορείς (ανεξάρτητες αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και Υπουργεία), οι οποίοι εκλέγουν το προεδρείο της ΕΕΔΑ. Πρόεδρος της ΕΕΔΑ είναι ο κ. Κωστής Α. Παπαϊωάννου, που εκπροσωπεί το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

3 σχόλια:

erva_cidreira είπε...

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε

Έλαβα και διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον τις απόψεις σας τις οποίες είχατε την καλοσύνη να μου αποστείλετε. Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης περιλαμβάνονται διατάξεις μόνο για τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συμπεριφερθεί με βάση αποκλεισμούς και διακρίσεις προς οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, για οποιοδήποτε λόγο. Μάλιστα θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η θέσπιση νομοθετικά διατάξεων κατά της ρατσιστικής βίας και νοοτροπίας προς οποιαδήποτε κοινωνική κατηγορία, ομάδα η άτομο, η οποία εκδηλώνεται μέσω του Διαδικτύου δυστυχώς με αυξανόμενη συχνότητα.
Το θέμα της συμβίωσης των ατόμων του ιδίου φύλου και της νομικής του ρύθμισης είναι πολυδιάστατο και αφορά σε ένα πλήθος ζητημάτων τα οποία και εσείς ορθώς επισημαίνεται (κληρονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, συνταξιοδοτικά, προνοιακά, εργασιακά κλπ,) τα οποία χρειάζονται συνθετική μελέτη και είναι αρμοδιότητος πολλών άλλων υπουργείων.
Αποδέχομαι την πρότασή σας να συσταθεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία θα διερευνήσει όλες τις όψεις αυτές, την διεθνή πρακτική και το υφιστάμενο εγχώριο νομικό και κοινωνικό πλαίσιο.
Θα χαρώ ιδιαιτέρως να συζητήσω μαζί σας και με άλλα μέλη της ΕΕΔΑ την πρόταση αυτή στις λεπτομέρειες της.
Σας ευχαριστώ πολύ για την αναγνώριση ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία ρυθμίζει δικαιώματα και υποχρεώσεις της ελεύθερης συμβίωσης, απηχεί ρεαλιστικές κοινωνικές ανάγκες και είναι πράγματι ευπρόσδεκτη.

Με εκτίμηση
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης
Σωτήρης Χατζηγάκης

(Αναδημοσίευση από το http://www.elawyer.blogspot.com/)

hotel iris είπε...

Ανέβασα στο blog μου το σημερινό άρθρο του Κωστή Παπαϊωάννου από τα Νέα.

:))

erva_cidreira είπε...

Το αναδημοσιεύω κι εγώ.
Ευχαριστώ για την πληροφορία.