7.12.16

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - 7/12/2016


Αποτρίχωση γεννητικών οργάνων: Πώς σχετίζεται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
onmed.gr, 6/12/2016
Όλοι και περισσότεροι άνθρωποι, κυρίως νεαρής ηλικίας, προτιμούν να απομακρύνουν την τριχοφυΐα από ολόκληρο το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένης της «ευαίσθητης» περιοχής. Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται όμως να επισημάνει τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνήθεια αυτή για τα σεξουαλικά ενεργά άτομα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections, οι γυναίκες και οι άνδρες που αφαιρούν τις τρίχες από την περιοχή των γεννητικών οργάνων τους είναι πιθανότερο να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.
Πιο συγκεκριμένα, όσοι έχουν τη συνήθεια της αποτρίχωσης διατρέχουν κατά μέσο όρο80% περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από ένα ΣΜΝ, σε σχέση με όσους ποτέ δεν ξύρισαν ή αφαίρεσαν τις τρίχες τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας Τσαρλς Όστερμπεργκ, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 7.600 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, που κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο αφαιρούσαν τις τρίχες τους, πόσο συχνά και με ποιο τρόπο. Επίσης, ρωτήθηκαν πόσους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν στη ζωή τους και αν είχαν ποτέ κολλήσει κάποιο αφροδίσιο νόσημα.
Από τους συμμετέχοντες, το 13% είχαν τουλάχιστον ένα τέτοιο νόσημα, όπως έρπη, σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια, κονδυλώματα-ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ιό του AIDS (ΗΙV) κ.α. Το 84% των γυναικών και το 66% των ανδρών δήλωσαν ότι είχαν κάνει ξύρισμα τριχών ή αποτρίχωση έστω μια φορά στο παρελθόν. To 17% αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και το 22% καθημερινά ή ανά εβδομάδα. Γενικά, όσοι αφαιρούσαν τις τρίχες τους συχνά ήταν νεότερης ηλικίας και πιο δραστήριοι σεξουαλικά, με περισσότερους συντρόφους.
Διαπιστώθηκε ότι όσο συχνότερα κανείς έχει αυτή τη συνήθεια, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αφροδίσιου. Η σχέση ανάμεσα στην αφαίρεση των τριχών και στα ΣΜΝ είναι συχνότερη σε όσους αφαιρούν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και σε όσους τις ξυρίζουν κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα. Γι' αυτούς, ο κίνδυνος να κολλήσουν κάποιο ΣΜΝ είναι τριπλάσιος έως τετραπλάσιος.
Η μελέτη δείχνει μεν ότι υπάρχει μια συσχέτιση, αλλά δεν αποδεικνύει ότι είναι το ξύρισμα ή η αφαίρεση των τριχών που άμεσα αυξάνει τον κίνδυνο για λοίμωξη από αφροδίσιο νόσημα. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι όταν αφαιρούνται ή κόβονται οι τρίχες, προκαλούνται συχνότερα μικρο-εκδορές στο δέρμα και έτσι είναι πιο εύκολο για τους παθογόνους μικροοργανισμούς να το διαπεράσουν.
Μια άλλη ερμηνεία είναι ότι απλώς οι άνθρωποι που πολυασχολούνται με τις τρίχες τουςείναι πιο σεξουαλικά δραστήριοι και άρα συχνότερα εκτεθειμένοι σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας.
Από την άλλη, υπάρχει και μια φωτεινή πλευρά στην αποτρίχωση: Όσοι ποτέ δεν κάνουν κάτι τέτοιο, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν ψείρες!


Δεν υπάρχουν σχόλια: