17.3.08

ΚΥΠΡΟΣ. ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΔΕΙΛΑ - ΔΕΙΛΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΟΜΟΦΥΛΩΝ

Image Hosted by ImageShack.us
.
Σύμφωνο συμβίωσης Vs Γάμος με παπά και με κουμπάρο
"Είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος"
Της Καρολίνας Κυπριανού ( ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/03/2008)
Στην Κύπρο εκατοντάδες ετεροφυλόφιλα ζευγάρια συζούν χωρίς γάμο (είτε θρησκευτικό ή πολιτικό) έχοντας μάλιστα αποκτήσει και παιδιά. Ποιος κατοχυρώνει αυτή τη σχέση και κυρίως τα ίδια τα παιδιά; Στην Κύπρο του 2008 επίσης υπάρχουν χιλιάδες ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τα οποία επίσης συζούν υπό τη σκιά της κοινωνικής προκατάληψης και της μη θεσμικής κατοχύρωσης. Πολλά από αυτά τα ζευγάρια θέλουν να παντρευτούν και να υιοθετήσουν παιδιά και διεκδικούν να αντιμετωπίζονται ως ίσοι μεταξύ των υπολοίπων πολιτών; Έχουν αυτό το δικαίωμα άραγε;
Στην Κύπρο, όπως γίνεται συνήθως, τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί, αφού η Πολιτεία αρνείται να τα αντιμετωπίσει. Ο "Πολίτης", με βάση του ότι το θέμα αυτό αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα σήμερα στην κοινωνική ατζέντα της ΕΕ, το εγείρει με ένα ρεπορτάζ και μια ανάλυση. Στο ρεπορτάζ ένας ομοφυλόφιλος, ένας θεολόγος και ο πρόεδρος της επιτροπής Νομικών της Βουλής καταθέτουν τις θέσεις τους. Στην ανάλυση καταγράφεται η συζήτηση και ο προβληματισμός που εγείρεται σήμερα στην Ευρώπη, με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ο Αντρέας είναι 40 χρονών, κατάγεται από τη Λεμεσό και είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Μας υποδέχθηκε με θέρμη και μας μίλησε μέσα από την καρδιά του. Συναντήσαμε έναν όμορφο συνάνθρωπό μας. Στη σκιά όμως μιας ταμπέλας της κοινωνίας. Μέχρι πότε;
Συνήθως λέγεται ότι οι ομοφυλόφιλοι έχουν κάποια διαφορετικότητα, τον ρωτώ πώς νιώθει γι΄ αυτό. "Είμαι περήφανος που είμαι ομοφυλόφιλος, είμαι ένας φυσιολογικός άνθρωπος", επισημαίνει και συνεχίζει : "Η σεξουαλικότητά μου και το τι κάνω στο κρεβάτι μου, αφορά μόνο εμένα και τον σύντροφό μου".
Ο Αντρέας πιστεύει ότι ο κάθε γονιός που έχει ένα ομοφυλόφιλο παιδί το νιώθει, έτσι και οι δικοί του γονείς. "Οι γονείς είναι πάντα γονείς, μπορεί στην αρχή να νιώθουν κάπως μειονεκτικά, αλλά δεν παύουν να αγαπούν το παιδί τους". Η αντίδραση των γονέων, εξαρτάται από τη μόρφωσή τους, λέει ο Αντρέας, αλλά και από το φόβο της απόρριψης από την κοινωνία. "Εμείς όμως φτιάχνουμε την κοινωνία, άρα από εμάς εξαρτάται να δούμε θετικά τα ομοφυλόφιλα άτομα, να τους αποδεχθούμε και να συμβιώσουμε αρμονικά". Στην Κύπρο υπάρχει μεγάλος αριθμός ομοφυλόφιλων, μας λέει, αλλά λόγω της αρνητικότητας της κοινωνίας, οι περισσότεροι κρύβονται. Όσο για τους χώρους διασκέδασης για ομοφυλόφιλα άτομα στο νησί μας, ο Αντρέας εξηγεί : "Σίγουρα υστερούμε από άλλες χώρες, αλλά εγώ προσωπικά δεν ξεχωρίζω τους φίλους μου από τη σεξουαλικότητά τους, περνώ καλά παντού".
Η αντίδραση από τον περίγυρο εξαρτάται από τους ίδιους τους ομοφυλόφιλους, τονίζει ο Αντρέας και συμπληρώνει, ότι οι ίδιοι πρέπει πρώτα να αποδεχθούν ποιοι είναι, για να μπορέσουν να τους αποδεχθούν και οι άλλοι. "Είμαι τυχερός άνθρωπος, δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα επειδή είμαι ομοφυλόφιλος και αυτό γιατί αποδέχθηκα πρώτα εγώ, ποιος είμαι από νωρίς". Η μόνη στιγμή που ένιωσε φόβο και απόρριψη γι΄ αυτό που είναι, ήταν η στιγμή που το ανακοίνωσε στους γονείς του. "Μόνο όμως για λίγες ώρες το ένιωσα αυτό, μετά η σχέση μας έγινε πιο δυνατή, αφού δεν υπήρχε ούτε ψέμα, ούτε καχυποψία πια".
Μας μιλά για το σύντροφό του γεμάτος ικανοποίηση και αγάπη. "Είμαστε μαζί δύο χρόνια και δόξα τω Θεώ νιώθουμε πολύ ευτυχισμένοι, μας ενώνει η αγάπη και αυτό είναι το πιο σημαντικό", λέει ο Αντρέας με μάτια που λάμπουν. Μας δείχνει μάλιστα με καμάρι ένα δακτυλίδι στο χέρι του και μας εξηγεί ότι είναι σύμβολο της όμορφης σχέσης τους. Δε διστάζει να μοιραστεί μαζί μας κι ένα από τα όνειρά του. "Όνειρό μας είναι να είμαστε από τα πρώτα ζευγάρια που θα παντρευτούμε στην Κύπρο". Θα μπορούσαν να το κάνουν στο εξωτερικό, αλλά όπως μας αναφέρει ο 40χρονος Αντρέας, μαζί με το σύντροφό του ονειρεύονται να σφραγίσουν την αγάπη τους στην Πέτρα του Ρωμιού, εκεί που γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, σημειώνει."Μας κόβουν τα φτερά"
"Ναι κάθε ομοφυλόφιλος θέλει να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς του" επισημαίνει και συνεχίζει : "Είναι κρίμα οι Κυβερνήσεις να μας κόβουν τα φτερά και να στέκονται εμπόδιο στον έρωτα και την αγάπη". Καταλήγοντας ο Αντρέας διερωτάται πότε επιτέλους θα πάψει ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι να προκαλεί αρνητικό στόχο προς τους υπόλοιπους. Ενώ δεν παραλείπει να μας αναφέρει πώς υπάρχουν ομοφυλόφιλα ζευγάρια που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο ευτυχισμένοι ετερόφυλοι. "Ας μας αντιμετωπίζει ο καθένας ως φυσιολογικούς ανθρώπους και η Κυβέρνηση στην Κύπρο να δει πιο θετικά το θέμα. Και ας μας δώσουν κι εμάς μια ευκαιρία να ζήσουμε μια ζωή χωρίς ταμπέλες".
Η ομοφυλοφιλία για την Εκκλησία είναι μια παρά φύσιν κατάσταση και σε καμιά περίπτωση δεν θα συναινέσει σε οποιαδήποτε μορφή θεσμοποιημένης από το κράτος συμβίωσης ομοφυλοφίλων, σχολιάζει ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού. "Από την άλλη όμως είναι καιρός και η Εκκλησία να μη στρουθοκαμηλίζει μπροστά σε ένα πρόβλημα υπαρκτό. Η ποιμαντική της δεν μπορεί να εξαντλείται απλώς στην καταδίκη της ομοφυλοφιλίας και στην απόρριψη των ομοφυλοφίλων". Η εκκλησία οφείλει να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου την αιτία του λυτρωτικού έργου του Ιησού Χριστού, επισημαίνει ο κ. Κυριακού. "Άλλωστε Εκκλησία είμαστε όλοι, δίκαιοι και αμαρτωλοί. Σκοπός της Εκκλησίας είναι να εισαγάγει στη ζωή του ανθρώπου το ασκητικό πνεύμα. Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος της και στην περίπτωση των ομοφυλόφιλων". Η Εκκλησία έχει ως αποστολή της τη σωτηρία, τη θεραπεία όλων, τονίζει ο Θεόδωρος Κυριακού και συμπληρώνει : "Για να μπορέσει όμως να φτάσει στο σκοπό της δεν βοηθούν οι αφορισμοί. Αντίθετα χρειάζεται να αξιολογήσει επιστημονικά πορίσματα για να μπορέσει να ασκήσει αποτελεσματική ποιμαντική".

Θέσαμε το θέμα υπόψη του Προέδρου της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μας ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν απαγορεύεται η συμβίωση μεταξύ ομοφυλόφιλων, αλλά δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση. "Αυτό που γίνεται συνήθως, μεταξύ αυτών των ατόμων είναι μια συμφωνία με τη συμβολή ενός νομικού, για τα κοινά περιουσιακά τους στοιχεία, χωρίς αυτό όμως να αποκτά περαιτέρω ισχύ". Ουσιαστικά πρόκειται για μεταξύ τους ρύθμιση. Αν και υπήρξαν αλλαγές στη νομοθεσία της Κύπρου, μετά την ένταξή μας στην Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, δεν υπάρχει καμία νομοθετική πράξη που να αναγνωρίζει μια τέτοια σχέση. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής δεν θέλησε να σχολιάσει την πρόσφατη εισήγηση της ελληνικής Κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του "Συμφώνου Ελεύθερης Συμβίωσης" για ανύπαντρα ετερόφυλα ζευγάρια.
.
Νόμοι για ομοφυλοφιλία στην Κύπρο
Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι μια πολύ συντηρητική χώρα όσον αφορά την ομοφυλοφιλία και οι ΛΟΑΤ Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά, και Τρανσεξουαλικά άτομα θεωρούνται ότι εμπλέκονται σε ανήθικες πράξεις. Ωστόσο, από τον καιρό που η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να αναβαθμίσει τους νόμους της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τους νόμους που είχαν να κάνουν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η ανδρική ομοφυλοφιλία μόνο, και όχι ο λεσβιασμός, θεωρείται ως έγκλημα από το 1889 όταν η Κύπρος ήταν Βρετανική αποικία. Το 1960 η Κύπρος έγινε ξεχωριστό κράτος αλλά διατήρησε τους νόμους για τον σοδομισμό. Το 1998 η Κύπρος απαντώντας στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη, κατάργησε τον νόμο και έκανε την ομοφυλοφιλία νόμιμη μεταξύ ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο, και η ηλικία συναίνεσης για τους ομοφυλόφιλους καθορίστηκε στα 18, ενώ η ηλικία συναίνεσης για τους ετεροφυλόφιλους τα 16.Πέρα από αυτό οι νέοι νόμοι επίσης περιλάμβαναν διάκριση για τους ομοφυλόφιλους στους όρους της ελεύθερης έκφρασης, εξωτερίκευσης, σύναξης και στον τύπο. Ο νόμος επίσης ανέφερε την ανδρική και γυναικεία ομοφυλοφιλία για πρώτη φορά. Το 2000 αυτές οι διακρίσεις ελευθεροποιήθηκαν, αλλά η άνιση ηλικία συναίνεσης παρέμεινε μέχρι το 2002 όπου μια παγκόσμια ηλικία συναίνεσης εφαρμόστηκε. Ωστόσο ο Κυπριακός στρατός εξακολουθεί να απαγορεύει την ομοφυλοφιλία με βάση ότι η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική ασθένεια και η ομοφυλοφιλική επαφή μπορεί να τιμωρηθεί με εξάμηνη φυλάκιση. Η Κύπρος αναγνωρίζει μόνο τον γάμο μεταξύ γυναίκας και άντρα. Η χώρα δεν αναγνωρίζει τον ομοφυλοφιλικό γάμο ή τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις. Μια πρόσφατη έρευνα (2006) έδειξε ότι το 75% των Κυπρίων δεν εγκρίνουν τον ομοφυλοφιλικό γάμο και πολλοί ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορεί να ``θεραπευτεί``. Έρευνα της ΕΕ έδειξε ότι μόνο το 14% των Κυπρίων θα ήταν υπέρ του ομοφυλοφιλικού γάμου ενώ μόνο το 10% εγκρίνει την υιοθέτηση παιδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: