27.10.16

ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΕΞ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ

Ολοένα περισσότερα κρούσματα καρκίνων κεφαλής και τραχήλου εκδηλώνονται σε άτομα που δεν έχουν τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή τους, αφού ούτε καπνιστές είναι ούτε πίνουν αλκοόλ.

Σε πολλές περιπτώσεις το κοινό γνώρισμα είναι η μόλυνση με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ιδίως με το στέλεχος 16 του ιού (HPV16) το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες εντοπίζεται με αυξανόμενη συχνότητα σε πάσχοντες κυρίως από καρκίνο του στοματοφάρυγγα (σ.σ. είναι ο καρκίνος στο πίσω μέρος του λαιμού, στη βάση της γλώσσας και στις αμυγδαλές).

Ο HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος και οι πιθανότητες μόλυνσης αυξάνονται κατ’ αναλογίαν με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που έχει κάποιος στη διάρκεια της ζωής του. Υπολογίζεται ότι ο ιός αυτός σχετίζεται πλέον με το 30% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα στην Ευρώπη και με το 60% στις ΗΠΑ. Ανάλογα με τα ευρωπαϊκά είναι και τα έως τώρα στοιχεία στη χώρα μας.
«Ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα, όπως και όλοι οι καρκίνοι κεφαλής και τραχήλου, είναι συχνότερος στους άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών και σχετίζεται κατ’ εξοχήν με το κάπνισμα, την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και κυρίως με το συνδυασμό αυτών των δύο. (tanea.gr, 27/10/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια: